-+=
Olvasási idő: 2 perc

A mai világban egyre több a génkezelt növény, tele vannak adalékokkal az ételek, így kialakultak olyan állapotok is, amikor egyes emberek nem tudják, illetve részben képesek csak lebontani/felszívni egyes tápanyagokat és utána ezt energiaként felhasználni. Ebben a cikkben a FODMAP-okról ejtek szót, ez teljes egészében így fest “Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols”.

Ami annyit tesz, hogy fermentálódó, oligo-kevés, di-kettő, mono-egy, ezek az előtagok a szénláncok számára utal, a saccharides, pedig a szacharidok, cukrok szóból következik. Ezek az apró szénhidrátok megtalálhatóak bizonyos ételekben, mint például a búzafélék és a hüvelyesek. Egyes kutatások erős kapcsolatot vélnek felfedezni a FODMAP-ok és az emésztési panaszok között, mint például a gázképződés, puffadás, hasi fájdalom, a hasmenés és a székrekedés.

Az alacsony FODMAP diéták figyelemre méltó előnnyel járhatnak azok számára, akik emésztési panaszokkal küzdenek.

Mik a FODMAP-ok valójában?

Egyszerűen rövid szénláncú cukrok/szénhidrátok, amiket néhány ember nem tud megemészteni. Ahelyett, hogy megemésztenék, eljut a bélbe, ahol a bélbaktériumok elkezdik megemészteni, mivel ezek a baktériumok emergiaként fel tudják használni, az emésztés melléktermékeként Hidrogén gáz keletkezik és számtalan emésztési panaszt okoz ezzel. Az emésztetlen szénhidrátok ozmotikus tulajdonsággal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a bélbe vizet vonzanak, ami hasmenést is okozhat.

Habár nem mindenki érzékeny ezekre a szénhidrátokra, nagyon gyakori IBS ben szenvedő egyéneknél. IBS irritábilis bél szindróma. Az Egyesült államokban élő emberek kb. 14%-a IBS-es, viszont többségük nem diagnosztizált, nem tud róla, ami ronthat a helyzetükön.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Miket foglalnak magukban FODMAP-ok?

Fruktóz: Ez egyszerű gyümölcscukor, zöldségekben gyümölcsökben fordul elő nagyobb arányban.
Laktóz: A tejtermékekben jelenlévő szénhidrát.
Fruktán: Sok ételben megtalálható, például a gluténtartalmú gabonákban, tönkölyben, rozsban, árpában.
Galaktánok: Nagy mennyiségben előfordulnak a hüvelyesekben.
Poliolok: Ezek cukoralkoholok, mint például, a xylitol, szorbitol, maltitol és a mannitol is. Ezek néhány gyümölcsben, zöldségben fordulnak elő, illetve édestőszerként használatosak.

Mi történik akkor, amikor megesszük?

A keményítő, a leggyakoribb szénhidrát, amit az ember fogyaszt. Nagyon hosszú glükózláncokból áll. Ellenben a FODMAP-ok nagyon rövid, akár 1-2 szénhidrátrészből tevődnek össze. Néhány egyénnek, teljesen emésztetlenül halad végig a belén. Amikor eljutnak majdnem az emésztőrendszer végéig, a bélbaktériumok felhasználják őket, fermentálással nyernek belőle energiát. Az erjedés annyit jelent, hogy valamilyen szerves anyagot egy enzim segítségével bontunk.

Így állítjuk elő a sört, bort, antibiotikumokat mint a például a penicilint. Ez általában nem rossz dolog, mivel az étkezési rostok is hasonlóan táplálják a bélbaktériumjainkat. A barátságos baktériumok általában metánt állítanak elő, a FODMAP-okat megemésztők pedig hidrogént és másfajta gázokat. Ha hidrogén keletkezik, az puffadáshoz, görcsökhöz, fájdalmakhoz és székrekedéshez vezethet.

Ez a bél formájának a megváltozásához vezet, így nagyobbnak tűnik a has, olyan, mintha valaki pár óra leforgása alatt hízott volna. Illetve azt érzi, hogy majd kipukkad. Erről a témáról még egy cikket olvashattok a közeljövőben. Addig is kellemes olvasást kívánok mindenkinek!

 


fodmap

fodmap emésztés

Források:
Gastroenterol Hepatol (N Y). 2012 Nov; 8(11): 739–745. Low-FODMAP Diet for Treatment of Irritable Bowel Syndrome

J Gastroenterol Hepatol. 2010 Aug;25(8):1366-73. doi: 10.1111/j.1440-1746.2010.06370.x. Manipulation of dietary short chain carbohydrates alters the pattern of gas production and genesis of symptoms in irritable bowel syndrome.

Therapeutic Advances in Gastroenterology – Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? doi/abs/10.1177/1756283X11436241

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!