Hogyan függ össze a mentális teljesítményed az étkezéseddel?

Ha éppen a tanterem, az ülésterem felé igyekszel, vagy egyszerűen az agyadat a legjobb formába akarod hozni, a reggelizés elengedhetetlen folyamat. A legkövetkezetesebb vizsgálatok úgy vélik, hogy a reggelizés befolyással van a memória kialakításában, valamint visszaszerzésében, illetve a komplex és reagálásra késztető információk irányításában.

Mentális teljesítmény

Gyermekeken végzett vizsgálatok alkalmával a kutatók azt állapították meg, hogy a nap első étkezést kihagyott gyermekek, több hibát vétettek a problémamegoldó tesztek során, mint azok, akik időt szántak a reggelizésre. Azok a fiatal felnőttek, akik elmulasztották a reggelit, szintén gyengébb teljesítményt mutattak a teszteken, mint azok, akik ettek valamit ugyanazon vizsgálat előtt. A reggeli e hatásai abból a képességéből származnak, hogy megemelik a vér glükóz szintjét, mely növeli az acetilkolin nevű transzmittert az agyban. Azok a kutatók, akik ezen a területen dolgoznak, megállapították, hogy az acetilkolin szerepet kap a memóriában, mivel azok a gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a termelődését, kimutathatóan rontják a memóriát, különösképpen az új információkra való emlékezésben okoznak romlást.

Mentális teljesítmény fokozása

B1-vitamin:

Mivel a B1 vitamin szükséges az acetilkolin előállításához, e tápanyag étrendben való biztosítása is szerepet játszhat a mentális teljesítmény optimalizásában a reggel folyamán. A gabonából készült ételek, mint a dúsított vagy teljes kiőrlésű kenyerek, a dúsított reggeli pelyhek tartalmaznak B1 vitamint. Tiszta gondolkodásra való képességünk nem csupán a rövidtávú tápláló ételek időzítésére van korlátozva. A mentális teljesítményt az étrend tápértékbeli minősége is befolyásolja hosszú távon. B1-vitamin természetes forrásai: spárga, hüvelyesek, gomba, máj, mogyoró, borsó, sertéshús, barna rizs, tojássárgája, hal, baromfihús, rizskorpa, búzacsíra és teljes kiőrlésű gabonák.

Vas:

Hosszú távú hiányos vasbevitel például, befolyásolhatja az emberek koncentráló képességét és csökkentheti IQ szintjüket. A vashiány memóriazavarhoz vezet felnőttek és gyermekek esetében is, valamint a kisgyermekeknél és csecsemőknél, figyelemmel valamint tanulással kapcsolatos problémákat okoz. Magas vastartalmú ételek: vassal dúsított müzlik és gabonapelyhek, gomba (vargánya, shiitake, portabello, csiperke), mák, mogyoró, mandula, dió, kakaó (cukrozatlan, őrölt kakaóbab), szilva, ribizli, libamáj , sertésmáj, marha-/borjúmáj, vörös húsok (marha, borjú, sertés), szardínia, lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó, pulykahús, spenót, sóska, szamóca, sárgabarack, tonhal, bárányhús, zöldborsó, zöldbab, körte,  hónapos retek,  almalé,  tojás, paradicsomlé.

Jód:

Míg a nők különösen hajlamosak az alacsony étrendi vasbevitelre, egy másik mikrotápanyag, a jód túl alacsony bevitele mindkét nemet érinti. A döntéshozatal valamint kezdeményezés különösen zavart szenvedhet jódhiány esetén, és bár ez a probléma csak Európa néhány részét érinti és a fejlődő országokat, a jódozott só, himalája só, burgonya, áfonya, földi eper, szárított tengeri alga, tengeri halak, kagyló, hús, aszalt szilva, tej, joghurt és tojás fogyasztása segíthet a megfelelő bevitel szinten tartásában.

Koffein:

Amennyiben egy bizonyos elem étrendből való hiánya zavart okoz a mentális működésben, egy másik adása, segíthet az agyunknak egy gyors lökést adni. A koffein például enyhe stimuláló hatással bír, és a központi idegrendszerre hatva javítja az ébrenlétet. Tesztek kimutatták, hogy a koffein, képes az agyban a gyors információfeldolgozás 10 százalékkal való felgyorsítására, valamint hogy az ebéd után elfogyasztott kávé segít az „ebéd utáni fáradtság” ellensúlyozásában és a koncentráció visszanyerésében.

Folyadék:

Nem csak az számít, hogy mit iszol, de az elegendő vízfogyasztás is sokat számít, 20 kg-ként 1 liter folyadékra van szüksége a szervezetednek. Már a hidratáció kismértékű csökkenése is befolyással lehet a mentális teljesítményedre. Emlékezze rá, hogy mire szomjasnak érzed magadat, addigra már dehidrálódtál, így töltsd fel magadat folyadékkal az egész nap folyamán, hogy az agyadat éberen tartsd.

csokolade-erettsegi-agyserkento

 

Hivatkozások:

  • Hasenfratz, M., Battig, K. et al. Human Psychopharmacology, vol 6, pp. 277-284(1991).
  • Smith, A.P. et al. Neuropsychobiologie, vol. 23, pp. 160-163 (1990)
Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn vagyok, dietetikus és táplálkozástudományi szakember. 2008 óta dolgozok a szegedi klinikán, a fő területem a táplálkozási evészavar, az anyagcsere betegségek és mostanában a sporttáplálkozással is. Munkatársaimmal 2013-as Astellas díjat nyertük el az év egészségügyi szakdolgozói csapataként.
Martonosi Adrienn
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Hogyan függ össze a mentális teljesítményed az étkezéseddel?
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Hogyan függ össze a mentális teljesítményed az étkezéseddel?
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
1959
Blog, Életmód
, ,