A fiatalosabb külső és a még több energia mellett számos módon fogod növelni egészségedet, ezúttal nem újabb dolog fogyasztásával, hanem az édesség elhagyásával. S édesség alatt szigorúan a cukrot értem, aminek használata sajnos a legtöbb ember konyhájának, táplálkozásának szerves része. Ezért sem lehet egyszerű felhagyni vele talán neked sem, de már az is nagy lépés, ha teszel egy próbát. Hidd el, hamar és hosszú távon is érezhető lesz a jótékony hatás.
Szívgyógyászok állítása szerint nem ajánlott a hozzáadott cukornak 6 teáskanálnyi mértékénél többszöri fogyasztása egy napon belül, annál is több pedig egészen veszélyezteti a szervezet egészségét. Hogy gyorsan el tudd képzelni a mértéket, egy dobozos kólában nem kevesebb, mint 8 teáskanál cukor található, ami máris meghaladja azt a mennyiséget, amivel a szervezeted még csak-csak megküzdene. S ekkor még nem ettél és nem ittál semmi mást, amiben esetleg előfordulhat hozzáadott cukor.
Azonban még tovább megyek, és azt mondom, tedd le teljes egészében a cukrot.
A véráramban lévő cukor nagy mennyisége (amit természetesen befolyásol, hogy mennyit eszel belőle), ugyanis glikációt eredményez, mely folyamat a molekulák szintjén bekövetkező összeomlást jelenti, s amiért bőröd kevésbé erőteljes és kevéssé rugalmas lesz. Tégy hát ez ellen és látható, tapintható különbséget fogsz tapasztalni, no meg persze az is, aki téged lát és tapint.
Talán tisztában vagy ezzel, mégis elmondom, a hasizmokat elfedő zsír egy dolog, de a fehér cukornak köszönhetően belső szerveid is zsírosodnak. A májad, a hasnyálmirigyed, a beleid köré fojtogató burokként telepedik meg e zsigeri zsír, ami számos működési zavarhoz vezethet és ismert rizikófaktora szívbetegségeknek, illetve a diabétesznek. Talán nem látnak az embertársaid elhízottnak s te is nyugodt vagy a némi felesleggel, de sajnos nem tudod a tükörben megállapítani, szerveid vajon mennyire zsírosak. Vajon mit tesz velük a nagymértékben fogyasztott cukor?
Járj nyitott szemmel és kerüld el az említett veszélyeket. Nem elég csupán a kávédból kihagyni a kettő kiskanállal hozzáadott kristálycukrot, gyorsan fusd át az összetevőket még akkor is, ha 100% narancslé van ráírva az italodra, ugyanis rengeteget képes bevinni az átlagember üdítők formájában.
Nem csupán ráncaid simulnak tehát ki és szerveid „lélegeznek fel”, de energikusabban is fogod érezni magadat, ha alábbhagysz a fehér cukorral. Nem véletlenül, hiszen a hozzáadott cukor mindig egyszerű szénhidrátnak minősül, s abból is az egészségtelen fajta. Ez annyit tesz, nagyon hamar megemészti a szervezeted, gyorsan bejut a véráramodba s abban a pillanatban felélénkít, löketet ad, hogy úgy mondjam, de ugyan ilyen gyorsan le is zuhan ez az életerő, még mélyebb szintre, mint ahonnét egy esetleges csoki szelet elmajszolása előtt indult.
De mivel válthatod ki a cukrot a természetes édesítők mellett?
Hosszabb megemészteni, tovább és egyenletesen lát el energiával egy fehérjében és/vagy jó minőségű zsírokban gazdag táplálék. Ilyen a mandula, hogy egy példát említsek.
Kávédba, teádba és süteményeidbe pedig válassz mindig egészséges édesítőt, mint az eritrit.
Betartva tehát a fehér cukor (igazából a legtöbb barna is az, csak színezett), illetve a túl sok gyümölcs fogyasztásának kerülését, hatalmas feltöltődést ad a szervezetednek. Ha nem megy egyik napról a másikra az átváltás, csökkentsd cukor adagodat apránként. Nekem is ment, neked is menni fog.
Hidd el, szíved meg fogja köszönni.
cukor
cukor elhagyása
Forrás:
Sarah Di Giulio: 6 Really Good Things That Happen to Your Body When You Quit Sugar
JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):516-24. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.13563. – Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults.
American Heart Association – heart.org