Ha a fehérjeszükségletet olvasod, mindig feljön a tejtermék kategória. A laktózintolerancia és vegánizmus korában ez elég ellentmondásos kijelentés lesz lassan. Általában a tejfogyasztás negatív dologba megy át és a bébiételnek címkézett termék fehérjét és egészséges zsírokat biztosít – kivéve ha nincs erősen feldolgozva és ez a nullához közelít.
A víz
A test életben maradásához vízre van szükség. A testünk kb. 70%-a vízből áll a testzsírszázaléktól függően. Minél magasabb a testzsírszázalék, annál kevesebb a víz. Ez azért van, mert a zsírsejtekben kisebb a víztartalom. A testben található víznek a kétharmada az izomszövetekben van. A vér nagyjából 83%-a víz, a száraz izomtömeg 73%-a, a testzsír 25%-a és a csontok 22%-a szintén víz.
A víz funkciója extrém fontos a súlyzós edzést végző emberek számára (érdekes módon szintén fontos, de nem annyira a többi sportolónak).
A millió dolog mellett, felelős a testhőmérsékletért és az ízületek kenéséért. Sok embernek ismerős lehet, hogy az ízületi fájdalmai előjönnek a túlzottan kevés folyadékbevitel miatt – vagy a gyógyszerek mellékhatásaként előforduló vízhajtás miatt.
A tej
Tejet az emlősök és ezáltal az emberek tudnak biztosítani. Az anyatej az első étel amit emberként kapunk és ami felkészíti az immunrendszer a kinti világra. Emellett magas tartalomban tartalmaz immunglobulin fehérjét ami antitesteket biztosít. Mai világban sok profi sportoló, még felnőttek is, immunglobulinnal erősíti az immunrendszerét, kiváltképp a hideg téli hónapokban.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Alapvetően azt lehet mondani, hogy ha az allergia nem létezne és nem veszélyeztetné a trendi vegán életmódot, a rendszeres tejtermékek kiváló pozitív hatással lennének minden ember számára. Természetesen mérsékelt mennyiségben, ami lényegesen kevesebb mint 1 liter tej. De sajnos minden más élelmiszer, a teljes tej is mérgező nagy dózisban.
Akkor melyik a jobb?
Van egyáltalán győztes? Attól függ, mi a célod. Hogy tejet (tehénből vagy növényből/magból készült, tehát mindkettőre gondolunk) vagy vizet használnék-e, attól függne, hogy kalóriát akarok-e spórolni, vagy a kalória nem számít és az íz a lényeg. A shake krémesebb, simább lenne és az íze is kellemesebb, mint a sima vízzel. A tej plusz fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ami egy keményebb edzés után hasznos lehet. Ennek ellenére a víznek van egy nagy előnye: szinte bárhol bármikor elérhető!
Még egy dolog…
A legtöbbek csak a makro tápanyagokra gondolnak edzés után, de a mikrotápanyagokat is biztosítani kellene. Viszont itt az élelmiszerek közötti különbségről is szót kell ejteni. A következő táblázatban foglalt értékek a német átlagos élelmiszerekre vonatkoznak.
Tehát az ajánlás: 30 g Whey Selection fehérjepor (legalább 104-es biológiai érték), 300 ml tej (1.5%-os, legalább 85-ös biológiai érték) és egy banán.
Ez nagyjából 40 g szénhidrát, 35 g fehérje, 6 g zsír = 365 kalória, plusz a mikrotápanyagok:
Elektrolit | Izzadság (mg/l) | 300 ml tej | 1 db banán (120 g) |
30 g Whey |
---|---|---|---|---|
Nátrium | 413 – 1839 | 360 mg | 0,3 mg | 150 mg |
Klorid | 533 – 3191 | 303 mg | 130 mg | |
Kálium | 121 – 313 | 465 mg | 440 mg | |
Kalcium | 13 – 30 | 360 mg | 8,4 mg | |
Magnézium | 4 – 40 | 36 mg | 36 mg | |
Vas | 0,07 – 0,5 | 0,48 mg | ||
Cink | 0,03 – 0,83 | 1,2 mg | 0,24 mg | |
Réz | 0,49 – 0,98 | 0,12 mg |
A táblázat alapján látható, hogy mennyi mikro tápanyagról marad le a szervezeted, hogy ha az izzadságot pótolni szeretnéd. Nyilván szükséges egy korrekt tej hozzá, talán a banán Magyarországon is ugyanaz 🙂
Az, hogy a tej itthon másabb-e mint odakint, nem teszteltük. Egyenlőre mi is keresünk egy olyan szakmai választ amiből ki tudunk indulni. Simán elképzelhető, hogy itthon jobb mikrotápanyag-értékekkel rendelkezik… Ha Te tudsz szakmai forrást hozzá, ne habozz megosztani velünk!
fehérjeturmix
fehérjeturmix tejjel
Források:
Effects of milk fever, ketosis, and lameness on milk yield in dairy cows – PJ Rajala-Schultz, YT Gröhn, CE McCulloch – Journal of dairy Science, 1999 – Elsevier
Total body water volumes for adult males and females estimated from simple anthropometric measurements. – PE Watson, ID Watson, RD Batt – The American journal of clinical nutrition, 1980 – Am Soc Nutrition
blog.zecplus.de