-+=
Olvasási idő: 3 perc

Az előző cikkben megbeszéltük, hogy mi is ez a cirkadián ritmus, így erre most nem térnék ki megint. A cikket megtaláljátok ide kattintva.

Szó volt róla, hogy két fontos tényező van ami befolyásolja kívülről ezt a precíz szerkezetet: a fény és a táplálkozásunk. Talán e kettő közül az utóbbi az, amit könnyebben tudunk befolyásolni. Viszont most kivételesen nem arról lesz szó, hogy mit egyél és mit ne egyél, hanem arról, hogy mikor egyél és mikor ne egyél.

Nem azt akarom mondani, hogy fontosabb az, hogy mikor eszünk, mint az, hogy mit eszünk. Vagy mégis??? 

Igazából ez a két dolog kéz a kézben járnak. Maguk a tudósok is beismerik, hogy még sok kutatást kell végezniük ezen a területen, de már most rájöttek néhány nagyon fontos dologra.

Az emésztő rendszerünknek is megvan a saját maga ritmusa, órája. Normál esetben ez szinkronban van a cirkadián ritmusunkkal. Ekkor tud minden olajozottan működni.

Miért fontos hogy ez a két rendszer szinkronban működjön? Azért, mert az emésztő rendszerünk órája nagyon sok mindent befolyásol, többek között:

  • A bélmozgást
  • A gyomorsav kiválasztást
  • Az immunrendszerünket
  • Az emésztőenzimek kiválasztását
  • A tápanyagszállítást a vékonybélbe

Ha végig tekintesz a fent említett pár dolgon, el tudod képzelni, hogy milyen gondok adódhatnak, ha ezek nem megfelelően működnek.

Na de akkor mit tehetek, hogy jól működjön? – teszed fel jogosan a kérdést. 

33% OFF az Őszinte Visszajelzésedért! Írd meg nekünk - szeretettel: Peak

Az első és legfontosabb lépést angolul “time restricted feeding”-nek nevezik, amit magyarul úgy lehetne visszaadni, hogy “időben korlátozott étkezés”, vagyis minden nap egy meghatározott idő-ablakban visszük be az összes kalóriát. Hogy ez az idő-ablak pontosan mekkora legyen, megoszlanak róla a kutatások, vélemények.

Abban viszont egyetértenek a tudósok, hogy ha az étkezéseinket megpróbáljuk 7-11 órás intervallumba sűríteni, saját testünkön tapasztalható, pozitív eredményeket érhetünk el.

Megvan az “Este-6-után-ne-egyél-semmit” diéta? Ha valaki szigorúan betartotta, nem azért fogyott ám, mert az este 6 után lenyelt falatokban dupla kalória van! Egyszerűen nem volt lehetősége vacsora utáni extra vacsorára, esti filmezés közbeni nassolásra, éjszakai hűtőfosztogatásra, azaz csökkent az egész napi kalóriabevitel.

Ha csak a korlátozott idő szemszögéből nézzük a dolgokat, láthatjuk hogy sokkal nehezebb “túl enni” magunkat. 

8 órás étkezési ablakkal számolva, ha reggel 7-kor megisszuk a tejeskávénkat, délután 3 óra után már nincs kaja. Huha… o.O
Lehet érdemes lenne kihagynod a reggelit? Ebéd délben és este 8-ig beoszthatod a többi étkezést.
Vagy neked pont fordítva lenne jó? Reggeli 8 körül és “vacsora” délután 4-kor.
Gondold át, neked és a testednek hogy lenne a legjobb!

Arról, hogyan kivitelezheto az átállás egy ilyen életmódra, ebben a cikkemben olvashatsz!

De nem csak amiatt lehet ezzel a módszerrel fogyni, mert nincs sok időnk enni. Mikor a testünk nem kap külső forrásból, vagyis étkezés által energiát, elkezd zsírégető üzemmódban működni. Vagyis hozzányúl a raktározott energiákhoz. Ez pont kapóra jön, ha például szálkásodni vagy fogyni szeretnénk.

Ahhoz, hogy ez a folyamat optimálisan működjön, legalább 12-14 órának el kell telnie két étkezés között. Vagyis, ha lefekvés előtt még elropogtatsz valamit gyorsan és felkelés után rögtön tolod magadba a tejes, cukros kávét, akkor biztos, hogy nem fog beindulni a zsírraktárak felhasználása.

Illetve van még egy másik hasznos élettani hatása a böjtnek, amit autofágiának neveznek. Ilyenkor a test megtisztítja magát az olyan sejtektől, molekuláktól amelyek sérültek és már nem tudják ellátni a feladatukat.

Ki szeretnéd próbálni a saját bőrödön, de félsz, hogy nem fog menni az böjt? Keverj be magadnak a kulacsodba egy adag BCAA-t, így lesz mihez nyúlj, ha már nagyon nem bírod!

Szerkesztői kiegészítés: mivel én is e mód étkezem (bár én egy kezdőbb, 12 órás nem-evős szakasszal), csak megerősíteni tudom a fenti pozitív hatásokat. Emellett pedig nagyon ajánlom azoknak, akiknek valamilyen emésztőrendszeri-puffadás-hasfájós problémájuk van. A nem-evés szakasza segít regenerálni a gyomrot, így ezekkel a nem túl kellemes tünetekkel is leszámolhatsz – de természetesen az orvosi kivizsgálás kell, és ha kizárták a komolyabb problémát, akkor ez az étkezési menet nagy segítség a gyomrodnak. 

Ha bármilyen kérdésetek lenne a témával kapcsolatban, írjátok meg kommentben!

Átmeneti böjtről még ITT!

időszakos böjt

időszakos böjt hatása

 

 

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!

Referenciák:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21673361

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867415003025

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413116302509