Táplálkozással a melanóma ellen!

Hallottál már arról, hogy a mediterrán típusú étrendet követőknél jelentősen csökkenhet a bőrrákos megbetegedések kockázata? Azt mondják, hogy ez inkább megelőzésre használható. Viszont, ha Te fehérebb bőrű vagy az átlagnál, fogadd meg ezt a pár tanácsot, ezzel is csökkentve a bőrödben lévő oxidációs folyamatokat.

Melanóma

Érdekes, hogy sokan nem hozzák összefüggésbe a táplálkozással a melanómát. Pedig a szervezetedbe juttatott tápanyagokkal a bőrödet is belülről tudod táplálni. Íme egy példa. Ha sárgarépalevet fogyasztasz, mi történik? Besárgul a bőröd a karotin hatására. Sőt még a szemfehérjéd is. Van néhány olyan növény, ami védi a bőrödet, és amit egész nyáron ehetsz. Ilyen például a cékla, valamint a nyers spenót is. Ha megfőzöd a spenótleveleket, akkor károsodik a benne lévő zöld színanyag (klorofill), pedig a klorofillnak hasznos szerepe van bőröd egészségének megőrzésében.

Táplálkozással a melanóma ellen

Szintén jó még a paradicsom, a kápia paprika, valamint az olívabogyó is és mindenféle színes gyümölcs. A gyümölcsök közül az egyik, ami segít a bőröd védelme érdekében, az az áfonya. Viszont a legerősebbnek a bőr védelme szempontjából a fekete ribiszke és a fekete szeder bizonyult. Ezeknek is a héja és a magva. A fekete ribiszke magjából készítenek gyógyszerhatóanyagokat is, amiket a melanóma ellen használnak. Egyébként ezekben az apró magvakban találhatóak azok az anyagok, amelyek felszívódva a vékonybélből a bőrbe kijutnak és csökkentik az oxidációt. Védik a bőrben a sejtek DNS állományát is. Ha nem bírod megenni az apró magvakat, érdemes leszűrni a ribiszkét és a málnát, úgy fogyasztani a levét.

A rezveratrol nevű anyag, – ami a szőlőmagban és héjában található (és a vörösborban is), a szőlőhéj lisztje és a szőlőmag őrleménye – szintén jó hatással van a bőrödre. A fent említettek nemcsak a melanóma megelőzésére hasznosak, hanem a bőr fiatalítására is alkalmasak. A bőr feszességében a rutin nevű anyag, a különböző antioxidánsok, mind szerepet játszanak.

A lényeg, hogy iktass be az étrendedbe ilyen típusú növényeket, mint a sárgarépa, cékla, spenót, fekete ribiszke és fekete szeder. A málna és az eper is kiváló a bőröd védelme szempontjából.

A dió, a mandula, a mogyoró, és a napraforgó mértékkel való fogyasztása szintén segít bőröd fiatalságának megőrzésében, és a melanóma kialakulásának megelőzésében. Érdemes továbbá még halat is fogyasztanod, amiben nagy mennyiségben található omega-3 zsírsav.

Még egy további érdekesség. Ha többet tartózkodsz a napon, abból nem következik, hogy egyből melanóma fog kialakulna nálad. Az elfogyasztott táplálék kikerül a bőrszövet alá, majd miután kimész a napra, akkor annak sugarai kölcsönhatásba lépnek a bőrödben lévő különböző anyagokkal, keresztreakció lép fel. Az egészségesen táplálkozó mediterrán vidékeken, ahol például jóval magasabb a napsütéses órák száma, mégis sokkal kevesebb a melanómás megbetegedések aránya.

Te mit teszel a bőröd védelme érdekében?

melanoma-ellen-etkezes

Legény Árpád

A Peak tartalomfejlesztője vagyok és biológus. 2011 óta foglalkozom informatikával is, azaz a Peaknél mindenféle elemzéssel járó munkát szeretettel végezhetek.
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Táplálkozással a melanóma ellen!
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Táplálkozással a melanóma ellen!
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)
871
Blog, Egészséges sportoló
, ,