Goji-bogyó, egy növény magas fehérjetaratlommal, L-Glutaminnal!

A Goji bogyó készítmények hihetetlenül táplálóak. Több C-vitamin van benne, mint a narancsban, több béta-karotin, mint a sárgarépában, és több vas, mint például egy a steak-ben. Goji a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmazó gyümölcs. A Goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabad gyökök ellen védik meg a szervezeted sejtjeit. Gazdag az immunrendszert erősítő poliszaharidokban, továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges kálium-forrás is.

De ez még csak a kezdet! A Goji-bogyó ugyanis növény létére rendkívül gazdag fehérjében!

Izomműködésre gyakorolt jótékony hatásai:

A Goji bogyó magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami elősegíti az izomnövekedést és az izomzat megtartását. A fehérje, nemcsak a sportolók számára nélkülözhetetlen, de a betegségek megelőzésében is fontos szerepe van. A Goji bogyóban a nagy mennyiségű fehérje (kb. 15%) mellett, L-glutamin aminosavat is találsz. Mint tudod, a glutamin, alkotja az izmok aminosav állományának 61%-át, és elengedhetetlen a megfelelő izomműködéshez.

Goji javítja az állóképességet és csökkenti az izomfáradtságot. Tested és izomzatod ugyanis a sportolás során egyre fáradtabb lesz és végül „besavasodik”. Ennek oka, hogy a tejsav csökkenti az oxigén áramlását az izmokban. A Goji laktát-dehidrogenáz nevű enzimje lebontja a tejsavat, ezért az izmok nem fáradnak el. Az egész szervezetre jótékony hatást képes kifejteni.

Ezek mellett, még kitűnő antioxidáns is. A sportolók számára az antioxidánsok különösen fontosak a szabadgyökök által kifejtett sejtkárosodás ellen. A szabadgyököket a szervezet fokozott oxigén felhasználása is generálja. Edzés során, az állóképességet növelő gyakorlatok a pihenési fázishoz képest 10-20- szorosára fokozzák az oxigén felhasználást. Így a szabadgyökök száma is megugrik, nagyobb kárt okozhatnak az izomszövetekben is. Az olyan antioxidáns-tartalmú ételekkel, mint például a goji is, növelheted szervezeted védekezőképességet a szabadgyökök ellen. A Goji több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más élelmiszer. A különösképpen karotinoidokban gazdag bogyó, antioxidánsai semlegesítik és lerombolják a szervezetben kártékonyan tevékenykedő szabadgyököket. A szabadgyökökről tudnod kell, hogy nagyon reaktívak és elsősorban DNS mutációt okoznak, mindezek által olyan komoly betegségek okozóivá válhatnak, mint a sejtkárosodás vagy éppen a rák. A Goji ezen kívül tartalmaz gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is.

Milyen további előnyei vannak a Goji-bogyónak?

A Goji serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal fokozza a ’HGH’ növekedési hormon, vagy ismertebb nevén a fiatalság hormonjának termelődését. A ’HGH’ többek közt csökkenti a testzsírt, javítja az alvást és a memóriát, gyorsítja a gyógyulást, helyreállítja a libidót és jelentősen fiatalítja a külsőt. A Goji bogyó hatóanyagai megfelelően képesek kiegyensúlyozni a szervezet koleszterinszintjét; beállítva a ’jó’ és a ’rossz’ koleszterin arányait. A Goji flavonoidjai segítenek megelőzni az érszűkületet és biztosítják a vérerek megfelelő működését. Magas Kalcium és Magnézium tartalma miatt a Goji szerepet játszik a csontok és az izmok erősítésében, karbantartásában is. A ’HGH’ termelésének fokozásával pedig elősegíti a kalcium beépülését a csontokba és a fogakba. Ázsia egyik elsőszámú adaptogénjeként, a Goji növeli a terhelési,- és állóképességet és a kitartást is. Segít megszüntetni a fáradtságot, különösen a betegségből való felépülés alatt. Elősegíti a fogyást, a túlsúly leadásával. A vér –és koleszterinszint egyensúlyban tartása mellett, a Goji bogyó magas vitamin –és ásványi anyag tartalma jó hatással van az anyagcserédre és csökkenti az étvágyat is.

Hogyan fogyaszd a Goji-bogyót?

Ahhoz, hogy jótékony hatását érezzük minimum 10-30 g (egy kis maroknyi) fogyasztása ajánlott naponta. A Goji-t sokféleképpen tudod felhasználni. Mint a többi szárított gyümölcsöt, a gojit is hozzá lehet adni krémekhez, diókhoz, magvakhoz, müzlihez, müzli keverékhez, a reggeli gabonához, zabkásához, joghurthoz. Levesekben és halételekben is használhatod. Fogyaszthatod egyszerűen csak magában egy maréknyit, mivel olyan csodálatos és egészséges étel! Bár a legjobb nyersen enned, hogy javítsa az erőnlétet, használható hozzávalóként tortákhoz, sütikhez, müzli szelethez, vagy ízletes teát is készíthetünk belőle.

goji-bogyo-dietaban

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn vagyok, dietetikus és táplálkozástudományi szakember. 2008 óta dolgozok a szegedi klinikán, a fő területem a táplálkozási evészavar, az anyagcsere betegségek és mostanában a sporttáplálkozással is. Munkatársaimmal 2013-as Astellas díjat nyertük el az év egészségügyi szakdolgozói csapataként.
Martonosi Adrienn
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Goji-bogyó, egy növény magas fehérjetaratlommal, L-Glutaminnal!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Goji-bogyó, egy növény magas fehérjetaratlommal, L-Glutaminnal!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
1318
Blog
, ,