Felvetődik pár alapvető kérdés a termodinamika törvényeivel kapcsolatban. Felvétel vs. fogyasztás? Bevitel vs. kimenet? Mennyi megy be és mennyi jön ki? 50% szénhidrátos diéta és egy 20%-os szénhidrátos diéta azonos kalóriabevitellel ugyanannyi kalóriát tartalmaz valójában?Nem tesz különbséget a szervezet a szénhidrát, zsír és fehérje összességében, amíg a kalóriamennyiség ugyanannyi?
Őszintén srácok: ez egy apró, de nem elhanyagolható kérdés, mert mindenhol azt mondják (és valójában írjuk mi is), hogy a kalóriamennyiség az első lépés a célod eléréséhez. Lehet mondani, hogy ez évtizedek óta bevált működési módszer és minden ember ugyanúgy működik, ami igaz is, de nem teljesen.
Az általad letöltött csodadiéta program mindig csak egy alapvonal, amit magadon kell kitapasztalni, hogyan változol hogyan érzed magad, mi történik, min javíthatsz. Az esetek túl gyakran utalnak a termodinamikai törvényre, amely alapvetően azt állítja, hogy az energiát át lehet vinni, de nem lehet elveszíteni.
Kezdjük az alapoktól, hogy megértsd
Kiefer szerint a termodinamika második törvényét nem érdemes figyelmen kívül hagyni, tehát az energiafelhasználás hatékonyságát. Az emberi test eltérően kezeli a jó zsírok, a szénhidrátok, a fehérjék és a hozzá kapcsolódó makrotápanyagok energiafelhasználását.Míg a zsírok és szénhidrátok általában azonos módon konvertálódnak, és szinte teljesen oxidáltak lesznek a sejtekben (oxigén szállítása = levegő létrehozása, azaz víz és szén-dioxid bomlása).
A fehérjénél ez máshogy néz ki, az oxidáció folyamata nem megy teljesen vége. A fehérje vízzé, széndioxiddá és (nagy energiájú) nitrogént tartalmazó elemekké bomlanak. Ezután a nitrogén tartalmú vegyületek távoznak, például a vizeletben. Az energia értéke (= bruttó energiatartalom = fizikai energia mennyiség) az ételnek kaloriméterrel történik.
Kísérlettel szemléltetve
Adott egy fém cilinder ami oxigénnel van megtöltve. Az egész egy magas hőszigetelt vizes fürdőben van. Ha egy étel energiamennyiségét szeretnénk meghatározni, egy mintát ebből a fém cilinderbe kell helyeznünk és megvárni amíg teljesen elég az elektromos gyújtással. Meg kell várni amíg csak egy hamu marad, ami által teljesen visszaforgathatatlan az étel állapota, ahogyan az emberi test is teszi. A kieresztett energia (amikor ég), hővel melegíti a vizes fürdőt, és a hőmérséklet-változás adja az energia mennyiségét. Azonban meg kell különböztetni a fizikai és a fiziológiai kalória értéket – ez az amit Kiefer tett. A mi szervezetünk nem tud mindent felhasználni amit beviszünk számára.
Még mindig úgy gondolod, hogy egy kalória az egy kalória?
Sajnos még mindig elég nehéz felfognia az emberek többségének, hogy két étrend ugyanazzal a végösszkalóriával, de más összetétellel más változásokat okoz.
Példának okáért: zsíros ketogén diéta vs. szénhidrát gazdag diéta.
Ezért kell tájékozódnunk és segítenünk a másikon, hogy megértse, miért nem az történik amit ő szeretne. Ezek a félrevezető mítoszok legtöbbször a tengerentúlról érkeznek (sajnos mi itt Európában is még mindig a spektrum alján vagyunk oktatási norma terén és azonnal képesek vagyunk bármit elhinni .)
Figyelj és tanulj!
Általában mindig az elsőként közlik, önbizalommal tele a véleményüket, kemény tények elé állítva a világot, fancy marketinggel körítve, amit persze hűen elkezdenek követni ők maguk is. Emiatt az európai ember szinte kötelezőnek érzi ugyanezt tenni. Szerencsére nagyon sok jó szakember és oktatási központ létezik már Magyarországon is, ahol tisztázzák az emberek fejében az interneten összeszedett rossz tudást, és elhiszik, hogy igenis lehetséges manipulálni a makrotápanyagokat kalóriabevitel csökkentése nélkül a súlycsökkenés beindításához.
Tipikus poliolok különböző hatékonysága
Név |
Kalóriatartalom |
Kalória 7 nap után |
Eritrit |
0,2 |
0,2 |
Izomalt |
2 |
4 |
Laktit |
2 |
N/A |
Maltitol |
2,1 |
3,5 |
Mannitol |
1,6 |
N/A |
Szorbitol |
2,6 |
3,6 |
Xilitol |
2,4 |
3,5 |
Az ötlet, ha két azonos kalóriatartalmú étrendet alkalmazunk, mindkét formátumnak azonos súlyveszteséggel vagy súlynövekedéssel kell rendelkeznie, tekintet nélkül a makroösszetételre.
És akkor jöjjön a “Szentháromság elve”
- A logika :Ezt a termodinamika első törvényéből feltételezve, amely kimondja, hogy energiát soha nem lehet létrehozni vagy megsemmisíteni, ugyanolyan hatással kell lenniük.
- A valóság: Az ötletnek ellent mond a fizikai törvénye. Lehetne még sorolni a témákat, mint a Gibb szabad energia, nem-egyensúlyi termodinamika, a triaglicerol szintézise stb. De a lényeg az, hogy ha egy kutatási eredményt olvasol, az egészet át kell látni, nem csak azt az egyetlen apró részletet ami épp ki lett ragadva.
- A hatékonyság: Itt jön a termodinamika második törvénye. Az első unalmas lehet, mert mindenhol azt szajkózzák, de a második nagyon hatásos a hatékonyság miatt. Egyszerűen a hatékonyság attól függ, mennyi munkát végeztél a befektetett energiától függően. Úgy működik, mint egy szabványos belső égésű motor, aminek a hatékonysága 33% körül van. Ez azt jelenti, hogy a felhasznált energia csupán 1/3-a (az üzemanyag kémiailag tárolt energiája) működik, míg a maradék hő formájában elveszik).
Az energiatermelés útvonala és hatékonysága
Útvonal |
ATP/mol |
Hatékonyság |
Glükóz-CO2 |
38 |
38,5 |
Glükóz – Glikogén – Glükóz – CO2 |
36 |
35 |
AA – CO2 |
33 |
– |
AA – Fehérje – AA – CO2 |
4 |
27 |
Palmitát-CO2 |
129 |
40,9 |
Palmitát – Keton – CO2 |
121 |
38,3 |
Egy szabványos étrendben, ahol 60%-ban a szénhidrát kerül forgalomba, az energia 2/3-a elpazarolódik. Ráadásul sok az ehhez szükséges testhőmérséklet szinten tartása is.
De mi történik a hatékonysággal ha megváltoztatod az üzemanyagot?
Aki racionálisan megközelíti az egészet, egyértelműen kimondja: változik a hatékonyság! Egy másik üzemanyag egy vagy több hatékonyságváltozást okozhat, és csökkentheti az üzemanyag fogyasztását. Igen, az autóban ez a valóság. Keverd a benzint etanollal és figyeld meg mi történik. Ez így aligha lep meg bárkit. De amint ezt az emberi testre szeretnénk levetítetni, hirtelen irreálissá válnak.
Ehhh, negatív!
Különböző zsírok, fehérjék és szénhidrátok különböző hatékonyságot és különböző energiaveszteséget okoznak? Na ez a hülyeség – egy kalória az egy kalória. A test a termodinamika második törvényét követi, ahogyan az elsőt is. A hatékonyság az aktivitástól, a hormonszintektől és az üzemanyagtól változik. Ezért hozta létre Atwater a 4-4-9 kalória változókat a szénhidrátok, fehérjék és zsírok részére, hogy a fizikai üzemanyag és fiziológiai üzemanyag között különbséget lehessen tenni. Ez konzisztens mérések eredménye.
Összegzés
A testünk zsírt tud égetni különböző enzimek segítségével, ami ugyanúgy előnyös, mint aerob és anaerob között változtatni. De növelheted a zsírégető enzimnek termelését is, hogy hatékonyabbá tedd az egész folyamatot. Mindkettő másféle enzimeket és más molekulákat igényel. Az anyagcsere útvonala lehet különböző, vagy éppen átalakított, így különböző energiamennyiségeket produkálhat.
Ezért fontos, hogy megfelelően tájékozódj és mindenféleképpen szakemberek segítségét kérd ki, ha szkeptikus vagy a témában. Mi segítünk neked eloszlatni a kételyeket és a homályt. Fontos vagy számunkra, ezért mindenféleképpen minőségi termékeket használj! Nálunk mindent megtalálsz amire szükséged van! ( Katt a képre!)
kalória
kalórabevitel kalóriaégetéssel
Referenciák:
http://www.jstor.org/stable/1739169
http://circ.ahajournals.org/content/114/1/82.short
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Amikor a logikus, nem logikus. Egy kalória = valóban egy kalória?" című cikkhezKirály ez az írás, köszönjük!