-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ha a fehérjeszükségletet olvasod, mindig feljön a tejtermék kategória. A laktózintolerancia és vegánizmus korában ez elég ellentmondásos kijelentés lesz lassan. Általában a tejfogyasztás negatív dologba megy át és a bébiételnek címkézett termék fehérjét és egészséges zsírokat biztosít – kivéve ha nincs erősen feldolgozva és ez a nullához közelít.

A víz

A test életben maradásához vízre van szükség. A testünk kb. 70%-a vízből áll a testzsírszázaléktól függően. Minél magasabb a testzsírszázalék, annál kevesebb a víz. Ez azért van, mert a zsírsejtekben kisebb a víztartalom. A testben található víznek a kétharmada az izomszövetekben van. A vér nagyjából 83%-a víz, a száraz izomtömeg 73%-a, a testzsír 25%-a és a csontok 22%-a szintén víz.
A víz funkciója extrém fontos a súlyzós edzést végző emberek számára (érdekes módon szintén fontos, de nem annyira a többi sportolónak).

A millió dolog mellett, felelős a testhőmérsékletért és az ízületek kenéséért. Sok embernek ismerős lehet, hogy az ízületi fájdalmai előjönnek a túlzottan kevés folyadékbevitel miatt – vagy a gyógyszerek mellékhatásaként előforduló vízhajtás miatt.

A tej

Tejet az emlősök és ezáltal az emberek tudnak biztosítani. Az anyatej az első étel amit emberként kapunk és ami felkészíti az immunrendszer a kinti világra. Emellett magas tartalomban tartalmaz immunglobulin fehérjét ami antitesteket biztosít. Mai világban sok profi sportoló, még felnőttek is, immunglobulinnal erősíti az immunrendszerét, kiváltképp a hideg téli hónapokban.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Alapvetően azt lehet mondani, hogy ha az allergia nem létezne és nem veszélyeztetné a trendi vegán életmódot, a rendszeres tejtermékek kiváló pozitív hatással lennének minden ember számára. Természetesen mérsékelt mennyiségben, ami lényegesen kevesebb mint 1 liter tej. De sajnos minden más élelmiszer, a teljes tej is mérgező nagy dózisban.

Akkor melyik a jobb?

Van egyáltalán győztes? Attól függ, mi a célod. Hogy tejet (tehénből vagy növényből/magból készült, tehát mindkettőre gondolunk) vagy vizet használnék-e, attól függne, hogy kalóriát akarok-e spórolni, vagy a kalória nem számít és az íz a lényeg. A shake krémesebb, simább lenne és az íze is kellemesebb, mint a sima vízzel. A tej plusz fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ami egy keményebb edzés után hasznos lehet. Ennek ellenére a víznek van egy nagy előnye: szinte bárhol bármikor elérhető!

Még egy dolog…

A legtöbbek csak a makro tápanyagokra gondolnak edzés után, de a mikrotápanyagokat is biztosítani kellene. Viszont itt az élelmiszerek közötti különbségről is szót kell ejteni. A következő táblázatban foglalt értékek a német átlagos élelmiszerekre vonatkoznak.

Tehát az ajánlás: 30 g Whey Selection fehérjepor (legalább 104-es biológiai érték), 300 ml tej (1.5%-os, legalább 85-ös biológiai érték) és egy banán.

Ez nagyjából 40 g szénhidrát, 35 g fehérje, 6 g zsír = 365 kalória, plusz a mikrotápanyagok:

Elektrolit Izzadság (mg/l)  300 ml tej  1 db banán
(120 g)
 30 g Whey
Nátrium 413 – 1839 360 mg 0,3 mg 150 mg
Klorid 533 – 3191 303 mg 130 mg
Kálium 121 – 313 465 mg 440 mg
Kalcium 13 – 30 360 mg 8,4 mg
Magnézium 4 – 40 36 mg 36 mg
Vas 0,07 – 0,5 0,48 mg
Cink 0,03 – 0,83 1,2 mg 0,24 mg
Réz 0,49 – 0,98 0,12 mg

A táblázat alapján látható, hogy mennyi mikro tápanyagról marad le a szervezeted, hogy ha az izzadságot pótolni szeretnéd. Nyilván szükséges egy korrekt tej hozzá, talán a banán Magyarországon is ugyanaz 🙂

Az, hogy a tej itthon másabb-e mint odakint, nem teszteltük. Egyenlőre mi is keresünk egy olyan szakmai választ amiből ki tudunk indulni. Simán elképzelhető, hogy itthon jobb mikrotápanyag-értékekkel rendelkezik… Ha Te tudsz szakmai forrást hozzá, ne habozz megosztani velünk!

fehérjeturmix

fehérjeturmix tejjel


Források:
Effects of milk fever, ketosis, and lameness on milk yield in dairy cows – PJ Rajala-Schultz, YT Gröhn, CE McCulloch – Journal of dairy Science, 1999 – Elsevier
Total body water volumes for adult males and females estimated from simple anthropometric measurements. – PE Watson, ID Watson, RD Batt – The American journal of clinical nutrition, 1980 – Am Soc Nutrition
blog.zecplus.de

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!