-+=
Olvasási idő: 3 perc

Nem vitatható, hogy az emberek általában nem vallják be a kért napi étkezési naplójuk minden elemét a táplálkozás tanácsadónak. Az ilyen emberek többet esznek, mint amit állítanak. Ezt aluljelentésnek is szokták nevezni a szakemberek.

Kivételek mindig vannak!

Vannak akik betartják az étrendet, mert változtni szeretnének, de az egész ellenkezőjének is tanúja voltam múltkor az edzőteremben, amikor egy csaj azt mondta kendőzetlenül az edzőjének, hogy ő csak azért szenvedi el magát Hot Iron edzésre, hogy utána kanállal ehesse a cukorkával megszórt Nutellát. Lelke rajta.

Mi ez az aluljelentés?

Az aluljelentés mértéke kutatások alapján rendszeres módon különböző tényezőkön alapul, beleértve a testtömeget, jövedelmet, iskolázottságot, nemet és pszichológiai jellemzőket.

Egy kutatásban túlsúlyos iker embereket vizsgáltak meg, a nem elhízott társaikhoz képest és az aluljelentés átlag 764 kalória volt naponta. Egy másik kutatás szerint az emberek akár napi 2000 kalóriát is képesek elsikkasztani.

A hazugság tehát jelenleg teljes elfogadottnak tűnik az emberek körében, még akkor is, hogy azért fizetnek, hogy az alapján dolgozzon velük a szakember.

Az aluljelentést az átlag nem kivételnek, hanem inkább szabálynak tekinti. Ez néhány izgalmas dologhoz vezet, beleértve, hogy a szakértők képesek-e meghatározni a kalóriabevitel igazi mértékét.

Úgyse jön rá az edző! Vagy mégis?”

Az aluljelentés állapotának 3 típusa van, avagy:

Tudod, hogy aluljelentesz vagy nem tudod, hogy aluljelentesz?

1.Az első csoport azok, akik NEM TUDNAK megfelelően beszámolni az általuk bevitt kalóriamennyiségről. Ez magában foglalja az adagméreteket és az elfogyasztott élelmiszerek típusának hamis jelentését.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

(nem tudja csoport)

2.A második csoport azok, akik ALULTELJESÍTIK az elvárt étrendet, mert túl drágának ítélik meg még, hogy a minőségi élelmiszerre több pénzt adjanak ki, illetve munkával jár az étel elkészítése. Nem rendelkeznek azzal a fegyelemmel, hogy pontosan azonosítsák az ételt (minőség, mennyiség, stb.) és helyesen naplózzanak. Az azonosítást nyilván egy mérleggel és egy applikációval könnyen meg lehetne oldani.

(tudja csoport)

3.A harmadik csoport, azok, nem tudnak a termékek és élelmiszerek csomagolásának sorai között olvasni, vagy az étel szervízolásra vonatkozó tájékoztatás nem felel meg a TÉNYLEGES KALÓRIAÉRTÉKNEK. Például étteremben nehéz meghatározni, illetve már feldolgozott, és csomagolt ételek átlagosan 8-18%-kal több kalóriát tartalmazhatnak a végső elfogyasztásnál.

Sajnos az is előfordult, hogy az átlagos tápérték a címkén, 2-szer annyi kalóriát tartalmazott, mint a címkén jelzett volt. (Tudom ez merész kijelentés, lásd: 10-es referencia).

(nem tudja csoport)

A táplálkozási szakértők vagy személyi edzők meg tudják egyáltalán a saját kalóriabevitelüket határozni?

Ez bizony azt jelenti amire gondolsz, a szakértő maga, képes lenne megmutatni a kliensének, hogyan is kell ezt csinálni?

A Pennington Biomedikus Kutatási Központ, étkezési naplókat vetett össze, szakértők és nem szakértők között.

A kutatásra 10 női szakértő és 10 korban és súlyban hasonló nem szakértő vett részt. Minden résztvevő egy képzésen vett részt, hogyan kell 7 napon át vezetni az étkezési naplót. A résztvevők számára el lett mondva, hogy a vizsgálat eredményét igyekezzenek nem befolyásolni, mert az eredmények nem publikusak és nem lesz vonzata, így rögzítsék amilyen pontosan csak lehet.

Hogyan mérték ezeket az eredményeket?

Egy 1982-es találmányról van szó, vizet iszik a célszemély, aminek két stabil izotópja van. Amíg ez 1-2 hét alatt lebomlik, a széntermelést mérik, ebből határozható meg az elégetett kalóriák száma. ± 5%-os pontosságú végeredményt kaphatunk egy 24 órás periódusban.

Az eredmény szerint a szakértők napi 233 kalóriával jelentettek alul, míg a nem szakértők 429 kalóriával. Ez azt jelenti, hogy igazság szerint a szakértő hiába pontosabban rögzít, ő sem tökéletes.

A szakértők eredménye: minél közelebb van a személy a 0 kalóriás határértékhez, annál pontosabb információt adott. (Chapgane et al, 2002)

A legtöbb szakértő alulbecsülte (tudatosan vagy öntudatlanul) a kalóriabevitelét, volt aki 500, volt aki 800 kalóriát hibásan ítélt meg.

A nem szakértők eredménye:

Összehasonlításképp

Láthatjuk, hogy a hibaarány sokkal magasabb a nem szakértők körében, és az aluljelentés szintje akár napi 1000 kalória is lehet.

Ez így nem mehetne tovább…Ezért NEM fogysz le!

Nagyon sűrűn halljuk azt, hogy az emberek esküsznek, hogy nem ettek olyan sokat, de még mindig problémáik vannak a fogyással, amire valami más kifogást találnak mitől is van, hiszen másra mutogatni egyszerűbb.

Ez a kutatás jól illusztrálja, hogy miért a magas fehérjetartalmú (alacsony szénhidrátos) diéta még mindig a leghatásosabb, mert az emberek kevesebbet esznek spontán, így azt a spontán 440-1000 kalóriás kiugrásokat minél jobban minimalizálni tudják.

A működési elv nagy egyszerű: az emberek kevesebbet esznek még kalóriaszámlálás nélkül is. Egyszerűen ez az étrend nagyobb telítettségi hatást okoz.

személyi edző

személyi edző étrend

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

(1) Yanetz, R., et al. (2008): Using biomarker data to adjust estimates of the distribution of usual intakes for misreporting: application to energy intake in the US population. In: J Am Diet Assoc. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18313427.

(2) Pietiläinen, KH., et al. (2010): Inaccuracies in food and physical activity diaries of obese subjects: complementary evidence from doubly labeled water and co-twin assessments. In: Int J Obes. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20010905.

(3) Bedard, D. / Shatenstein, B. / Nadon, S. (2004): Underreporting of energy intake from a self-administered food-frequency questionnaire completed by adults in Montreal. In: Public Health Nutr. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15251058.

(4) Garriguet, D. (2008): Under-reporting of energy intake in the Canadian Community Health Survey. In: Health Rep. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19226926.

(5) Maurer, J., et al. (2006): The psychosocial and behavioral characteristics related to energy misreporting. In: Nutr Rev. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16536182.

(6) Ruimallo, JA., et al. (1989): Energy expenditure in underweight free-living adults: impact of energy supplementation as determined by doubly labeled water and indirect calorimetry. In: Am J Clin Nutr. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2916443.

(7) Buhl, KM., et al. (1995): Unexplained disturbance in body weight regulation: diagnostic outcome assessed by doubly labeled water and body composition analyses in obese patients reporting low energy intakes. In: J Am Diet Assoc. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7594141.

(8) Hendrickson, S. / Mattes, R. (2007): Financial incentive for diet recall accuracy does not affect reported energy intake or number of underreporters in a sample of overweight females. In: J Am Diet Assoc. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17197279.

(9) Mulheim, LS., et al. (1998): Do unsuccessful dieters intentionally underreport food intake? In: Int J Eat Disord. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9741036.

(10) Urban, LE., et al. (2010): The accuracy of stated energy contents of reduced-energy, commercially prepared foods. In: J Am Diet Assoc. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20102837.

(11) Schoeller, DA. / van Santen, E. (1982): Measurement of energy expenditure in humans by doubly labeled water method. In: J Appl Physiol Respir Environ Exerc Physiol. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6759491.

(12) Champagne, CM., et al. (2002): Energy intake and energy expenditure: a controlled study comparing dietitians and non-dietitians. In: J Am Diet Assoc. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12396160.

(13) Weigle, DS., et al. (2005): A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. In: Am J Clin Nutr. URL: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002798.

(14) James Krieger: Sind Ernährungsberater dazu in der Lage ihre eigene Kalorienzufuhr korrekt zu ermitteln? - Aesir Sports