Egy olyan kiváló ár-értékarányú egészséges zöldség, mint a karfiol, kevés hasonló van a piacon. Miért ennéd ezt minden nap?
Karfiol
Amennyire alacsony a kalóriatartalma (26%), annyira magas a C-vitamin tartalma (73%) is. Ez a két adat már önmagában is elég lenne, hogy az egyik legegészségesebb zöldséget minden nap az asztalra tegyük, de van még további is. Magas rost- és víztartalma van, Omega 3 zsírsavat 8,37%-ban tartalmaz, ami nem engedi a rossz zsírok megkötődését az érfalakon. Nagyon gazdag magnéziumban, B vitaminokban, proteinben, béta karotinban, magas folsavtartalma pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Ugyanakkor nem csak fehér karfiol létezik, noha kétségkívül hazánkban ez a legelterjedtebb. Létezik narancsszínű, amelyben 25-ször több béta-karotin van – mint tudjuk, ez erősíti leginkább az immunrendszerünket. A lilás karfiol a rák kockázatát csökkenti és a vércukorszintet szabályozza az egészséges flavonoidok nagy száma miatt. A zöld színű karfiol pedig, ami már szinte átmenet a brokkoli és a karfiol között, a magas fehérjetartalma miatt nagyon egészséges.
Karfiol diétában
De miért is fogyasszuk ezen kívül lehetőleg minden nap?
A karfiol a keresztesvirágúak csoportjába tartozik úgy, mint a brokkoli és a káposztafélék. Ha jobban megvizsgálod, a durva zöld külső levelek védik a belső részt a káros napsugaraktól és így a belső „rügyek” szabadon fejlődhetnek és sokkal zsengébbek, fogyasztásra jobban alkalmasak, mint a külső korántsem szél–és külső hatásoktól sem mentes levélkék. Ezáltal rengeteg C-vitaminforrás megőrzi kiváló tulajdonságait, amely segít harcolni a káros gyökökkel szemben, a szervezet immunitását erősíti, ezáltal a fertőzések és a rák kialakulását is gátolja. Ahogy fentebb is említettem, a B vitaminok tárháza a karfiol, mint pl. a folát, a pantoténsav (B5), piridoxin (B6), tiamin (B1), niacin ((B3) és a K vitamin. Ezek a vitaminok fontosak abban az értelemben, hogy a szervezetednek szüksége van külső forrásokból pótolni a vitaminokat, amely a megfelelő anyagcseréhez nagyban hozzájárul.
A vitaminok minden sportoló életében elengedhetetlenek, de ezeket beszerezheted természetes forrásból, mint pl. a karfiolból, hisz rengeteg mangán, réz, kalcium és kálium ásványianyagokat tartalmaz, ez utóbbi a magas vérnyomás egyik fontos ellensúlyozója.
Hogyan fogyaszd a karfiolt? Karesz, a Peak folyamatmérnöke még a legkeményebb versenydiéta utolsó napjaiban is karfiolból készített köretet magának!
A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a párolás vagy főzés, ekkor marad meg a legtöbb vitamin a zöldségben, ízesíteni pedig saját kedved szerint sózhatod vagy fűszerezheted. Kiváló étel, készülhet még rakott változatával akár csirkemellel vagy egyéb idényzöldséggel keverve pl. a brokkolival és/vagy paradicsommal, alacsony zsírtartamú sajttal, lehetőleg nem égetté sütve, hanem összepárolva az ízeket. Karfiollevest vagy pürét is készíthetsz belőle, szigorúan párolva vagy kis ideig főzve és ízesítve remek köret egy grillezett csirke-vagy marhasült mellé, legyen az ebéd vagy egy elegáns vacsora.
Te szereted a karfiolt?