Szereted a cukkinit? Ha nem, vagy esetleg még nem is kóstoltad, próbáld ki salátában, levesben, párolva, rakottan, szendvicsre, fűszeres mártásokban, esetleg rántva! Könnyen emészthető, kalóriaszegény, ezért beilleszthető a diétás étrendbe, de cukorbetegeknek is kifejezetten ajánlott.
Cukkini
A tökfélék családjába tartozó cukkininak rengeteg kiváló élettani hatása ismert:
- Mivel a cukkininak, az uborkához hasonlóan 95%-a szöveti víz, pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (cink, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, mangán) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban is gazdag. A C-vitamin és a lutein együtt védik szemed egészségét.
- Antioxidáns anyagai révén csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, vértisztító és gyulladásgátló.
- Béta-karotin és C-vitamin tartalma is nagy, ezzel védve az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
- A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet. A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosav.
- A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának esélyét.
- A szívbetegségek megelőzésében is jelentős szerepe van.
Cukkini fogyasztása
Cukkini vásárláskor érdemes odafigyelned néhány apróságra:
- Válassz kisebb, keskenyebb cukkinit, ízük édesebb, magvaik puhák.
- Héja legyen fényes, ne legyen foltos, puha.
- A szára viszont puha legyen, mert a kemény szár régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.
- Ha méretéhez képest könnyű, akkor már sok vizet vesztett, tehát már azt is régen szedték.
- Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. Ha helyenként puhulást észlelsz, ezeket
- vágd ki, és csak az ép részeket fogyaszd el.
- Csakis felhasználás előtt mosd meg!
Szereted a cukkinit?
Peak Girls – Rubáné Szabó Tünde, olvasói bejegyzés
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!