A tojás egy kiváló teljes értékű étel. Nem csupán az íze által érdemelte ki ezt az előkelő helyet, hanem a benne rejlő makro és mikrotápanyagok miatt. Gondolj csak bele, egy tojásból képes kifejlődni egy egész állati szervezet, ami a tojáson belüli fejlődése során, a héjon belül elraktározott tápanyagokból táplálkozik és fejlődik ki viszonylag rövid idő alatt. Ebből látható, hogy minden egyes fontos tápanyagot tartalmaz, ami a szervezet működéséhez elengedhetetlen.
Az új-keletű diétákat, amiket most nem jellemeznék, szinte teljesen kizárják az étrendből a zsírokat, olajokat, amik esszenciális tápanyagok a szervezet számára (esszenciális még a fehérje, a szénhidrátok viszont NEM). Egyszóval, a tojást egészben érdemes elfogyasztani, mivel ebben megfelelő a fehérje-zsír arány. Akik a koleszterinnel és magas vérzsírszintekkel ijesztgetnek, csak gondolja át, hogy az emberi és állati fejlődéstörténet melyik szakaszában volt olyanra példa, mint most, hogy az olyan ételeket, mint például a tojás, kettéválasztjuk? SOHA nem volt ilyen! A tojás esetén miért lenne ez más!?
Melyek is a tojás sárgájában lévő fontos tápanyagok?
- Étkezési zsírok
- koleszterin (csak magas mennyiségben egészségtelen!)
- E-vitamin (a vitamin szintje a tárolás során csökkenhet, 40 nap alatt kb. 50%-ára az eredeti tartalomnak, egyszóval érdemesebb friss tojást fogyasztani, ha van rá módod).
Továbbá immunglobulinokat és antitesteket tartalmaz, amik az immunrendszer megfelelő és hatékony működését támogatják. Kötő fehérjéket tartalmaz még a thiamin, riboflavin, niacin D és A-vitamin számára, ami azt jelenti, hogy a vitaminhoz és a metabolitjaihoz kapcsolódik, majd szállítódik a célszövetekhez.
Fellelhető benne még egy YPEP nevű peptid is, ami csontokat és kötőszöveteket támogató hatású.
Melyek is a tojás fehérjében lévő fontos tápanyagok?
A fehérjék széles variációja található meg benne, ezek nagy részéről tudják, hogy milyen szerepet töltenek be az emberi szervezetben, viszont vannak még olyanok, amikről úgy gondolják, hogy nincs tápláló funkciójuk. Valószínűbbnek tartom azt, hogy még nem ismerik a betöltött funkciót, mivel az anyatermészet nem szokott csak viccből belecsempészni olyan anyagokat táplálékokba, aminek nincs értelme.
Anti-mikrobális anyagokat is fellelhetünk benne, további vitamin-kötő fehérjét is, az avidin-t, ami a biotin nevű vitamint hivatott a rendeltetési helyére szállítani.
A tojás héjában ásványi sók vannak még, amiket a tyúkok is meg szoktak enni, ha esetleg kalcium hiányuk van. Tehát, ha véletlenül belekerül a rántottába, bajod nem lesz tőle, de ha célirányosan kalciumpótlásra adnád a fejedet, válassz ásványi-anyag tablettákat.
A különböző állatok által rakott tojások külleme és beltartalma változhat, sőt ugyanazon faj tojása is eltéréseket mutathat változó élőhely szerint. Annyit tanácsolnék még, hogy ha lehetséges, piacokról vagy kisebb farmergazdaságoktól szerezd be a tojásokat, egyrészt, mert támogatod őket a fejlődésben, másrészt pedig jó esetben az állatok tartása is sokkal jobb körülmények között zajlik. Az állatok “termékeinél” mint például a tojás, az is mérvadó, hogy az állat mennyire él stresszesen, és megvan-e az élettere a megfelelő biológiai működéshez.
Még egy tanács, a szervezetnek olyan ételekre van szüksége, ami az élőhelyünk klímáján és a környezetében megterem. Elmagyarázom egy példával. Ha Magyarországon élünk, akkor ne a lazacért meg keleti gyümölcsökért epekedjünk, hanem például együnk harcsát, csirkét, magyar állatokat. Ugyanez igaz a növényekre is, gyümölcsök és zöldségek tekintetében egyaránt. Azért fontos ezt kihangsúlyozni, mert a tápanyagok eloszlása az ételekben az itt élő embereknek lett optimalizálva a fejlődéstörténet által.
Gondolkodj másként a tojásról?