-+=
Olvasási idő: 3 perc

Sok szót ejtek arról, hogy mennyi ilyen előnyei vannak ennek a étrendnek, ha az anyagcseréd optimális a magas zsírbevitelhez. 60-70% esély van arra, ha Magyarországon élsz, hogy kiválóan profitálhatsz belőle, egészség, energiaszint és a test karbantartása tekintetében. Akikkel először beszélyek ilyen magasabb zsírtartalmú étrendről, sokaktól hallom, hogy “ó, neki a gyomra nem bírja a sok zsírt”.

Ez nem is csoda, egy csecsemő sem tud maratont futni, mivel ez egy egy készség, amit fejleszteni kell, ha nincs zsír a gyomorban, az epe nem olyan mértékben választódik el, illetve a hasnyálmirigy is más összetételű hasnyálat ürít a középbélbe. Egyszóval első lépés az, hogy a gyomrot előkészítsük a sok zsír megemésztésére.

Reggeli: 4-5 egész tojás (tanyasit ajánlom, illetve a közeli piacról szerezzük be, hogy az összetétele, az ott élő lényeknek legyen optimalizálva), 50 g mangalicaszalonnán megpirítva, hagymával, savanyított káposztával, céklával, almapaprikával. Az utóbbi pár étek opcionális, kinek mi van otthon.

Ebéd: 2-3 csirkecomb alsó és felső sütőzacskóban, alá vághatunk szalonnát (20-30 gramm), kiváló ízt kölcsönöz neki, tehetünk mellé hagymát, gombát fűszerezzük be, majd fokhagymagerezdeket dugjunk a bőre alá, sózzuk borsozzuk. A só nagyon fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű gyomorsav termeléséhez. Ezt is érdemes valami fermentált zöldségkészítménnyel fogyasztani (savanyított káposzta). Ez mellé vegyünk a piacon mangalica vagy libatepertőt. Együnk belőle 50-80 grammot.

Vacsora: 2 csirkecomb az előzőekben ismertetett módon elkészítve. Ugyancsak káposztával. együnk mellé 10-18 szem mogyorót, mandulát.

TOTÁLISAN ingyenes a kiszállítás a Peakshopban + 50% OFF! (minden 2.)

Itt kérhetsz magadnak egy ketogén étrendet is! Vidd el!

Ha eddig te is a szokásos “gyúrós menüt” fogyasztottad, a 2 óránként evés, rizs csirkével zöldséggel (jó esetben), akkor több-kevesebb időt fog igénybe venni az átállás egyrészt arra, hogy az 5-6 étkezésről átállj a kevesebbre, illetve egyszerre nagyobb adagok elfogyasztására. Sokan kérdezhetnék, hogy de a brokkoli, az jó, nem? Persze, a brokkoli kiváló, akkor amikor terem, nem pedig a hűtőszekrényből.

Régen az emberek télen szinte kizárólag csak húst és különböző húsételeket ettek, kolbász szalonna, illetve a savanyított ételeket. Ha néha eszel házi sajtot, tejet, tejfölt, kefírt, joghurtot abból sincs semmi probléma. Ha még ezek után éhes maradsz, étkezések között ehetsz magvakat, szalonnát, májkrémet (itt is mangalica, marha, bivaly stb.), tepertőkrémet (következő cikkemben megmutatom az elkészítését, nagyon egyszerű, finom és tápláló). Az évszakhoz megfelelő zöldséget és gyümölcsöt válassz. Itt arra gondolok, hogy ne banánt egyél télen…

Ha egyet megeszel havonta, semmi problémát nem fog okozni, csak túlnyomó részt 80%-a az ételeidnek az 50 km-es körzetből származzon. A fennmaradó lehet távolabbi is, persze a minőségre ügyelve.

Ha szoktál kávézni, ajánlok egy elkészítési módot amit próbálj ki. A kávédhoz tegyél ízlés szerint 1-2 teáskanálnyi sűrű kókusztejet, így a gyomrot kevésbé bántja, illetve a gyomrot is jobban kíméli. Néha szoktam még ízesíteni a kávémat házi készítésű törökmogyoró krémmel, mézzel illetve kókusztejjel. Vagy próbáld ki a Peak koffeinmentes zöldkávés MCT italporát!

Jó étvágyat és kísérletezést!

ketogén étrend

ketogén diétás étrend


Források:
WS Yancy, MK Olsen, JR Guyton: A low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-fat diet to treat obesity and hyperlipidemiaA randomized, controlled trial. 2004 – Am Coll Physicians

Ketogenic diets and physical performance. SD Phinney – Nutrition & Metabolism, 2004

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!