A kenderfehérje egy “ipari mellékterméke” a kenderolaj gyártásának. Amikor valamilyen sajtolással a kender növényből (Cannabis sativa) kinyerik az értékes olaját, visszamarad a növény száraz része, ami relatív magas fehérjetartalommal rendelkezik.
Kender
A piacon legálisan kapható kenderterméket THC tartalma maximálisan 0,3%. Általában nem egykomponensű ez a fehérje, hanem valamilyen más fehérjeforrással egészítik ki, mivel nem egy teljes értékű fehérje, alacsony a leucin és a lizin tartalma, viszont kifejezetten kimagasló tirozin és arginin tartalommal büszkélkedhet.
A növény átlagos tápanyagtartalma 100 g-ra kivetítve, 525 kcal. 30-24% a zsírtartalma, ami nagyon jónak mondható és még tartalmaz emészthetetlen rostokat is 22,2%-ban. Vitamintartalma is figyelemre méltó.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
100g termékben:
- E-vitamin 90mg
- Thiamin 0,4 mg
- Riboflavin 0,1 mg
- Foszfor 1160 mg
- Kálium 859 mg
- Magnézium 483 mg
- Kalcium 145 mg
- Vas 14 mg
- Nátrium 12 mg (ami nagyon alacsonynak mondható, így biztosan nem tart meg vizet a testen, diétában érdekes lehet)
- Mangán és cink 7 mg
- Réz 2 mg
A kender hozzávetőlegesen 10%-nyi olajat tartalmaz, aminek a százalékos eloszlása fajtánként a következő.
- Linolén-sav (omega-6) 56%
- Alfa-linolénsav 22%
- Olajsav 9%
- Palmitinsav 5%
- Gamma-linolénsav 4%
- Sztearinsav 2%
- Sztearidonsav 2%
A két fő hatóanyaga az étkezési kivonatnak a kannabidiol és ennek metaboitja a kannabidolsav. Ezek viszont nem agonistái (agonista annyit jelent, hogy bizonyos receptorhoz kötődik és azon válaszreakciót idéz elő) a kannabinoid receptoroknak. Másodsorban pedig, mint korábban említettem, van egy maximalizált THC érték a termékekben. Kardiovaszkuláris egészséget nagymértékben képes megőrizni, mindez betudható a magas olajtartalmának.
Kenderolaj hatása
A kendermag/olaj/fehérje fogyasztása emeli a vérben a plazma omega-6 és omega-3 szintet, csökkenti a vérlemezkék összetapadását. Egy kísérletben naponta 30 ml kenderolajat kaptak a kliensek, majd 4 hét után csökkenést mértek a trigliceridszintjükben, számszerűen a csökkenés 1,23 mmol/l. Akinek valamiféle szív érrendszeri betegsége van, száraz a bőre vagy valamilyen hámszövete, annak mindenképp érdemes kipróbálnia.
Nem kell aggódni a kenderolaj/kenderfehérje fogyasztása nem ekvivalens a füvezéssel. Ugyanolyan növényi kivonat, mintha azt mondanánk, hogy valaki tökmagolajat iszik. Aki a kenderfehérjét első alkalommal próbálja, az a javaslatom, hogy kis kiszereléssel vásároljon, hogy meg tudja kóstolni, növényi fehérje lévén, nem okozza a legnagyobb kulináris élvezetet, de szerintem ételeknél az összetevők milyensége előbbre való az íznél. Nyilván itt nem nagy eltéréseket értek alatta, csak annyit, hogy a táplálékot a tápanyagtartalma miatt fogyasszuk, ne csupán az ízélmény miatt.