-+=
Olvasási idő: 4 perc

A hidrolizált fehérje már egy ideje létezik, sokan megkérdőjelezik hatékonyságát vagy egyáltalán nem tudnak róla. Lássuk mint mond a tudomány, és 4 ok, amiért ez előnyödre válhat!

Amikor a hidrolizált fehérje nagyjából a 2000-es évek elején megjelent, nem sokat tudtunk a hatásáról, csak annyi volt biztos, hogy gyorsabban emészti meg a szervezet mint a tradicionális fehérjeporokat. Néhány ember csőrét nyilvánvalóan piszkálta mégis mi a különbség a címkén kívül. Ma már ennél jóval többet tudunk.

Egy évtizeddel később, amikor egy jó pár kutatást elvégeztek, a tejsavó és a kazein hidrolizátum is visszatért a nagyok közé. De vajon lesz-e olyan népszerű mint a koncentrátum? Talán nem, de lássuk mit kell tudni!

Hidro-micsoda?

A fehérje hidrolizátum kifejezés egy olyan fehérjére értendő, amely arra van képezve, hogy részlegesen eméssze meg a szervezet, vagyis “hidrolizálja”. Nem kell aggódni, ez nem olyasmi mint a teheneknél, hogy újra elkezdheted rágcsálni és kiköpni. Ez a folyamat foglalja magában a proteolitikus enzimeket, amelyek lebontják a fehérjét, vagy felhevítik savak segítségével. Mindkettő utánozza az emésztési folyamatot és az ép fehérjék szétbomlanak szimpla aminosavvá és kisebb aminosav-peptid szálakká.

A hidrolízis potenciálisan jobban szállítja az aminosavakat a belekből az izmokba, ezzel is növelve a fehérje szállítási sebességét. Ennek eredményeként, kevesebb ideje van a májnak hogy kiválassza az aminosavakat. Ebből fakadóan, több aminosav jut el az izmokba.

Ami a táplálkozást és a teljesítményt illeti, lássuk hogyan veszi fel a versenyt a többi fehérjével szemben.

Előny #1: Több és hosszabb aminosav ellátás

A tejsavó fehérje hidrolizátumban magasabb a leucin tartalom, mint a tejsavó izolátumban: 14.2% a 12.2%-al szemben, hogy pontosak legyünk. Tekintettel arra, hogy a lecuin elengedhetetlen, hogy “bekapcsolja” az izomépítést, ez nyilván elég vékony előny, a különbség sokkal hangsúlyozottabb a sima kazeinhoz képest.

A hagyományos kazein lassan és egyenlegesen növeli az aminosav szintjét. Nem okoz csúcs-kilengést, ezért ismerik el széles körben inkább az “anti-katabolikus” hatását (idd lefekvés előtt), mint az anabolikust.

hidrolizalt_tejsavo_kazein

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

A kazein-hidrolizátum, egyrészt bebizonyosodott, hogy hasonló kilengést okoz az aminosav ellátásban mint a tejsavófehérje, miközben továbbra is fenntartja képességét, hogy órákon át képes elláti a szervezetet, mint a hagyományos kazein.
A Pharmacological Review kutatásában egy +30%-al magasabb fehérje-szintézist mértek 6 órás időintervallumban a kazein-hidrolizátum fogyasztásakor, a sima kazeinhez képest.

Előny #2: Jobb glikogén utánpótlás

Feltölti a glikogén raktárt szénhidrátokkal edzés után, fokozza a regenerációs folyamatokat és felkészíti a tested a következő edzésre, különösen, ha egy-két naponta kerül sor edzésre.

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a tanulmány szerint a különbség a hidrolizátum és az izolátum között nem volt említésre méltó 40 percig. Így több kutatásra van szükség, hogy felismerjük a lehetséges különbséget és előnyeit.

Az egereken és sejttenyészeten végzett kutatások kimutatták, hogy tejsavó hidrolizátum és szénhidrát kombinációja edzés után jelentősen megnövelte a glikogén visszatöltést két órával az edzés után, a tejsavó-izolátum + szénhidrát kombinációjához, vagy BCAA + szénhidrát keverékéhez képest.

Bár ezt a kutatást egereken és sejteken végezték, a szerzők úgy gondolják, hasonló megállapítást tehetünk az embereken is.

Előny #3: Gyorsabb regeneráció

A Journal of Science in Medicine and Sports tanulmánya megállapította, hogy az alanyok akik tejsavó hidrolizátumot fogyasztottak edzés után, jobb regenerálódásra és teljesítményre voltak képesek röviddel azután, hogy izomkárosító gyakorlatokat végeztek (a tejsavó fehérjéhez képest). A kutatók 28 alanyon végezték a teszteket, a feladat 100 lábnyújtás volt gépen. Az excentrikus mozgás lényegesen több izomkárt okoz, mint a tipikus koncentrikus mozgás.

Közvetlenül a testmozgás után az alanyok 25 gramm tejsavó-hidrolizátumot, 25 gramm tejsavó izolátumot vagy placebo fehérjementes italt kaptak 250 ml vízzel. A regeneráció mértékét véreredménnyel, szubjektív értékeléssel és teljesítményteszttel végezték. A méréseket 1, 2, 6 és 24 órával a mozgás után végezték.

A tejsavó-hidrolizátum csoport képes volt arra, hogy visszanyerje a teljesítményének maximumát (amit a teszt során mértek) 6 órával később, míg a placebo és a tejsavó csoport 24 órával később se épült fel teljesen. Ez nagyon komoly különbség!

Előny #4: Jobb edzés közbeni teljesítmény

Számos tanulmányban figyelték meg, hogy a kazein-hidrolizátum + szénhidrát keveréket állóképesség alapú gyakorlat végzése közben. Előnyöket tapasztaltak, mint nettó fehérje egyensúly, nagyobb egységnyi idő alatt elért teljesítmény és regeneráció.

Bár több kutatásra lenne szükség, hogy ténylegesen biztosra menjünk a hatására vonatkozóan, de ezek a vizsgálatok is ígéretesen támasztják alá a pozitív hatásait.

Eljött a hidrolizátum ideje

Ma már lényegesen több kutatás eredménye között böngészhetünk, míg 10 évvel ezelőtt.

És bár nincs végleges egyértelmű érvelés a tejsavó izolátum, tejsavó koncentrátum vagy hagyományos kazein ellen, elegendő információ van arra vonatkozóan, mikor van előnyben:

Intenzív, gyakori edzés: ha naponta akár kétszer edzel, egy tejsavó hidrolizátum előnyös lehet, mert a megnő az izomsérülés kockázata és gyorsan feltöltheted a glikogént, hogy közel 100%-os állapotban lehet a napi második edzésre.

Diéta: akik mélyen a diétázás közepén járnak, edzés után a tejsavó hidrolizátummal jöobban járnak, hogy felgyorsítsák a regenerációt a korlátozott szénhidrát miatt. Segíthet, hogy maximalizáld az izomépítést kevesebb kalória mellett, amit a lényegesen nagyobb leucin tartalommal ér el a tejsavó izolátumhoz képest.

Hosszú időtartamú edzés: ha egy hosszú állóképességi edzésre készülj, a kazein hidrolizátum segíthet csökkenteni az izomszövet lebontását és általánosságban a teljesítmény fokozását.

Miért zseniálisak a Peak termékek?

Ha a tejsavó hidrolizátum és a tejsavó izolátum mindkét előnyét élvezni szeretnéd kompromisszumok nélkül, válaszd a Peak Anabolic Protein Seletion-t, vagy a Peak Whey Selection-t. Ezek 6 féle whey protein típust tartalmaznak az elmaradhatatlan aminosavak mellett, ettől igazán ütősek!

hidrolizált fehérje

hidrolizált kazein fehérje

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

Calbet, J. A., & Holst, J. J. (2004). Gastric emptying, gastric secretion and enterogastrone response after administration of milk proteins or their peptide hydrolysates in humans. European Journal of Nutrition, 43(3), 127-139.

Buckley, J. D., Thomson, R. L., Coates, A. M., Howe, P. R., DeNichilo, M. O., & Rowney, M. K. (2010). Supplementation with a whey protein hydrolysate enhances recovery of muscle force-generating capacity following eccentric exercise. Journal of Science and Medicine in Sport, 13(1), 178-181.

Tang, J. E., Moore, D. R., Kujbida, G. W., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2009). Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Journal of Applied Physiology, 107(3), 987-992

Koopman, R., Crombach, N., Gijsen, A. P., Walrand, S., Fauquant, J., Kies, A. K., ... & van Loon, L. J. (2009). Ingestion of a protein hydrolysate is accompanied by an accelerated in vivo digestion and absorption rate when compared with its intact protein. The American Journal of Clinical Nutrition,90(1), 106-115.

Power, O., Hallihan, A., & Jakeman, P. (2009). Human insulinotropic response to oral ingestion of native and hydrolysed whey protein. Amino Acids, 37(2), 333-339.

Morifuji, M., Kanda, A., Koga, J., Kawanaka, K., & Higuchi, M. (2010). Post-exercise carbohydrate plus whey protein hydrolysates supplementation increases skeletal muscle glycogen level in rats. Amino Acids, 38(4), 1109-1115.

Beelen, M., Tieland, M., Gijsen, A. P., Vandereyt, H., Kies, A. K., Kuipers, H., ... & van Loon, L. J. (2008). Coingestion of carbohydrate and protein hydrolysate stimulates muscle protein synthesis during exercise in young men, with no further increase during subsequent overnight recovery. The Journal of Nutrition, 138(11), 2198-2204.

Saunders, M. J., Moore, R. W., Kies, A. K., Luden, N. D., & Pratt, C. A. (2009). Carbohydrate and protein hydrolysate coingestion's improvement of late-exercise time-trial performance. International Journal of Sport Nutrition,19(2), 136.

bodybuilding.com