-+=
Olvasási idő: 6 perc

PONTOSAN miért felejtsd el az egészségesnek mondott, teljes kiőrlésű kenyereket, az étolajat, a cukros “diétás” ételeket? És jöjjön ehhez még egy bónusz is, amit oly sokan MÉG MINDIG elrontunk!

Az alábbi ételek, általában “egészségesnek” hívott ételek a tévében és a médiában, de valójában szép csöndben rombolják az egész családod egészségét. A cikk végére érteni fogod, hogy melyek ezek és MIÉRT bántják a szervezeted. Van helyettük más, finomabb étel, azaz ez az írás, most nem a koplalásról szól. Arról szól, hogy a gyerekeid diplomaosztóját is lásd.

Már addig eljutottunk, hogy sokat hallhatjuk: “a cukor rossz neked” vagy a “búza és a glutén rossz neked”, de tényleg érted, hogy ezek az ételek mit csinálnak benned?

A legtöbben nem értik az okokat, MIÉRT ne fogyasszák ezeket az ételeket, és ezért nem is törődnek ezzel. Az alábbi listában található ételek rombolják a hormonrendszered és az anyagcseréd. Szív- és érrendszeri problémákat okoznak, cukorbetegséget, Alzheimert vagy rákot. Fontos tehát ezt tudnod igaz?

Én nem gondolom azt, hogy egyáltalán NE egyél ezekből az ételekből. A probléma az, hogy CSAK EZEKET eszed, vagy az, hogy nem is tudsz róla, és úgy fogyasztod ezeket. 

Az elhízást és a betegségeket 98%-ban az ismeretek HIÁNYA okozza. Ha tudnád hogyan élj, vagy ha tudnád mit csinálj a betegségek ellen, akkor nem betegednénk meg ennyien.

3 indok, hogy NE egyél búzát – teljes kiőrlésűt sem!  

#1 indok:
A búza felborítja a vércukor egyensúlyod, glikálja a sejtjeid, gyorsítja az öregedést, elhízol tőle és fokozódik a cukorbetegségre való esélyed. Mielőtt rátérnék arra, hogy hogyan öregedsz gyorsabban a napi búza beviteledtől, néhány alapvető biológiai fogalmat tisztáznunk kell:

Mi az a glikálás? A glikálás során a fehérjékhez cukrok kapcsolódnak. (enzimektől függetlenül) A glikált fehérjék nem tudják megfelelően ellátni feladatukat. A folyamat végén egy pici anyag keletkezik, melyet röviden hívjunk AGEs-nak. (Advanced Glycation End Products) Nekik köszönheted a szerveid romlását, a ráncos bőrt, a szervezeted folyamatos gyengülő funkcióit.

Az ilyen fehérjék a szervezetedben tehát szinte tehetetlenek, és nem tudják ellátni az életedhez nélkülözhetetlen funkciókat.

A hullámzó vércukorszint, drámaian növeli az AGEs termelődését a testedben. Több cukrot és búzát eszel, több funkcióját vesztett fehérje képződik a szervezetedben. Gyorsabban öregszel, a tested száguldó autóként hasít az öregedés autópályáján.

Ezért van az, hogy a 2-es típusú cukorbetegek idősebbnek látszanak annál, mint amekkora a koruk.

A búza tartalmaz egy olyan speciális szénhidrátot, amelyet úgy hívunk, hogy Amylopektin-A. Más étel nem tartalmazza ezt. Ez a szénhidrát a teljes kiőrlésű termékekben is benne van, és egyedi módon képes HATALMAS vércukorszint hullámot okozni a testedben. Magasabbra emeli a vércukorszinted, mint a sima kristálycukor!

Vércukor válaszokat tesztelő kilinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a búza amylopectin-A tartalma, MINDEN EGYÉB, a Föld bolygón megtalálhó szénhidrát, vércukor emelő képességénél is magasabb csúcsot tud létrehozni az emberben.

Ez azt jelenti, hogy a búza-alapú ételeid, mint a kenyerek, péksütemények, muffinok, a reggeliző pelyhek, a lisztes ételek MAGASABBRA emelik a vércukorszinted, mint mindegy egyéb szénhidrátforrás.

Nézzük meg egy átlagos személy megmért vércukor adatait, 45 perccel evés után:

A: – 2 szelet kenyér elfogyasztásakor
B: – 1 tálka zabpehely elfogyasztásakor

A kettő szénhidráttartalma azonos volt! 

A vércukorszint mérés eredményei:

átlagos vércukorszint (mg/dl)

A esetben, 2 szelet kenyér elfogyasztása után: A vércukor 86-ról 155-re emelkedett.
B esetben, ugyanannyi szénhidrátot tartalmazó, tálka zabpehely elfogyasztása után: A vércukor 86-ról 112-re emelkedett.

Minél magasabbra megy a vércukorszinted, annál több öregedést okozó anyag termelődik a testedben.
A 155 egy masszív vércukorszint emelkedés. A gond az, hogy NEM TUDSZ ARRÓL, hogy a búza szinte az összes ételedben benne van!

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Azt már az előző leveleimből tudhatod, hogy ez a magas vércukorszint, megdolgoztatja az inzulin hormon rendszered, és a sok inzulin a véredben, egyenes út a folyamatos hízáshoz. A mindennapos búza fogyasztás károsítja az inzlin rezisztenciád, a hormon háztartásod és a hasnyálmirigyed. Ez lenne az egészséges búza?!

#2 indok:
A glutén és az egyéb bélrendszert károsító anyagok

A glutén témája végre a médiába került és egyre több figyelmet kap. Sok emberben azonban még nem tiszta a kép arról, hogy a glutén egy egészséges személy számára mit okoz?

Ha nem érzékelsz glutén intoleranciát vagy glutén érzékenységet a szervezetedben, az nem jelenti azt, hogy jót tesz Neked. Már már több száz vizsgálat áll rendelkezésre arról, hogy a glutén gyulladást okoz az emésztő rendszeredben. A gyulladás folyománya a beleid szivárgása, amelynek során emésztetlen anyagok kerülnek a szervezetedbe.

Ez a folyamat az agyat is károsító kondíció, és kezdeti jelei az autoimmun betegségek és a bélrendszeri betegségek.

A kutatók több teóriát is felállítottak már arról, hogy vajon a gabona emésztőrendszert károsító hatásait minek köszönhetjük? 

Lehetséges, hogy az ipari mennyiségű búzatermesztés során használt búza fajták túlzott keresztezései okozzák azt, hogy az elmúlt 50 évben ennyire megváltozott a búza minősége. A nemesítés, génmódosítás, keresztezés során megszületett egy újonnan kreált glutén molekula, amely idegen az emberi szervezet számára. Az ősidők búza gluténjei nem okoztak ilyen egészségügyi zavarokat az emberekben.

#3 indok:
Antitápanyagok és ásványi anyag blokkolók a búzában

Kiderült, hogy a búza antinutrienseket tartalmaz. Ez egy természetes anyag a búza növényben, de ha túl sokat eszel ebből, az már nem tesz jót a testednek. Az egyik ilyen anyag, a fitát. Ez blokkolja az olyan ásványanyagok felszívódását a testedben, mint a cink, mangán és a kalcium. Ne feledd, ez csak akkor gond, ha TÚL SOK búzát fogyasztasz.

Újra hangsúlyoznám, hogy a legtöbb ember MINDEN ÉTKEZÉSKOR búzát/gabonát eszik. (szendvics reggelire, tészta délben, pirítós vacsorára, és egy lisztes főzelék rántott hússal késő este). Ez a mennyiségű búza fogyasztás, okozhatja a fent felsorolt ásványok hiányát a szervezetedben.

Van még más ilyen antinutriens is a gabonában: a lektinek. A lektinek szintén irritálják a beleid. Hidd el, SEMMI ÉLETFONTOSSÁGÚ nincs a búzában, amit ne tudnál nélkülözni, ha jól eszel.

Sokakban feljön a kérdés, “A búza rosttartalma sem számít? A teljes kiőrlésű kenyerek egészségesek!”  

Bocs, de ezeket a rostokat könnyen beviszed gyümölcsökből, zöldségekből, magvakból, az emésztőrendszered károsítása NÉLKÜL. Ezek az ételek vércukor szint csúcsokat sem okoznak!

3 indok, hogy SOHA ne használj étolajat!

A növényi étolaj neve, némi egészségességre utal, de ne feledd, ezek az olajok NEM ZÖLDSÉGEK-ből készülnek. Biztosan olvastad azt a levelem, amikor ezt boncolgattuk. 

#1 indok:
A növényi olajok transz-zsírokat tartalmaznak, akkor is ha nem-hidrogenizáltak

Már biztosan tudod, hogy a transz-zsírok halálosak, így nem fogok belemenni a tudományos magyarázatba, hogy hogyan rombolják a sejtjeid membránjait. Ha ezt tudod, akkor biztosan nem vásárolsz olyan ételeket, amelyek részlegesen hidrogenizált növényi olajokat tartalmaznak.Ebben a cikkben elég jól elmagyarázta Móni mi a probléma a növényi olajokkal. Itt elolvashatod!

A hatalmas marketing kampányok és az élelmiszeripari konglomerátumok jól elmondják mennyire egészséges az étolaj. Kérlek NE hidd el!

#2 indok:
A növényi olajok oxidált “mutáns zsírokat” tartalmaznak, amelyek még a transz-zsíroknál is rosszabbak

Minden növényi olaj tartalmaz oxidált zsírokat a finomító eljárások hatására. Catherine Shanahan, MD, táplálkozás tudományi specialista ezeket “MegaTransz zsíroknak” nevezi, mert kémiailag hasonlítanak a transz-zsírokra, de azoknál MÉG ROSSZABBAK IS.

MegaTransz zsírokat, minden feldolgozott, előrecsomagolt étel tartalmaz, és MINDEN éttermi hasábburgonya szintén.

A hasábburgonya azonnal károsítja az artériáid, ahogy megetted őket: 

A növényi olajokban szabad gyökök keletkeznek, miközben finomítják őket. Ennek során ilyen “mutáns zsírok” keletkeznek. Ezek a zsírok valósággal felzabálják a sejtmemránokat, a kromoszómákat és masszív gyulladást hoznak létre a testedben.

Az említett szabad gyökök az olajban az ereket roncsolják, és ez nyilvánvalóan egyenes út a szívinfarktushoz. Van már olyan klinikai vizsgálat, amely kimutatta, hogy AZONNAL fellép a károsító hatás, azaz nem csak hosszú távon bántja a szervezeted a hasábburgonya.

Catherine Shanahan, MD, a Deep Nutrition című könyvében kiemelt egy Új Zélandi tanulmányt. Ennek során kimutatták a kísérleti alanyokon, akik hasábkrumplit ettek, hogy az ereikben a normális 7%-ról, 1%-ra csökkent az értágulási képesség. AZONNAL.

Mindig azt kérem, hogy legalább french fries-t ne egyél. Még a rizs is jobb, mint ez az étel.

#3 indok:
A növényi olajok hatalmas egyensúlytalanságot okoznak az omega-6, omega-3 zsírsav arányban a szervezetedben

Az előző leveleim is az omega 3 és az omega 6 zsírsavakról szólt, így nem írnám le ugyanezt Neked. Már így is több oldalt kitesz a jelenlegi levelem. Ha velem vagy, mindenről folyamatosan tájékoztatlak.

Az igazság a CUKORRÓL! Kell még erről írnom?Ha itt a kezdetektől leírom, mennyi mindent küldtem már ebben a témában, akkor megvan egy 100 oldalas könyv.

Két dolgot emelnék csak ki:

1. Sokan úgy gondoljuk, hogy ha ma több édességet ettem, akkor majd holnap többet edzem. Ez nem működik. Azt kell tudnod, hogy a cukor mit tesz a TESTEDDEL, és ez nem a külsődre vonatkozik.

A cukor egyszerűen megöl.

A cukor emeli a triglicerid szinted is, amely elvezet a szívinfarktushoz. Ha minden nap cukros ételeket eszel, nyugodtan könyveld el, hogy garantáltan elérkezik a cukorbetegség állapota. A cukor lelassítja a fehér vérsejtjeid, egyre többet vagy beteg, és a lassítás által ezzel megtettél mindent, hogy a RÁK-os sejtek is utat törjenek maguknak.

Nem azzal van a probléma, ha egyszer-egyszer eszel valami cukrosat. Az a probléma, ha reggel “diétásnak” hírdetett reggelizőpelyhet eszel, aztán egy muffint, majd megiszod a cukrokat, maltodextrint és egyéb bocsánat a kifejezésért “szemetet” tartalmazó fehérjeporod, majd megeszed a diétásnak hívott péksüteményed és rendelsz valami ételt, amely tiszta olaj, vagy netalán lisztes étel.

Ez probléma. Egész nap cukrokat eszel, éveken keresztül.

Röviden zárjuk le tehát: néhány étel, amely egészségesnek mondott, de NEM AZ!

Hidd el, amikor megkérdezem a hozzánk fordulókat arról, hogy mit ettek az elmúlt 3 napban, sokkot kapok. A férfiak körében is általános a probléma, a szénhidrátokat tartalmazó fehérjepor, vagy diétás porok használatát tekintve.

Az alábbi ételek, egészséges címkét kaptak a fejünkben, pedig NEM azok. Címkézd át öket, egészségtelenre: 

– teljes kiőrlésű péksütemények, kenyerek
– teljes kiőrlésű pelyhek,
– teljes kiőrlésű rágnivalók,
– almalé, narancslé,
– margarin,
– előrecsomagolt diétás ebédek,
– sport italok, szénhidrátokkal,
– puffasztott rizs – tudom ez furcsa, sokkal jobb a zabpehely
– energia italok cukrokkal,
– tészták,
– stb….

Néhány szénhidrát, amely a fehérjeporokban előfordul – hidd el csak arra jók a hozzáadott szénhidrátok, hogy az íz jobb legyen:

cukor, szacharóz
dextróz
maltodextrin
glukózszirup
keményítő, hidrolizált keményítő
xylitol, nyírfacukor, xylit
malátaszirup, riszszirup, kukoricaszirup
kukoricakeményítő
gyümölcskoncentrátum
dehidratált nád juice
stb….

Remélem levelem segített. Az egyetlen fontos tudnivalód, hogy csökkentsd a szénhidrát fogyasztásod, növeld a fehérjebeviteled, és egészítsd ki olyan zsírokkal (Mct olaj, diófélék, stb.) az étrended, amelyekkel sokáig tudod tartani ezt az életformát!

kesudio_vaj_cashew_butter

 

Források:

Catherine Shanahan, MD, a Deep Nutrition
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1542356507012001
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00365520510012181
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/014067369191846M
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.200700289/full

Egészségtelen étel

Egészséges étel

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!