-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az immunrendszerünk megvéd minket a különböző baktériumoktól, vírusoktól vagy más organizmusok okozta betegségektől, fertőzésektől. Nagyon hatékony, komplex védő rendszerről beszélünk.

Befolyással vannak az étkezési szokásaid az immunrendszeredre?

Az immunrendszerünk a betegséggel szembeni pajzsunk. Mivel az immunrendszerünk működése összetett folyamat, ezért nehéz meghatároznunk, hogy mennyire van hatással annak működésére a táplálkozásunk. Azonban, kutatási eredmények meghatároztak néhány étrendi faktort, amely befolyásolja az emberi immunválaszt. Az energiabevitel jelentős hatással bír az immunaktivitásra. Az alultáplált emberek jobban ki vannak téve a fertőzéseknek. Testsúlycsökkentő diéták, amelyeknél kevesebb, mint napi 1200 kcal bevitel a megengedett, szintén csökkentik az immunfunkciókat. Ezért is fontos a drasztikus diéták elkerülése. Ha túl sok energiát (kalóriát) viszel be a szervezetedbe, szintén megzavarhatja az immunrendszer védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

A túlsúly, a fertőző betegségek arányának emelkedésével szoros összefüggésben áll. A túlsúlyos emberek jobban ki vannak téve a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának, amit az immunfunkciók helytelen működésével hozhatunk összefüggésbe. Az étrendünk zsír tartalmának csökkentése fontos a súlykontroll miatt, azonban jótékony hatással lehet az immunrendszerünk működésére is. A magas zsírtartalmú (állati eredetű zsiradékok) étrendek csökkentik az immunválaszokat és növelik a fertőzések kockázatát. Az étrendből származó zsír csökkentése, növelheti az immunaktivitást. Ez nem csak a fertőzésekre van hatással, hanem azokat az immunsejteket is erősíti, amelyek a daganatos sejtekkel szemben küzdenek. Azonban mindehhez nem elegendő csupán a zsírok csökkentése a táplálkozásban, fontos azok eredete is. Olajos halak, olajos magvak, szója vagy lenmagolaj is szerepeljen az étrendünkben, mivel a különböző zsírsavakra megfelelő arányban szükségünk van.

A fermentált tejtermékek, mint például a joghurt vagy a kefir, rendszeres fogyasztása növelheti az immunvédelmet a bélben. A jelenlegi kutatások javasolják bizonyos baktériumok (probiotikumok) használatát a joghurtok készítéséhez, amelyeknek jótékony hatása van az immunrendszerünkre.

Immunrendszerünk fenntartásához a szükséges vitaminok és nyomelemek állandó bevitele szükséges. Ez megvalósítható egy jól összeállított diétával, mely sok zöldség, gyümölcs és joghurt termékek rendszeres fogyasztásán alapszik. Jelenleg is folyó kutatások azt is kimutatták, hogy idősebbek esetében a multivitamin és ásványi anyag étrend kiegészítők, javíthatják az immunitást, vagyis a betegségekkel szembeni védekezőképességüket.

immunrendszer-vedelme-dieta

Immunrendszer

Immunrendszer védelme

Források:

NUTRITION AND IMMUNITY IN MAN by Lillian Langseth
ILSI Europe Concise Monographs, 1999 International Life Sciences Institute

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.