-+=
Olvasási idő: 5 perc

Valóban az antioxidánsok segítenek megőrizni a fiatalságunkat? Nézd meg az ÚJ Antioxidant italport, benne az ÖSSZES fontosabb összetevőt beletettük! De mik is ezek – és hogyan segítenek fiatalon tartani a bőröd, tested?

Gondolkodtál már valaha azon, hogy az áfonya mitől ilyen szép színű? Látványos árnyalatát az antocianin pigmentek biztosítják, melyek természetes módon megtalálhatóak némely élelmiszerben, így az áfonyában is.

Ezeknek az egyedi színt biztosító pigmenteknek a jelenlétét a Current Opinion in Food Science című szaklap 2016 februárjában megjelent tanulmánya (1) is bizonyítja. Például a sárgarépát a béta-karotin varázsolja narancssárgává, a klorofill pedig az olyan zöldségek színét adja meg, mint a kelkáposzta és a saláta.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health alátámasztja, hogy ezek a pigmentek antioxidánsok, azaz olyan vegyületek, amelyek gátolják a molekulák oxidációját (2). Miért fontos ez? Azért, mert amikor a molekulák az oxidatív stressz állapotába kerülnek, melléktermékként szabad gyököket képeznek, ezek pedig károsíthatják a szervezet sejtjeit (3).

Az antioxidánsok segítenek a sejtek stabilizálásában, és megvédik őket az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz rákos megbetegedésekhez, szívbetegségekhez, és olyan szemproblémákhoz vezethet, mint például az időskori makuladegeneráció (4).

Azt természetesen nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az antioxidánsok elősegítik a hosszú életet, hiszen az öregedés egy nagyon összetett folyamat (5).

Amit biztosan tudunk, az az, hogy az antioxidánsok segítenek megelőzni illetve lassítani a sejtjkárosodást (6). Különösen a C-vitaminra jó odafigyelni, mert segíthet megelőzni vagy késleltetni egyes rákos megbetegedéseket, és elősegítheti az egészséges öregedési folyamatokat.

A legtöbb természetes élelmiszerben van némi antioxidáns, de a legnagyobb arányban a zöldségek és a gyümölcsök tartalmazzák (7). Érdemes hát fogyasztani őket, de kiegészítők formájában is alkalmazhatók.

Megmutatjuk, hogy mi mely 7 megbízható forrást választottuk a Peak Natural Antioxidants – italpor fő összetevőiként. Semleges ízű, szuperegészséges italt készíthetsz vele, mely teljes mértékben vegán.

Természetes összetevői antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és megvédik a sejteidet az oxidatív stressztől. Az optimális biohasznosulás érdekében piperinnel készül.

Az alábbi, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek tehát nem csak rendkívül táplálóak, de egészségesebbé és ezáltal fiatalosabbá is tesznek.

1. Acai bogyó

Az acai bogyók tele vannak antioxidánsokkal, egészséges zsírokkal és rostokkal.

Ez a brazil, sötétlila színű, sárga húsú „szupergyümölcs” az Amazonas vidékén őshonos. Jótékony hatással van az egészségre. Rengeteg tápanyagot tartalmaz. Ha még nem ettél belőle, megosztjuk veled, hogy az ízét a földes szeder és a cukrozatlan csokoládé mixéhez tudjuk hasonlítani. Mélylila színét az antioxidáns hatású antocianinok adják (8), (9).

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

Magas az A-vitamin, és a kalcium tartalmuk, de tartalmaznak nyomelemeket is, például krómot, cinket, vasat, rezet, mangánt, magnéziumot, káliumot és foszfort (10).

Sokkal több antioxidánst tartalmaznak, mint az áfonya (11). Ezt bizonyítja az (ORAC) pontszáma – oxigéngyök-abszorpciós kapacitás – is, mely az élelmiszerek antioxidáns-tartalmát hivatott mutatni. Bámulatos, hogy míg 100 gramm acai ORAC száma 15 405, míg ugyanennyi áfonyáé 4669.

Az acai bogyók javíthatják a koleszterinszintet, mivel csökkentik az össz- és az LDL-koleszterinszintet.
(12), (13), (14).

Plusz, az acai növényi szterolokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák, hogy a koleszterin felszívódjon a szervezetben (15).

2. Áfonya

Ugyan az áfonya kicsi méretű gyümölcs, de cserébe meglehetősen tápláló: dúskál a vitaminokban és az ásványi anyagokban, és ezen kívül tartalmazza a már említett, erős antioxidánsként ható antociánokat is.

Az áfonyát szokás szuperélelmiszernek is nevezni, hiszen rengeteg egészségügyi előnyt csillogtat meg: javítja az agyműködést, segíti a csontokat, hogy erősek maradjanak, és csökkentik a szívbetegségek kockázatát is.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szaklap 2019 májusában megjelent tanulmányában (16) az olvasható, hogy napi 1 csésze áfonya fogyasztása hat hónapon keresztül 12-15 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.

3. Bodza

Akár imádod a bodzavirág lágy illatát, akár nem, azt biztosan tudod, hogy aromás virágai bőrtápláló összetevőkben gazdagok. Bőven van bennük ásványi anyag, flavonoid, fehérje, és vitaminok, és ily módon még a bőrt is nyugtatják (17).

A bodza virága természetes C-vitamin-, antioxidáns- és bioflavonoid-forrás, és számos betegség esetén alkalmazzák. Ilyen például az arcüreggyulladás, az allergia, a megfázás, és az influenza. Serkenti az immunrendszert és növeli az antioxidáns enzimek aktivitását a vérben. Többek között összefüggésbe hozták a cukorbetegség megelőzésével is (18).

4. Petrezselyemgyökér

A petrezselyem nem csak a rossz leheletet fedi el, de antioxidánsokban is gazdag:
két erős antioxidánsa, a miriszticint és az apiol segít megelőzni a betegségeket.

Ez a gyökérzöldség a bőrápolásban is a segítségedre van: csökkenti a ráncokat és az öregségi foltokat (19).

Magas C-vitamin-tartalma révén hatékonyan erősíti az immunrendszert, de vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is büszkélkedhet (20), (21).

A csontsűrűséget is növelheti: mivel a napi K-vitamin-szükséglet több mint 1000%-ának megfelelő K-vitaminnal rendelkezik, hozzájárul a megfelelő csontsűrűség kialakulásához (22). A benne lévő szterolok megelőzhetik a csontritkulást és a csontok elvékonyodását (23).

Mivel magas a káliumtartalma, segíthet a vérnyomáscsökkentésben. A kálium jóvoltából értágító szerepe is van, tehát véd a stroke és más szívbetegségek ellen (24), (21).

Ugyan nem fűződik szorosan a témánkhoz, de jónak látjuk megemlíteni, hogy a petrezselyemgyökér csökkenti a puffadást és az emésztési zavarokat, így hatással van a kiegyensúlyozott életvitelre.

5. Fahéj

Ki ne ismerné a fahéjat: meleg barátságos illata van, és a konyhai sütögetés méltó kelléke. Ennek a közönséges konyhai fűszernek azonban meglepő egészségügyi hatásai lehetnek.

Antioxidáns vegyülete a fahéjaldehid, amely nem csak gazdag aromát és ízt ad neki, de a szervezet gyulladásait is csökkentheti.

A fahéj segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének csökkentésében. Egy tanulmány megállapította (25), hogy azok az inzulinterápiában részesülő emberek, akik naponta fahéj-kiegészítőket szedtek, 40 napos kezelés után jelentős (és tartós) csökkenést tapasztaltak. Természetesen azt az Amerikai Diabétesz Szövetség is leszögezi (26), hogy nem olyan hatékony, mint a 2-es típusú cukorbetegség elleni gyógyszeres kezelés, viszont remek kiegészítő.

A fahéj hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez is. A fenti vizsgálat résztvevőinek a vércukorszint csökkenése mellett a koleszterin- és trigliceridszintjük is javult. Emellett egy 10 tanulmányt vizsgáló külön metaanalízis (27) szintén megállapította, hogy a napi fahéjfogyasztás „statisztikailag szignifikáns” csökkenést eredményezett az összkoleszterinszintben, valamint az LDL, vagyis a rossz koleszterinszintben.

6. Acerola

Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye egy puha, lédús, finom citrusféle – igen, nem tévedés -, melyet többek között Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában is termesztenek, de vadon is nő. Gyümölcse 4,5%-ban tartalmaz C-vitamint, de van benne kálium, magnézium és A-vitamin is.

Készítenek belőle bőrápoló szereket, de hatásos lehet vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma esetén is, és a brazilok a népi gyógyászatban szíverősítésre is használták.

7. Fekete bors

A borsnak több előnye van, mint gondolnád. A fekete borssal kapcsolatos eddigi tanulmányok szerint a bors fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár együtt. Egyik fő vegyülete az alkaloid piperin, melynek fantasztikus antioxidáns tulajdonságai vannak (28).

A piperint potenciális gyulladáscsökkentő (29), főleg, ha kurkumával és gyömbérrel kombinálják. Ezen túl a piperin segíti a tápanyagok, például a vas és a béta-karotin felszívódását is (30).

A bors nagy szerepet töltött be a különböző kultúrák gyógykezelésében (31), évezredek óta használják gyógyszerként. Alkalmazták például fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra, és immunerősítésre is.

Természetesen a fenti összetevőknek még számtalan hatásuk van, azonban most csak a legfontosabbakat emeltük ki.

A Peak Natural Antioxidants – italpor fő összetevői antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és megvédik a sejteidet az oxidatív stressztől. Semleges ízű, szuperegészséges italt készíthetsz vele, mely teljes mértékben vegán.

antioxidánsok hatásai

antioxidánsok fiatalító hatásai

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

Felhasznált irodalom:

(1)
Delia B Rodriguez-Amaya: Natural food pigments and colorants (Current Opinion in Food Science) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799315001046?via%3Dihub
(2)
Harvard Chan School: Antioxidants
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

(3)
National Center for Complementary and Integrative Health
Antioxidants: In Depth
https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth

(4)
A. N. Panche, A. D. Diwan,and S. R. Chandra: Flavonoids: an overview
National Library of Medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/

(5)
Vadim N. Gladyshev: The Free Radical Theory of Aging Is Dead. Long Live the Damage Theory!
National Library of Medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901353/

(6)
MARISA MOORE, MBA. RDN. LD.
https://marisamoore.com/about-marisa/

(7)
https://www.taylorwolfram.com/

(8)
Alexander Schauss: Potent Antioxidant and Anti-Inflammatory Flavonoids in the Nutrient-Rich Amazonian Palm Fruit, Açaí (Euterpe spp.)
2014, Polyphenols in Human Health and Disease
National Library of Medicine
https://www.academia.edu/14057003

(9)
Ramona Lichtenthäler, Roberta Belandrino Rodrigues, José Guilherme S Maia, Menelaos Papagiannopoulos, Heinz Fabricius, Friedhelm Marx: Total oxidant scavenging capacities of Euterpe oleracea Mart. (Açaí) fruits
National Library of Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16019315/

(10)
Sanabria Neida, Sangronis Elba: [Characterization of the acai or manaca (Euterpe oleracea Mart.): a fruit of the Amazon]
Arch Latinoam Nutr. 2007 Mar;57(1):94-8.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17824205/

(11)
http://www.orac-info-portal.de/download/ORAC_R2.pdf

(12)
Melina Oliveira de Souza, Maísa Silva, Marcelo Eustáquio Silva, Riva de Paula Oliveira, Maria Lucia Pedrosa: Diet supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves biomarkers of oxidative stress and the serum lipid profile in rats
PMID: 20022468 DOI: 10.1016/j.nut.2009.09.007
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20022468/

(13)
Melina Oliveira de Souza, Lorena Souza E Silva, Cíntia Lopes de Brito Magalhães, Bianca Barros de Figueiredo, Daniela Caldeira Costa, Marcelo Eustáquio Silva, Maria Lúcia Pedrosa: The hypocholesterolemic activity of açaí (Euterpe oleracea Mart.) is mediated by the enhanced expression of the ATP-binding cassette, subfamily G transporters 5 and 8 and low-density lipoprotein receptor genes in the rat
PMID: 23244543 DOI: 10.1016/j.nutres.2012.10.001
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23244543/

(14)
Jay K Udani, Betsy B Singh, Vijay J Singh, Marilyn L Barrett: Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21569436/

(15)
Claudine A Feio, Maria C Izar, Silvia S Ihara, Soraia H Kasmas, Celma M Martins, Max N Feio, Luís A Maués, Ney C Borges, Ronilson A Moreno, Rui M Póvoa, Francisco A Fonseca: Euterpe oleracea (açai) modifies sterol metabolism and attenuates experimentally-induced atherosclerosis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22139433/

(16)
Peter J Curtis, Vera van der Velpen, Lindsey Berends, Amy Jennings, Martin Feelisch, A Margot Umpleby, Mark Evans, Bernadette O Fernandez, Mia S Meiss, Magdalena Minnion, John Potter, Anne-Marie Minihane, Colin D Kay, Eric B Rimm, Aedín Cassidy: Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome—results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial
The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue 6, June 2019, Pages 1535–1545, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy380
https://academic.oup.com/ajcn/article/109/6/1535/5499342

(17)
oriflame.com

(18)
https://tettiera.com/product/elderflower-rubbed/

(19)
Hitoshi Masaki: Role of antioxidants in the skin: Anti-aging effects
Nikkol Group Cosmos Technical Center Co., Ltd., 3-24-3 Hasune, Itabashi-Ku, Tokyo 174-0046, Japan
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0923181110000782

(20)
by Jovanka Kolarovic, Mira Popovic, Janka Zlinská, Svetlana Trivic and Matilda Vojnovic: Antioxidant Activities of Celery and Parsley Juices in Rats Treated with Doxorubicin
Molecules 2010, 15(9), 6193-6204; https://doi.org/10.3390/molecules15096193
https://www.mdpi.com/1420-3049/15/9/6193

(21)
D.J. Charles: 24 - Parsley
Frontier Natural Products Co-op, USA
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780857090393500244?via%3Dihub

(22)
Sarah L Booth, Kerry E Broe, David R Gagnon, Katherine L Tucker, Marian T Hannan, Robert R McLean, Bess Dawson-Hughes, Peter WF Wilson, L Adrienne Cupples, Douglas P Kiel: Vitamin K intake and bone mineral density in women and men
The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, Issue 2, February 2003, Pages 512–516, https://doi.org/10.1093/ajcn/77.2.512
https://academic.oup.com/ajcn/article/77/2/512/4689716

(23)
http://thehealthinformercom.fatcow.com/uploads/2/8/3/4/2834843/osteoporosis_-_2_sc.doc

(24)
Brown Lisa, Rosner Bernard, Willett Walter W, Sacks Frank M: Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis
DOI:https://doi.org/10.1093/ajcn/69.1.30
https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(22)04224-1/fulltext

(25)
Alam Khan, MS, PHD; Mahpara Safdar, MS; Mohammad Muzaffar Ali Khan, MS, PHD; Khan Nawaz Khattak, MS; Richard A. Anderson, PHD: Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes
https://diabetesjournals.org/care/article/26/12/3215/21858/Cinnamon-Improves-Glucose-and-Lipids-of-People

(26)
American Diabetes Association: Vitamins & Diabetes
https://diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/vitamins-diabetes

(27)
Robert W. Allen, PharmD, Emmanuelle Schwartzman, PharmD, William L. Baker, PharmD, BCPS (AQ CV), Craig I. Coleman, PharmD, and Olivia J. Phung, PharmD: Cinnamon Use in Type 2 Diabetes: An Updated Systematic Review and Meta-Analysis
National Library of Medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3767714/

(28)
R S Vijayakumar, D Surya, N Nalini: Antioxidant efficacy of black pepper (Piper nigrum L.) and piperine in rats with high fat diet induced oxidative stress
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15231065/

(29)
Ajaikumar B Kunnumakkara, Bethsebie L Sailo, Kishore Banik, Choudhary Harsha, Sahdeo Prasad, Subash Chandra Gupta, Alok Chandra Bharti, Bharat B Aggarwal: Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29370858/

(30)
Diego Fernández-Lázaro, Juan Mielgo-Ayuso, Alfredo Córdova Martínez, and Jesús Seco-Calvo: Iron and Physical Activity: Bioavailability Enhancers, Properties of Black Pepper (Bioperine®) and Potential Applications
National Library of Medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353321/

(31)
Yan Deng, Somchai Sriwiriyajan, Aman Tedasen, Poonsit Hiransai, Potchanapond Graidist: Anti-cancer effects of Piper nigrum via inducing multiple molecular signaling in vivo and in vitro
National Library of Medicine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27155135/