-+=
Olvasási idő: 3 perc

A fehérje az emberi izomzat alapköve. Legnagyobbrészt aminosavak építik fel őket. Azt már egész biztosan Ti is tudjátok, hogy az izmos, feszes test formáit nem a zsírok, hanem a fehérjék adják. Ha olvastátok a cikkeimet az sem titok számotokra, hogy a legtöbb magyar ember (és ez kifejezetten igaz a nőkre) fehérje szegény módon táplálkozik, ezért nem csoda, hogy egyre több és több ember veszi igénybe a táplálékkiegészítők segítségét, hogy minden nap elegendő fehérjét tudjon bevinni.

A fehérjeporok koncentrált formában tartalmazzák ezt az alapvető makrotápanyagot. Első sorban a fehérje eredete, kinyerése és aszerint szoktuk besorolni, hogy egyösszetevős vagy komplexet tartalmaz. A fehérjén kívül számos más összetevőt, mint aminosavak és zsírégetők is tartalmazhatnak. Nézzük is meg jobban!

A fehérje fő alapanyaga: A leggyakoribb alapanyag a tejsavó fehérje (mivel ennek a leggyorsabb a felszívódása), de sokat használunk még marha- (vagy hal😉), tojás- vagy olyan növényi fehérjéket, mint a szója, borsó. Aszerint, hogy milyen technológiával nyerik ki megkülönbzetünk hidrolizátumot (a legtisztább) izolátumot és koncentrátumot. Egy tisztességes fehérjeporban (amelynek elsődleges célja kizárólag csak a fehérje pótlása) minimum 75-80% körül van a fehérje aránya, még akkor is ha számos egyéb összetevőt tartalmaz.

Vitaminok: Ez talán a legegyszerűbb, legkönnyebben értelmezhető plusz alkotóeleme. Itt egy-egy márka között csak a mennyiségi különbség az észrevehető, sajnos nem kötelező feltüntetni, hogy szintetikus vagy természetes vitaminról van-e szó.

Kiegészítő aminosavak: Fogyasztásuk segít az energia ellátásban, ezáltal a bevitt fehérjéből a szervezetünk nem energiát akar előállítani, hanem építőanyagként használja fel. Ám ezek nem szabad formában állnak rögtön a szervezet számára, meg kell várnia amíg megemészti a fehérjeport, így akár 3 órával később is kerülhet a véráramba.

Édesítők, aromák, kivonatok: ezek adják a fehérje porok ízét, persze léteznek ízesítetlen változatok is, azonban ezek személyes véleményem szerint önmagukban történő fogyasztásra kevésbé alkalmasak inkább főzésre használhatók. Aromákból és édesítőkből vannak károsak és nem veszélyesek, természetesek és mesterségesek. Ízesítőből is több alternetívát lehetséges használni, úgyhogy azt javaslom, mielőtt tartósan letesszük a voksunkat egy-egy márka terméke mellett olvassuk el jól, amit a dobozon írnak, vagy válasszunk olyan gyártótól, akiben megbízunk.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Állagjavítók (ízfokozók, stabilizátorok): Sokszor adnak rostokat, különböző zsírokat és zsírsavakat a fehérjéhez, de ide tartoznak a csomósodásgátló anyagok és más kémiai vegyületek, amelyek a fehérje por állagának és minőségének a megóvásáért felelnek. Azaz felbontás után 3 hónappal se csomósodjon össze egy darabbá az egész.
Ha viszont nagyon sok ilyet látunk érdemes elgondolkoznunk a fehérje minőségén, azonban azt vegyük figyelembe, hogy mivel nem egy természetes formájú élelmiszerről beszélünk (kvázi ugye ez az igazi űrhajós kaja), a használatuk elengedhetetlen.

Egyéb adalékanyagok: Ilyen lehet a rostkomplex, amely a jóllakottságért felel. Célnak megfelelően a zsírégetők vagy plusz szénhidrát (de ekkor már tömegnövelő pornak nevezzük). Javaslom, gondoljuk át milyen célra kell és aszerint válaszunk!

Nem ritka már a hozzáadott laktáz enzim sem, ami a laktózérzékenyek számára teszi emészthetőbbé a fehérjeport. Ilyen a Peak Whey Selection is már.

Látjátok nem is olyan bonyolult, kis odafigyeléssel és egy- két utána olvasással gyorsan megtudhatjátok, hogy mi van a fehérjétekben, ha pedig nincs ehhez kedvetek, válasszátok olyan megbízható gyártó termékeit, akiben megbíztok!

Használjátok, hiszen egy jól megválasztott fehérje kiváló támogatója lehet az erősödéseteknek vagy a diétátoknak!


fehérjepor

fehérjepor összetevő

Források:

Kristinsson & Rasco: Fish protein hydrolysates: production, biochemical, and functional properties. Crit. Review. Sci. Nut. 40(1):48-81.

Wunderlich et al. (2014): A biokémia alapjai. Typotex Kiadó, Budapest

Journal of Functional Foods Volume 9, July 2014, Pages 280-289: Production of bioactive peptides using enzymatic hydrolysis and identification antioxidative peptides from patin (Pangasius sutchi) sarcoplasmic protein hydolysate

Olivia Tarantino: Eat this, not That! – The Best and Worst Protein Powders

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!