A kesudió a kedvencek közé tartozik, ha rágcsálnivalóról van szó, de még jobb ha csak kanalazni kell… Ezért imádom Én is a Peak által készített Peak Cashew Butter 100%-os kesudió vajat 🙂 Tele van antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A vese- és bab alakú, formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül!
Kesudió
1., Védi a szívet
Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hízlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.
2., Csökkenti a vérnyomást
A kesudió magnézium tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.
3., Egészséges csontok
A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!
4., Segít a fogyásban
A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.
5., Antioxidánsokban és vitaminokban gazdag
A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik. A kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Ezek tartanak távol bennünket a vérszegénységtől vagy számos bőrbetegségtől.
6., Egészséges íny és fogak
Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.
7., Harcol a szabad gyökök ellen
A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.
Kávés kesudiós torta
Hozzávalók:
Az alaphoz:
35 dkg zabkeksz, diabetikus keksz, attól függően, mit engedsz meg magadnak
10 dkg light vaj vagy kókuszzsír
1,5 dl fekete kávé
1,5 dl kókusztej
1 evőkanál vanília kivonat
A krémhez:
1,5 dl szírszegény habtejszín
4 db banán
3 evőkanál Peak Cashew Butter kesudió vaj
Elkészítés:
A kekszet tördeld apróra, a margarint, a kávét, a tejet és az édesítőszert egy tedd edénybe és lassú tűzön főzd fel. Amikor minden alapanyag felolvadt, öntsd rá a kekszre és jól kavard össze. (Ha nagyon száraz a massza, még egy kevés tejet önthetsz hozzá, a keksztől függ, mennyit szív fel.)
A masszát tedd lekapcsolható oldalú tortaformába és egyenletesen lapítsd el benne. Körülbelül 20-30 percre tedd hűtőbe.
A krémhez a banánt egy villa segítségével nyomd össze, majd a kesudió vajat és a habtejszínt is hozzá keverve kézimixer segítségével keverd krémesre. Majd ez egészet simítsd rá a kekszes alapra és további 60 perce tedd hűtőbe. Tálalás előtt friss gyümölccsel díszítsd (pl.: eper, málna, szeder, áfonya, meggy, stb.).