Mindig rendelned kell valami kaját, ha megéhezel vagy más megoldást kell keresned, például egy proteinturmix formájában? A legjobb helyzetben vagy, ha magadnak tudod elkészíteni az ételek nagy részét. Ez viszont azt is jelenti, hogy viszonylag sok a nyers étel a konyhádban, amire figyelned kell, mikor romlik meg, meddig fogyaszthatod káros következmények nélkül.
Ételek minőségromlása
A zöldségek állandó jelleggel jelen vannak a hűtődben, konyhádban. Nem árt, ha tudod, milyen jelekre kell figyelned, amelyek azt jelzik, hogy ki kell dobnod a kukába? A magas víztartalmú zöldségek, mint az uborka, paradicsom, hagyma, illetve gyümölcsök közül az alma és a dinnye kiemeltebb figyelmet igényelnek, ha a penészről van szó. Amikor felfedezted a foltokat a zöldségen, gyümölcsön, ne tartogasd, ne vágd ki a romlott részt és ne edd meg a maradékot! Észrevétlenül terjed a penész a vízmolekulákban, ezért egyértelműen dobd ki ezeket, különben hasmenésre számíthatsz!
Mi a helyzet a legendás teflon edénnyel és az arról “feljövő” darabkákkal?
Az elterjedt hiedelmekkel ellentétben a karcolásokkal elváló teflondarabkák az emésztőrendszerbe kerülve nem okoznak rákos megbetegedést. A poli- tetraflour- etilén
természetes úton lebomlik, majd távozik a szervezetedből. Más a helyzet azonban a teflongőzzel. Ha a teflonserpenyőt 260 fok fölé hevíted és a keletkező gőzt belélegzed, könnyen influenza szerű tüneteket tapasztalhatsz. Ezt nevezik teflonláznak is. Szellőztess, és ne hevítsd túl a serpenyőt, inkább tartson a sütés pár perccel tovább.
Ételek minőségromlása mikrohullámú sütőben
Zöldségek mikrózás után valóban elveszik a vitamintartalmukat?
A válasz nem. Igaz, a zöldségek vitamintartalma nem hőálló. Ha szárazra párolod, sütöd, akkor elrontod, ez nem kérdés. Viszont a mikrózással nem rontasz a vitamintartalmon, hiszen a mikrohullámok csak a vízmolekulákat hevítik fel. Például a nyers paradicsomot vagy uborkát is nyugodtan mikrózhatod, ha melegen szereted.
Biztosan a lejárati dátumot nézed és nem a minőségmegőrzési határidőt?
A termékek 90%-a a “minőségét megőrzi” dátum után is nyugodtan fogyasztható, ha helyesen tároltad és a kinézetében sem találsz gyanús dolgokat. A rizs-, illetve durumlisztből készült termékek több hónappal a lejárat után is gond nélkül ehetőek.
A tojást a dátum lejárta után 2 héttel is fogyaszthatod, mindössze arra kell figyelned, hogy hőkezeld és ne nyersen fogyaszd!
Az egészséges étkezés , minőségi tápanyagok bevitele nem költséges, ha egy kicsit utána számolsz. Nem költségesebb, mint a gyorséttermi menü vagy épp a készételek. Ha pedig figyelsz az ételek, száraz hozzávalók valódi lejáratára, a zöldségek, gyümölcsök tárolására, akkor még költséghatékonyabbá tudod tenni a mindennapi élelmiszer felhasználásod.
Kínosan figyelsz a termékeken szereplő lejárati dátumra vagy bátrabban állsz a szavatosság kérdéséhez?