-+=
Olvasási idő: 13 perc

A ketogén diéta igazi életmódváltást jelenthet az emberek többségének, de hatástalan és bosszantó is tud lenni, ha helytelenül végzik. A ketogén diéta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de ez nem jelenti azt, hogy megfelelően kivitelezzük. Sőt, az egyre több elnevezés, stílus és végcél egyre csak bonyolultabbá teszi a megértését és elsajátítását. Móni a Peak vezetője, elmagyarázza és megmutatja, milyen problémák és lehetőségek merültek fel a zsírok világában gyártási oldalról. 3 ÖSSZETÉTELI kritérium, ami alapján mindenhol jól választasz, katt a videóért:

Ebben a pillanatban az anti-zsír propaganda már alábbhagyott és majdnem mindenki érti, hogy akkor ha zsírokat eszel, ez még nem feltétlenül tesz kövérré. A tény az, hogy inkább a magas, egészséges zsírtartalmú diéták azok, melyek betarthatóak, mert ezekkel a hormonrendszered egyensúlyban van, a vércukorszinted az ellenőrzésed alatt és a magas zsírmennyiség miatt kevésbé vagy éhes. Az alábbi 7 ZSÍROS étel abban segít, hogy szálkás maradj és tartani tudd a böjtöd hosszú időn keresztül, és az írás alján a ketogén diéta egyáb alapjait is megbeszéljük.

SŐT, itt kérhetsz magadnak egy ketogén étrendet is! Vidd el!

Melyek a ketogén diéta alapjai?

Ketózis akkor alakul ki, amikor a tested számára kevés szénhidrát áll rendelkezésére, hogy energiát biztosítson a különböző életfunkciókhoz, terhelésekhez egyszóval a testi funkciók ellátásához. Értékben számolva egy napi 50 g alatti mennyiséget jelent. Tested egy egyedülálló metabolikus állapotba lép, a májad apró szerves molekulákat, úgynevezett ketontesteket állít elő, hogy biztosítani tudja ezáltal az optimális energiaszintet az agyad, szerveid és izomzatod működéséhez. Egy átlagosra szabott diéta alatt a vér átlagos ketonszintje 0,1-0,2 mmol körüli értéket mutat. Egy 75% zsír- – 20% fehérje és 5% szénhidrát alapú ketogén diéta alkalmazása esetén ez az érték 0,5-5 mmol mennyiségre ugrik.

A ketogén diéta kezdetén fáradtnak és erőtlennek érezheted magad, és mintegy 2-6 hétnek kell eltelnie, amíg szervezeted áttér az úgynevezett keto-adaptáció állapotába, azaz alkalmazkodik a ketogén táplálkozási módhoz. A keto-adaptáció egy olyan metabolikus állapot, amelyben a szervezeted szénhidrátok helyett a zsírokat és ketonokat használja energiaforrás gyanánt. Az eljárás során növekszik a tested szöveteinek azon képessége, hogy oxidálják, azaz égessék a zsírt és hasznosítsák a ketonokat. Számszerűsítve nagyjából 30 g zsírfelhasználást képzelj el egy óra edzés folyamán.

Nem jellemző azonban a fáradtság, mert ha már diétázol vagy sportolsz egy ideje, gyakori a sportolók visszajelzései alapján, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú étrendről áttérni a magas zsírtartalmú étrendre, mindig hatalmas megkönnyebbülést és energia ugrást okoz. A legtobb férfi, kevésbé szédeleg kemény edzések után, akkor sem, ha minimális a szénhidrát fogyasztása.

ketogen-dieta-alapja

 

 

Mi a leggyakoribb probléma, amit ketogén diéta alkalmával elkövethetsz?

  • Összetéveszted az alacsony szénhidráttartalmú diétát a nagyon alacsony ketogenikus diétával
  • Túl sok fehérjét fogyasztasz
  • Túl hosszú átállási időt adsz magadnak

A legfontosabb dolog, hogy felismerd, hogy a véred ketogén molekula szintjének megemelése kulcsfontosságú a sikeres diétához. Egy mérföldkőnek számító tanulmányban főiskolai hallgatókat 3 csoportba osztották, csoportonként 100-60-30 g szénhidrátot kaptak azonos mennyiségű fehérje mellett, úgy, hogy a kalóriaértékek minden esetben azonosak voltak. Mi lett a végeredmény?

A 100 g szénhidrátot alkalmazó csoport testsúlyvesztesége 25%-os volt, minden izomból ment le, míg a 30 g szénhidrátot fogyasztók gyakorlatilag nem veszítettek izmot. A következtetés az, hogy minimális mennyiségű szénhidrát ugyan, de mindenképpen szüksége a tested teljes keto-adaptációjának megvalósulásához. Azért is fontos, mert kimutatták, hogy a ketonok megakadályozzák az aminosavak, mint a leucin lebomlását is, megvédve ezzel az izomzatodat a leépüléstől.

Tipp: A ketogén diétát jelentősen megkönnyítik az aminosavak fogyasztása, ami ugyan segít megvédeni izomzatodat a leépüléstől, emésztési folyamatokon azonban nem mennek át.

A túl magas fehérjefogyasztás ugyan nem okoz akkora gondot a ketogén diétádban, de meg kell értened, hogy alapjában véve nagyon magas zsírmennyiséget viszel be a szervezetedbe, amit pluszban sok fehérjével kiegészítve túlzott kalóriamennyiség elfogyasztását eredményezi. Ketogén diétát követő sportolók magasabbra teszik a fehérjék mennyiségét – 40%-ra, a zsírok és szénhidrátok arányát pedig 50:10 % arányra módosítják. Azonban, ha a fehérjéket 1,5-1,8 g/testsúlykg mennyiségben fogyasztod, túlzottan megnöveli a glükóz kialakulását a véredben, ami hátráltatja a ketózis állapotának beállását. A nem megfelelően kivitelezett ketogén diéta pedig izom- és erőveszteséghez fog vezetni.

Szintén kulcsfontosságú az átállási időszak kérdése is. Sokan nagyon korán feladják a diétát, még mielőtt szervezetük teljes mértékben átállna a ketogén életmódra. Ahogyan a cikk elején szó volt már róla, a ketogén diéta alkalmazása az első időkben jelentős mértékben csökkenti az energiaszintedet, fáradtnak és erőtlennek érzed magad. Ha nincs kitartásod, könnyen feladhatod. Amint a szervezeted adaptálódik, ugyanolyan teljesítményre, izomerőre és sovány testtömegindexre tehetsz szert, mint egy magasabb szénhidráttartalmú étrend esetén.

A túl sok zsír valóban egészségtelen a szervezetedre nézve? Találd meg az egyensúlyt a fehérjék és a zsírok között!

Gyakran olvashattál már arról, hogy a túlzott zsírfogyasztás inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezethet, megnöveli a koleszterinszintet és veszélyezteti a szív-és érrendszer egészségét. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy ezek a táplálkozási szokások nemcsak túl sok zsírt, hanem vele együtt túl sok szénhidrátot is tartalmaznak. Ezt hívják nyugati étkezési normáknak, gondolj csak az amerikaiak táplálkozására. Csupa zsír és szénhidrát teszi ki az ételeik többségét, ami közel sem egyenértékű a ketogén diétával. Ha a magas zsírfogyasztás magas szénhidrátbevitellel is párosul, akkor a zsírokat nem energiaként hasznosítja a szervezeted – hiszen ott vannak arra a szénhidrátok. Ez pedig valóban inzulinrezisztenciához vehet.

Miért történik mindez? A zsíroknak egy bizonyos enzimre – CPT1 – van szüksége, hogy elszállítsa őket a mitokondriumokhoz. A nagy mennyiségű inzulin gátolja ezeket ezen szállítóvegyületek aktivitását, megakadályozva ezzel a zsír oxidációját – égését. Ezért fontos, hogy ketogén diéta idején alacsony szinten tartsd a szénhidrátok mennyiségét, ne nyújtsanak energiát a testednek a zsírok helyett. Ha ezeket az elveket betartod, nemhogy egészségtelen, de jótékony hatása is lesz a ketogén diétának, hiszen csökkenti a vér koleszterin és triglicerid szintjét és javítja a tested inzulin érzékenységét.

Ahhoz, hogy könnyen megtaláld az egyensúlyt a fehérjék és zsírok között, válassz olyan proteinforrásokat, amelyek alapvetően magasabb zsírtartalmúak:

  • marhahús
  • lazac
  • egész tojás
  • szalámi
  • zsíros sajtok
  • kolbász
  • sonka
  • vaj
  • tejszín
  • olajos magvak

Az egyetlen dolog, hogy ne egyél hozzá kenyeret, illetve más szénhidrátban gazdag ételt. Válassz inkább salátát!

Heti egy szénhidrátban gazdag csalóétkezés tönkreteheti a ketogén diétádat?

Nagyon sokan nem tudják hosszú időn keresztül tartani magukat egy szigorú ketogén diétához. Éppen ezért váltak egyre népszerűbbé a ketogén diéta egyes típusai is. Egyik ilyen az úgynevezett ciklikus ketogén diéta, miszerint 5 napos szigorú étrendet 1-2 napos szénhidrátfeltöltés követ. Ettől lehet, hogy neked könnyebb lesz, de szervezeted nem tudja elérni a keto-adaptációt, hiszen megszakítod az esélyét minden hét végén, a csalóétkezések alkalmával. Ha egy kis szénhidrátfeltöltésre vágysz, akkor azt inkább havi egy alkalommal tervezd be, így nem okoz nagy változást a ketogén diétára való átállásban.

Biztos, hogy a ketogén diéta a megoldás?

Nem minden szervezet képes kezelni a ketogén életmódot az év minden egyes napján. 1-2 hónap után tapasztalni fogod magadon a változást, lehet, hogy Te egyáltalán nem olyan típus vagy, akinek beválik ez a módszer. Ennyi idő után alkalmazkodnia kell a testednek, és ha anyagcseréd megálljt parancsol, akkor rá kell jönnöd, hogy ez nem a Te diétád. Azonban, ha jól alkalmazod, akkor nagymértékben is profitálhatsz belőle, mind a zsírvesztés, mint az izomzatod építésében, sőt a teljesítményed javításában is. Tartsd az elfogyasztott tápanyagok mennyiségét a 75-20-5 arányoknak megfelelően, és próbálj meg minél kevesebb szénhidrátfeltöltő napot beiktatni, azt is inkább azokra a napokra, amikor intenzív testmozgás végzel.

A zsírok fogyasztása a szénhidrátok HELYETT, átalakítja az anyagcseréd IS.

Észre fogod venni, hogy a tested adaptálódik ahhoz az étrendedhez. Ez a fat-adapted-metabolism. Hozzászokik a tested ahhoz, hogy sok zsír és fehérje van az ételeidben, és ezekkel kell dolgoznia. A hétköznapi ember anyagcseréje szénhidrátokat éget minden tevékenységéhez, ez a carb-burner-metabolism.

– A fat-adapted típusú embereknek stabilabb az energiaszintje (igen, mindig van energiád), stabil a vércukorszintjük, kiegyensúlyozott a hormonszintjük, és pengeéles tiszta a gondolkodásuk.

– A carb-burner típusú emberek vércukorszintje ingadozik, gyakoriak az “azonnal ennem kell” tünetek, sóvárgás a cukros ételek iránt, van amikor alszanak egész nap, van amikor hiper-mozgékonyak a felgyülemlett kalóriamennyiség okán.

Remélem, hogy már a fat-adapted anyacsere típusú férfiak körébe tartozol, azaz bőven eheted a Peak krémeket, melyek alkalmasak ehhez a diétához.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

Az a kérdés, hogy MIKOR vessük be?

Egészséges férfiak számára, kis túlsúllyal, vagy például maraton futáshoz, úgy gondolom, hogy nem fogja hozni az elvárt eredményeid. De próbáld ki.

Mikor használhatjuk SŐT javasolt mégis férfiként?

Akkor, amikor kevésbé diétázunk, vagy ha nagy túlsúlyunk van, vagy és ez a mai levelem témája – ha az IR vagy a cukorbetegség jelen van a szervezetedben.

A legjobb orvosok és szakemberek sem tudják folyamatosan frissíteni a tudásukat MINDEN területen, mert ők is csak emberek. A legtöbbünk nem érti pontosan, hogyan működik egy keto diéta biológiája.

Lehet, hogy én sem, ezért tanulok róla, így közben van ÚJRA, miről ÍRNOM Neked. 🙂

Mi köze van a ketogén diétának, az IR-hoz, vagy a 2-es típusú cukorbetegséghez?

Nem akarok állást foglalni, de nagyon érdekesnek tartom, hogy a legújabb kutatások azt írják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség visszafordítható, az IR pedig pláne.

Amikor ezekkel a betegségekkel szembesülsz, első lépésként a Paleo vagy Paleo szerű diéták, és akár a ketogén étrend, egy logikus lépésnek tűnik. Sokféle zsírféleséggel a gyomrunkban, a vércukorszint kijavulhat, úgy hogy ez a diétás étrend könnyen tartható.

A 2-es típusú cukorbetegség hagyományos módszere az, hogy kezeljük az állapotot gyógyszerekkel és egy étrenddel, amelyet az orvosod állít össze.

Ez az étrend, még mindig sok, magas szénhidráttartalmú ételt tartalmaz, valamint alacsony zsírtartalmú ételeket, és feldolgozott növényi olajokat IS.

Mind a tudomány, mind a valós eredmények azt mutatják, hogy ez a protokoll egyszerűen nem működik.

Ez a megközelítés jobb, mint a klasszikus magyar étrend és a hatására, van egy kis eltolódás a vércukorszint, és más cukorbetegség vérmarkerek szintjében. Ilyenkor az történik, hogy a negatív állapotból a beteget legalább egy nulla szintre húzzuk fel, a diétás étkezés terén.

A cukorbetegség elleni szerek, gyógyszerek azonban gyakran káros mellékhatásokkal járnak, és a gondolkodásunkat igyekezzünk affelé fordítani, hogy az azonnal “valamit beveszek csak elmúljon” módszerek helyett, SAJÁT magunkon, az életmódunkon változtatunk.

A cukorbeteg nagyközönség továbbra is megtartotta tehát, a feldolgozott gabonákat, keményítőket, sőt cukrokat tartalmazó ételeket az étrendben, DE már elkezdték elfogadni, a zsír alapú étrendeket, amelyek ténylegesen átprogramozzák testüket.

Ezek a diéták nagyon hatékonyak a testben keringő glükóz mennyiségének csökkentésére, és az inzulinérzékenység visszaállítására.

Mi a különbség a Paleo étrend, és a ketogén diéta között?

A ketogén diéta, a Paleot egy lépéssel tovább fokozza, mivel a szénhidrátok fogyasztását, sokkal nagyobb mértékben korlátozza. A Paleo diétára most nem térek ki, de ebből is láthatjuk: a kettő hasonlít egymásra, csak a Paleo köré, egy szép ideológia is fel van építve.

A ketogén diéta röviden: kiveszi az étrendből a szénhidrátokat, és az összes cukrot. Ezzel következetesen alacsony szinten tartja a glükózszinted, és arra kényszeríti tested, hogy a zsírokat használja fel energiaként, a szénhidrátok helyett.

A ketogén étrend tehát szigorúbb, mint a Paleo diéták, a szénhidrátok fogyasztását tekintve. Ezért sok szempontból, egy keto diéta szinte tökéletes diéta, a diabéteszes beteg vagy az IR-es szervezet számára. 

A ketogén diéta általában 20-50 gramm szénhidrátot tesz lehetővé naponta. Míg ez az átlagos étrendhez képest szuper alacsony, simán kivitelezhető, ha a zsírok fogyasztását fokozod az étrendben.

Hogyan működik egy ketogén diéta a 2-es típusú cukorbetegségben?

A 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha nagy mennyiségű cukrot és szénhidrátot fogyasztunk folyamatosan, ezt megspékelve stresszel, és mozgásszegény életmóddal.

Ez megnöveli a szervezet szérum glükózszintjét, ami fokozza az inzulin iránti igényt a testben. Idővel a szervezet saját inzulin hormona nem képes hatékonyan csökkenteni a keringő glükózt a vérben, és egyre magasabbá válik a vércukorszint. Ilyenkor már nem tud hatékony munkát végezni a test.

Hogyan befolyásolja a ketogén diéta, az inzulinszintet és a vércukrot?

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, egy tök egyszerű étrend is már javulást okozhat. Ebben egy feladat van: a vércukorszint csökkentése. Ekkor a szénhidrátok és cukrok mennyiségét, azonnal korlátozza az orvosod.

A ketogén diéta eleve nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend, és az egészséges emberekben is alacsony vércukorszint áll be a hatására. Ilyenkor szinte mindenki lefogy, és a szervezet ismét érzékenyebbé válik az inzulinra.

A ketogén diéta, arányaiban általában ezeket a komponenseket tartalmazza:

– kalóriák 60-75%-a zsírból (vagy még több)
– 15-30% kalória a fehérjéből
– 5-10% kalóriát szénhidrátból.

Az cukorbetegség és a ketogén étrend kapcsolatát, elsőként a Duke Egyetem kutatói végezték, 2005-ben. A kutatásban, 28 beteg vett részt. Ők mindannyian 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek és túlsúlyosak voltak. A vizsgálat 16 hétig tartott. A srácok alacsony szénhidrát tartalmú ketogén étrendet fogyasztottak, és kevesebb, mint 20 gramm szénhidrátot naponta.

A résztvevők orvosi felügyelet mellett csökkentették, a gyógyszer adagjukat is. 16 hét után, ezek voltak a végkövetkeztetések:

– átlagosan 9 kg-ot fogytak az emberek
– a triglicerid szint 42%-kal csökkent
– 10 cukorbeteg csökkentette a gyógyszereit, majd abbahagyta a gyógyszeres kezelést.

A tanulmány végén az orvosok is kimondták, hogy a ketogén diéta nagyon hatásos a vércukorszint csökkentésére, de orvosi felügyeletet kell biztosítani a gyógyszerek megfelelő mértékű módosítására.

További kutatásokat nem idézek, de a forrásokat végigböngészheted, ha érdekel a téma, a levél alján.

Miért NEM terjedt el a ketogén diéta, az IR vagy a cukorbetegség kezelésében?

A tipikus, 2-es típusú cukorbetegségre ajánlott, orvosi szempontból felügyelt étrend, 45-60 g szénhidrátot tartalmaz minden étkezéskor, PLUSZ ezen felül 15-30 gramm szénhidrátot snacknek.

Na ne már!

A legtöbb dietetikus és orvos úgy érzi, hogy bár a ketogén étrend hatékony, az emberek nagy része, nem képes ezt végezni. Bár a ketogén étrend egyre népszerűbb, IGAZ, hogy kevés a beilleszthető termék hozzá, és nyilvános étrend SEM állt rendelkezésre ahhoz, hogy több ismeretet szerezzenek róla a diétázók.Most termékeket és étrendet is adunk hozzá, és próbáld ki Te is.
(kis túlsúly esetén nem működik)
A végeredmény egy egészségesebb test, súlycsökkenés, és tiszta fej. Ne feledd, hogy egy 2-es típusú cukorbetegségben, nagyobb zsírtartalmú étrendre való áttérés során, szorosan együtt kell működnöd az orvosoddal, az inzulinszükségletek monitorozásához és a gyógyszerek csökkentéséhez.ÉTREND: Végeztünk egy ilyen átalakító MINI-programot, IR-es és túlsúlyos kollégánkon. Az összeállított ketogén diétáját, ingyenesen letölthetővé tettük, mindenkinek.

Innen lekérheted Te is, hogy átgondold, átlásd, Neked való-e egy ilyen étrend.


7 zsíros étel, amitől jobban nézel ki, azaz a ketogén étrendbe illeszthető ételek, melyek eddig NEM szerepeltek a diétás étrendben:

1. Szuper fekete csokoládé (legalább 72% kakaótartalmú)

Annak ellenére, hogy a fekete csokoládé technikailag magas kalóriatartalmú, nagyon egészséges lehet. Ha olyan férfi vagy, aki szereti az édességeket, ezzel a csokival dolgozhatsz. 1-2 kocka csokiban kb. 30-40 kalória van.

Figyelj a magas kakaótartalomra, és a címkéken a magas zsírtartalmat ellenőrizd elsősorban és csak aztán a szénhidráttartalmat. A sötét csokoládé magas zsírtartalommal nem fogja befolyásolni a vércukorszintedet jelentős mértékben, ellentétben a többi édességgel.

Az ilyen csokoládék tartalmaznak egy olyan egészséges antioxidánst, amit teobrominnak hívunk. A sötét csokoládé magas zsírtartalma kizárólag a természetes zsírtartalomból származhat, amely a kakaóvajban van. Más hozzáadott zsírt tartalmazó csokoládé nem jó.

Azért jeleztem, hogy legalább 72%-os legyen a csoki kakaótartalma, mert minél magasabb ez a szám, annál alacsonyabb a cukortartalom benne. Igaz, hogy a 80% kakaótartalmú csoki már viszonylagosan kesernyés ízű és kevésbé édes. Ha ezt az ízt szereted, ez még biztonságosabb az alkatod szempontjából. A 75%-os sötét csokoládé tökéletes kombináció a véleményem szerint, az enyhe édesség és a gazdag csoki íz szempontjából. Csak ne felejtsd el, hogy a mennyiségre ügyelj! Ne edd meg az egész táblát!

Édesítetlen kakaópor szintén belefér a diétádba, és tehetsz ebből a fehérjeturmixodba vagy bármilyen édesség helyettesítő ételedbe.

2. Kókusztej, kókuszolaj, kókuszliszt – már megint az MCT olaj!

A kókusztej és a kókuszolaj olyan telített zsírokat tartalmaz, amelyeket közepes láncú triglicerideknek hívunk. Röviden MCT. Az MCT-ről már rengeteget írtam, és a kókusz ereje ebben áll.

A kókuszolaj, a fehér kókusz húsból származtatott olaj. A kókuszolaj egészségvédő hatásainak nagy hányada a magas MCT tartalmának köszönhető.  A kókuszolaj, ugyanúgy mint a többi növényi olaj hidrogenizálatlan formában alkalmas az egészséged megőrzésére. A hidrogenizált kókuszolaj nem rendelkezik egészségvédő hatékonysággal – ezt ne is vedd meg!

Az MCT olaj tehát nem kókuszolaj, hanem a kivont közepes láncú trigliceridek gyűjteménye. Ezek a zsírsavak telített zsírsavak, és a láncuk 6-12 szénatom hosszúságú. Az MCT olaj és a kókusz származékai között az a különbség, hogy az MCT olaj, ugyanúgy mint minden más táplálék kiegészítő hatalmas dózist és tisztított hatóanyag mennyiséget tartalmaz.

Az MCT és a kókusz laurinsavat tartalmaz, amely nagyon erős immunrendszer erősítő anyag. Az MCT hatalmas előnye, hogy nagyon finom, ám a szervezeted NEM KÉPES elraktározni. Gyakorlatilag bármennyit ehetsz belőle, nem hízlal. 

A kókusztej és a kókuszolaj mellett egészséges választás a kókuszliszt sütéshez. A kókuszliszt extrém magas rosttartalommal bír. Szinte a teljes szénhidráttartalma rost és nem keményítő. További előnye, hogy magas a fehérjetartalma más lisztekhez képest és gluténmentes. Tudnod kell, hogy amennyiben sütésre adnád a fejed, a kókuszlisztet MÁS liszttel össze kell keverned, különben minden nedvességet felszív. Keverheted mandulaliszttel vagy quinoa liszttel egyenlő mennyiségben.

3. Vaj (lehetőleg bio és fűtakarmányon nevelt állatoktól) – ez ÚJ!

Igen, ez az új trend. A sima állagú biovaj (vaj, ÉS NEM a halálos MARGARIN!) jót tesz a testednek. Finom és NEM KELL KERÜLNÖD amikor diétázol. Sok zavar van ebben a témában.

Nemrégen láttam egy TV show-t, amelyben az egészségtelen zsírokról volt szó, és az első dolog amit mutattak, a vaj volt. Ez azt jelenti, hogy az emberek 99%-ának halvány fogalma sincs arról, hogy a vaj (biovaj) az egészséges diétád része lehet!

Bőséges mennyiségű tény áll rendelkezésre ahhoz, hogy a VALÓDI vaj valójában jót tesz az alkatodnak:

a. A biovaj nagyon nagy mennyiségben tartalmaz CLA-t, amely rákellenes hatású és segít leégetni a hasadról a felesleget, MIKÖZBEN elősegíti az izomzat épülését.

b. A biovaj ideális egyensúlyban tartalmaz omega 3 és omega 6 zsírsavakat. Ez csak a fűtakarmányon nevelt állatoktól származó vaj esetén igaz.

c. Az ilyen vaj szintén tartalmaz MCT-ket. Ez elnyomja az étvágyadat, ellenőrzés alatt tartja a vércukorszinted, és ezzel nem tudsz elhízni!

d. Az ilyen vaj K2 vitaminban gazdag. A K2 vitamin a D vitaminnal dolgozik együtt. A K2 vitamin általában kizárólag a füvön felnevelt állatok esetében van a tejben és a húsban. Növényi forrásokból szinte kizárt, hogy K2 vitaminhoz jutsz, pedig sok emberben kevés van.

Kerestem Neked ilyen vajat az interneten és kapható. A Kerrygold Ír vaj pont az egyik legjobb. Írd be a keresőbe, elérhető Magyarországon is.

4. Egész tojás, sárgájával együtt (nemcsak a fehérje!)

A legtöbben már tudjuk, hogy a tojás az egyik legmagasabb biológiai értékű étel. Nem csoda: a tojás maga az élet, élet kel ki belőle. Szeretném, ha tisztába kerülnénk azzal, hogy a tojássárgája is szükséges a maximális hatáshoz.

A tojássárgája kalciumot, foszfort, cinket, thiamint, B6 és B12 vitamint és pantoténsavat tartalmaz. A sárgája az összes zsír-oldható vitamint tartalmazza, A, D, E és K vitamint, valamint az esszenciális zsírsavakat. A tojássárgája és a fehérje EGYÜTT adja ki a tökéletes aminosav profilt.

Valójában úgy a legjobb a szervezeted számára, ha fehérjét megsütöd és a sárgáját félig nyersen hagyod. Ekkor érvényesül a tojás minden pozitív hatása a testedre!

5. Marhahús – lehetőleg fűtakarmányon nevelt – végre marhapörkölt a diétában!

Még vannak akik úgy hiszik, hogy a vörös hús nem egészséges. Ez azért van így, mert nem értik, hogy az egészséges állatok húsa, egészséges úton hat a szervezetedre.

Nagyon egyszerű: az egészségtelen állatok, egészségtelen húst tudnak adni a számodra. Az egészséges állatok, pedig egészséges húst. A szupermarketekben kapható hús minőségére most nem térnék ki, mert mindannyian sejtjük. Amit tudnod kell erről a témáról az az, hogy steaket, marhahúst bátran fogyaszthatsz a diétádban, azaz a marhapörkölt igenis elkészíthető a legszigorúbb étrendben is MCT olajjal és ShopRite nullkalóriás olajsprayvel. 

6. Avokádó – ezt nem gondoltad igaz?

Az avokádót szinte mindannyian túl zsírosnak véljük ahhoz, hogy használjuk egy szálkásító étrendben. A zsírtartalma azonban egészséges és egyszeresen telített zsírokkal lát el. Javaslom, hogy akár a szendvicseidben is használd vagy rántottához, bármilyen húsételhez. Olyan erősen eltelít, hogy jóval kevesebbet eszel avokádóval.

Akár naponta egy felet vagy egy egészet bevághatsz és még mindig csak fogysz!

7.  Diófélék: dió, mandula, pisztácia, pekándió, brazil dió és makadám? Na ezekkel minden diétát ki lehet bírni!

A diófélék 75-90%-ban zsírokat tartalmaznak, sok-sok vitaminnal, ásványokkal és antioxidánsokkal. Magas a fehérjetartalmuk is. Ha ilyeneket eszel, egész egyszerűen nem kívánod a szénhidrátokat. Variálhatod őket, vagy turmixold le a fehérjéddel. Jó trükk, ha 20 perccel evés előtt egy maroknyi ilyen magvat elrágcsálsz. Fele annyit fogsz enni a tányérodról. Javaslom ehhez a Peak mogyoróvaját – csak színtiszta mogyoró, akár kanalazhatod is a tévé előtt.

Ez a 7 féle zsíros étel röviden abban segít, hogy a diétádat különösebb erőfeszítés nélkül, sokáig betartsd. Ha ilyen magas a zsírtartalom és a fehérjetartalom az étrendedben, a szénhidrátokat szinte el is hagyhatod, miközben konstans energiád van. Ez a legegyszerűbb diéta talán, ami létezik!

Ha szeretnél még ilyen tudásanyagot kérni Dávid Kornéltól, a Peak szakértőjétől, itt kérheted le!

Ketogén diéta

Ketogén diéta alkalmazása

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

Peak - Mező Mónika - Dávid Kornél
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa0804748#t=article
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1097276500802105
http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem.81.12.8954050
http://www.pnas.org/content/72/10/4172.shorthttps://www.perfectketo.com/keto-diet-vs-paleo-diet-ketosis-better-paleo/
https://www.marksdailyapple.com/keto-and-type-2-diabetes/
Centers for Disease Control and Prevention. National Diabetes Statistics Report: Estimates of Diabetes and Its Burden in the United States, 2014. Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services; 2014.
American Diabetes Association. “Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes–2006 A position statement of the American Diabetes Association.”Diabetes care 29.9 (2006): 2140-2157.
Emerging Risk Factors Collaboration. “Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies.” The Lancet 375.9733 (2010): 2215-2222.
O’Gara, Patrick T., et al. “2013 ACCF/AHA guideline for the management of ST-elevation myocardial infarction: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines.” Journal of the American College of Cardiology 61.4 (2013): e78-e140.
Aguiree, Florencia, et al. “IDF diabetes atlas.” (2013)
“Update 2014”. IDF. International Diabetes Federation. Retrieved 29 November 2014.
Geiss LS, Wang J, Cheng YJ. Thompson TJ, Barker L; Li Y, Albright AL, Gregg EW. Prevalence and incidence trends for diagnosed diabetes among adults aged 20 to 79 years, United States, 1980-2012. JAMA 2014; 312:1218-1226.
Yancy Jr, William S., et al. “A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes.” Nutr Metab (Lond) 2 (2005): 34.
Westman, Eric C., et al. “The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus.” Nutr Metab (Lond) 5 (2008): 36.
Hussain, Talib A., et al. “Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes.” Nutrition 28.10 (2012): 1016-1021.
Noakes, Manny, et al. “Comparison of isocaloric very low carbohydrate/high saturated fat and high carbohydrate/low ‘saturated fat diets on body composition and cardiovascular risk.” Nutrition & metabolism 3.1 (2006): 7