Folyton aggódsz, hogy kell-e neked szénhidrátot fogyasztanod? Ha igen, akkor mit és mennyit is egyél pontosan? Jó, ha tudod, hogy a szervezeted zsírból és fehérjéből is képes energiát előállítani, a legkönnyebben hozzáférhetőek számára azonban mégiscsak a szénhidrátok. A szénhidrátok közvetlenül emelik a vércukorszinted, így a gyors izommunkához szükséges energia azonnal a rendelkezésre áll. Nézzük meg először is, hogy milyen szénhidrátok léteznek a természetben, utána pedig, hogy melyiket és mikor érdemes fogyasztani.
Szénhidrátok
A monoszacharidok legnagyobb része a következő általános képlettel jellemezhető Cn(H2O)n. Ez azért lényeges, mert erre vezethető vissza maga a szénhidrát elnevezés is. A pentózok öt, míg a hexózok hat szénatomot tartalmazó láncból épülnek fel, amelyhez hidrogénatomok és hidroxil(-OH) csoportok kapcsolódnak. Élettani szempontból fontos hexóz a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor), és a galaktóz (tejcukor). A pentózok közül pedig a ribóz és a dezoxiribóz a nukleinsavak alkotórészei.
A diszacharidok csoportját alkotják – melyek két egyszerű cukormolekula kapcsolódásával jönnek létre- szacharóz (nádcukor) és a maltóz (malátacukor).
A poliszacharidok – melyek gyakran több ezer monoszacharid összekapcsolódásával jönnek létre – egy része, mint tartalék tápanyag a cukor anyagcserében játszik fontos szerepet, míg más részük szilárdító anyag. Az egyik legjelentősebb poliszacharid a cellulóz, mely a növényi sejtfal alapanyaga. Egy szintén csak glükóz alapegységekből felépülő poliszacharid a keményítő, valamint a glikogén.
A glikémiás index
Bizonyára már hallottál már az élelmiszerek glikémiás indexéről. Ez az, amit olyan gyakran emlegetnek mindenütt, hogy egy élelmiszernek mennyi a glikémiás indexe. De mi is ez tulajdonképpen? Egy 0-100-as tartományú szám, mely azt jelzi, hogy az adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukorszinted. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál jobban és gyorsabban emeli meg a vércukorszinted, melyre a szervezeted nagyobb inzulintermeléssel reagál. És, hogy miért baj ez? Mert a jelentős inzulintermelést követően a vércukorszint hirtelen esik vissza, ingadozó vércukorszintet okozva. Így a hirtelen leeső vércukorszinted következtében újra éhes leszel és enni fogsz. Az állandó és túlságosan gyors vércukorszint emelkedés és inzulin hatására történő vércukorszint csökkenés nem tesz jót a szervezetednek és ez okozza aztán az inzulinrezisztenciát is és kialakulhat könnyen a cukorbetegség.
Szénhidrátok diétában
“Akkor most milyen szénhidrátot fogyasszak?” – teheted fel a kérdést. Elsősorban a nap folyamán alacsony és közepes glikémiás indexű szénhidrátokat fogyassz.
Alacsony indexűek a teljes kiőrlésű pékáruk és tészták, a zabpehely, bab, lencse, csicseriborsó, joghurt, kefir, dió, kesudió, egyes gyümölcsök és zöldségek, étcsoki (70%-nál magasabb kakaótartalmú).
Közepes glikémiás indexűek a következő élelmiszerek: méz, kukorica, borsó, barna és a basmati rizs, sárgadinnye, fehérrépa, ananász, cékla. Ezek, azok a szénhidrátforrások, melyeket a nap első felében fogyaszthatsz bátran. Arra ügyelj viszont, hogy este már a vacsorához tényleg csak salátát, zöldségeket egyél.
Mi az, amit mindenképpen kerülj el és főleg az késő délutáni, esti időszakban? A magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint például a szőlőcukor, kristálycukor, cukros üdítőitalok és gyümölcslevek, szörpök, alkoholos italok, sütemények, édességek, édes kekszek, csokik, szőlő, banán, görögdinnye.
Egyetlen kivétel lehet, amikor valamilyen egyszerű szénhidrátot fogyaszthatsz, ez pedig közvetlenül edzés után. Ekkor ugyanis az izmok glikogénraktárai kiürülnek és pótolni kell gyorsan. Persze ekkor sem a képviselőfánkot javaslom, vagy egy pofa sört, hanem edzés után közvetlenül – a fehérjeturmixod mellett – egyél egy banánt vagy egy kis szőlőcukrot, ezzel biztosítod az izmaid számára a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrátot, így elkerülheted az izomvesztést.
Érdemes megfontolnod egy olyan táplálékkiegészítő használatát, melyben szénhidrát is van a fehérjén kívül. Ezek jó minőségű szénhidrátot tartalmaznak és egy adagban a mennyiség is ki van mérve. Ha a testzsír-csökkentés a célod, igyekezz közepes vagy alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrásokat választani. Arra azért figyelj, hogy mennyi ezeknek az élelmiszereknek a teljes energia-illetve zsírtartalma. Edzés után közvetlenül pedig mehet egy magas glikémiás indexű szénhidrát, amivel feltöltöd az izmaid glikogénraktáraid, így megelőzve az izomvesztést.