A testépítő életmódot vagy szimplán egészségesen élő emberekre az egyik talán legtöbbször gondolt tény, hogy ők biztosan csak csirkét csirkével esznek és semmi mást. A következő sorokban bemutatok neked pár lehetőséget, hogy igen is léteznek a csirkén kívül is olyan fehérjeforrások, amelyeket akár beiktathatod a mindennapokba is.
Ezeken kívül persze még rengeteg választék van, mondhatnám azt is inkább a top húsok számomra a csirke után 🙂 Kiválasztok pár lehetőséget amelyeknek a tápértékét is olvashatod, így még könnyebb lesz:) Bármelyik húst is választod, fontos kevés zsiradékkal vagy akár zsiradék nélkül készítsd el, így fölösleges kalóriáktól óvod meg magad.
MALAC – részleg: Karaj, comb, szűzpecsenye
A csirke után talán az első, amit legtöbben fogyasztanak. A sertés hús körül elég megosztó vélemények vannak. Van aki szerint belefér a fogyasztása, a másik véglet szerint pedig kivan zárva, hogy ilyet együnk. Pedig a sertéshúsnak is vannak olyan részei, aminek alacsony a zsírtartalma – és
A sertéshús igen is beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Fontos, hogy változatos legyen az étrended. Heti 1-2 alkalommal történő sertés fogyasztás szerintem egyáltalán nem fog hátráltatni a céljaidban, főleg ha az zsírszegényebb részét választod.
Szűzpecsenye – 100 g hús tápértéke:
Energia: 120 kcal
Fehérje: 20.7 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 3,5 g
Karaj – 100 g hús tápértéke:
Energia: 155 kcal
Fehérje: 21 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 75.4 g
Sertéscomb – 100 g hús tápértéke:
Energia: 136 kcal
Fehérje: 20 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 5.4 g
PULYKAHÚS
Én személy szerint a csirke után pulykát fogyasztok legtöbbször, ebből is darált változatot. Zsírtartalma igen alacsony ( 7% körül\alatt), így előszeretettel fogyasztják. Ráadásul hozzáadott zsiradék nélkül is elkészíthető alacsony zsírtartalmától függetlenül.
Pulykacomb – 100 g hús tápértéke:
Energia: 117 kcal
Fehérje: 20.7 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 3,8 g
Pulykamell – 100 g hús tápértéke:
Energia: 114 kcal
Fehérje: 23 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 2 g
Pulykamáj – 100 g hús tápértéke:
Energia: 128 kcal
Fehérje: 18 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 5.5 g
HALFÉLÉK
Nekem a kedvenceim a tilapia, lazac és a tonhalfilé. Sajnos Magyarországon a hal fogyasztás nagyon alacsony. Azt szokták mondani, sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy halat fogyasszanak, mert drága. Igen, tény van olyan halfajta, aminek a /kg ára igen magas. De ha alaposan körbe nézünk az áruházak választékában, akkor találhatunk ár\érték arányban jó választást. Ez nálam a Tilapia. Már akár 1500ft\kg áron is lehet vásárolni JÓ!!! minőséget.
Ha a csirkemell árával hasonlítod össze, te magad is látod nem nagy az eltérés köztük. Fehérjékben és vitaminokban gazdag, jelentős ásványi anyag és nyomelem forrás is egyben. A benne lévő omega-3 zsírsavnak köszönhetően a gyakori halfogyasztás jótékony hatással van az egész testre.
Tilápia – 100 g hús tápértéke:
Energia: 96 kcal
Fehérje: 20 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 1,7 g
Lazac – 100 g hús tápértéke:
Energia: 131 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 4,7 g
Tonhal – 100 g hús tápértéke:
Energia: 144 kcal
Fehérje: 23 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 5 g
MARHAHÚS
Ebből is érdemes a soványabb húsokat választani. A marhahús az egyik legjobb természetes forrása a kreatinnak. Továbbá természetes forrása a CLA zsírsavnak, amely a zsírmentes izomzat és a testzsír-csökkentő hatásáról ismert. 100 gramm sovány marhahúsban, kb. 21 gramm fehérje található. De részletezve:
Marhabélszín – 100 g hús tápértéke:
Energia: 149 kcal
Fehérje: 21 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 7 g
Marhacomb – 100 g hús tápértéke:
Energia: 129 kcal
Fehérje: 22 g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 3,8 g
Marhalábszár – 100 g hús tápértéke:
Energia: 128 kcal
Fehérje: 231g
Szénhidrát: 0.0 g
Zsír: 3,9 g
Rozmaringos szűzérme reci ITT!