Van olyan klinikai kutatás, amely azt írja, hogy napi 3-nál több adag, tejből készült étel csökkenti az elhízást és az anyagcsere zavarokat. Érdekes információ, hogy Franciaországban, szinte minden ételhez felszolgálnak sajtot is. Ki tudja talán ennek hatására is, a francia emberek karcsúbbak, mint a magyarok, akiknek alig van sajt az asztalukon.
Nem mondom, hogy telesen objektív tudok maradni a témában, hiszen hatalmas sajt-fanatikussal álltok képzeletben most szemben… 🙂 Szóval inkább afelől közelíteném meg az ügyet, hogy vajon miként és melyik sajt típusokat tudjuk beilleszteni a szigorú-nem olyan szigorú diétában… illetve, hogy milyen előnyökkel jár a fogyasztása!
A sajtok remek fehérje források!
A sajtok remek fehérjeforrások, melyek magas fehérjetartalom rendelkeznek – és sok típusa alacsony szénhidráttal bír. A népszerű túrónkhoz viszonyítva a túró fehérjetartalmánál a sajtoké még magasabb, sőt, esetleg meghaladja a húsfélékét. A fő kérdés a zsírra vonatkozik, hiszen sok sajttípus leginkább ezért kerül ki a bevásárló listáról. Egy kis címkés kutató munkával azonban láthatjuk, hogy sok “light” sajt moderált zsírral rendelkezik. Érdemes mindenképp a zsírszegény opciót választani.
→→♡ Nem vagyunk mi étel-rendőrség. Kevésbé soványan is JÓ VAGY. Könnyedebben vegyük, de HOSSZÚTÁVRA a diétát. Tehát melyik sajt fér bele a diétánkba és hogyan?
Ha nagyon nem mindegy, milyen kalóriamennyiséget viszünk be a diétában. Egyes sajtok tápértéke ennyire változó is lehet:
Átlagos tápérték 100 g zsírszegény sajtban:
Kalória: 200-270 kcal
Fehérje: 31 g
Szénhidrát: 1,7 g
Zsír: 9,7 g – például light trappista, light mozzarella…
Átlagos tápérték 100 g zsírosabb sajtokban:
Kalória: 320-380 kcal
Fehérje: 28 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 30 g – például edámi, gauda, camambert, brie sajtok
Atkins jellegű vagy ketogén diétákba könnyen beilleszthető, tömegnövelésnél szintén jó fehérjeforrás.
Melyik sajt a “light”?
Ha fogyni szeretnél, akkor a zsírosabb sajtok helyett részesítsd előnyben a sovány sajtokat. Léteznek kifejezetten zsír-csökkentett sajtok, amelyeket viszont a haladóbb diétázóknak sem kell hanyagolni. A zsírszegény opció 10-20% vagy az alatti kategóriát takar, illetve a kalória értéke a 100 g / 270 g-ot nem haladja meg.
Alacsonyabb kalóriatartalmú sajtok: Óvári, Tenkes, Köményes, illetve bizonyos sajtok light változatai… Light mozzarella, light trappista…
→→♡ Hogy van-e összefüggés vagy nincs, nem tudom, de a sajtokat valóban erősen elhanyagoltuk, amikor a diétánkról beszélünk. Persze divatos lett a Paleo étrend, amiből mindenféle tejszármazék ki van tiltva. Hát igen, ha nem muszáj valamilyen egészségügyi oknál fogva, NE KÖSD MAGAD a valaki által felállított szabályokhoz.
Egyél Paleo módon, de senki sem fogja beírni Neked az egyest, ha néha eszel valamilyen sajtos ételt. A sajt tele van fehérjével és kalciummal, és teljesen mindegy melyik típust választod, 30 gramm sajt beburkolása esetén legalább 6 gramm fehérjéhez is jutsz.
A sajt fehérje és zsírtartalma a vércukorszinted kontroll alatt tartja, és igen nehéz belőle túlenned magad, ugyanis eltelít. Ha bio sajtokat választasz, vagy olyan állatok tejéből készült termékeket, amelyek főképpen füvön és normális takarmányon nevelkedtek, akkor a sajttal elérheted azt, hogy az étvágyad csökken, a szénhidrátok utáni vágyakozás kevesebbszer fordul elő, és olyan zsírokkal töltöd fel magad mint a CLA. (ami zsírt is éget). A K2 vitamin ezekben a sajtokban, a ráadás.
→→♡ Hogyan együnk sajtokat úgy, hogy közben tartani tudjuk a diétát? (netalán fogyjunk is)
Az egyetlen fontos dolog, amit tudnunk kell: melyik sajt az, amelyik belefér és melyik az, amit oké, valóban csak ritkán együnk. Több száz féle sajtot gyártanak az emberek a Világon.
Az alapokat tegyük le először: egyik féle sajtból sem lehet, nap mint nap túlenned magad. A bevitt kalória mennyiség egy szám, amire még mindig túl sokan fókuszálunk. Tévesen. Sokszor beszéltük már, hogy a bevitt makrotápanyagok mennyisége a releváns információ grammokban, a sikeres diétához. A kalóriák száma ehhez kapcsolódóan csak annyiban jelzőszám, hogy a kalóriák MINŐSÉGÉT megállapítsuk.
A tested hormonális válaszai azok, amelyek meghatározzák majd a fogyókúrád során elért győzelmed. Jegyezzük meg tehát, hogy a diétádba illeszthető sajt kiválasztásánál törekedjünk:
– a füvön nevelt állatok tejéből készült termékek használatára
– a full-fat sajtok előnyben részesítésére (a zsír-csökkentett verziók helyett)
Ez a 2 minőségi tényező befolyásolhatja, hogy az étrendedben jól tudod-e alkalmazni őket. Az ilyen sajtok sok CLA-t tartalmaznak és csökkentik az éhségérzeted. Az európai sajtok ráadásul jobb minőségűek szoktak lenni, mint az amerikaiak.
→→♡ Tehát melyik az a 4 féle sajt konkrétan, ami még belefér? (amíg nem viszed túlzásba)
→→♡1. A Mascarpone benne van az összes tiramisu receptben, és az edzőtermekben kapható, friss fehérjés sütik is ebből készülnek. Vaj helyett használhatod süteményekben, vagy simán csak gyümölcsökkel, és fehérjeporral elturmixolva. Heti egyszer úgy gondolom, nem árt meg az alakodnak.
→→♡ 2. A túró vagy Cottage cheese is majdnem sajt. A tejből túró készül, majd a túróból sajt. A túrót szeretjük, én is imádom beédesítve és gyümölcsökkel, egy kis Slim Proteinnel. A diétád végén járva, a benne lévő szénhidrát mennyiség miatt érdemes ügyelni arra, mennyit eszel belőle. De a legütősebb verzió, ha a Peak palacsintát megtöltöd
→→♡ 3. A Feta sajt, nem tehéntejből készül, hanem kecsketejből. A sótartalma magas lehet, ezért felvizesedhetsz, ha sokat eszel belőle. Viszont erős íze van, így a salátádba egyáltalán nem kell belőle sok. A salátákhoz isteni.
→→♡ 4. A Mozzarella magas fehérjetartalmú sajt, és a zsírtartalma sem probléma. Mindenféle olasz tésztát elkészíthetsz vele úgy, hogy a tészta HELYETT, zöldségeket használsz. Gluténmentes étel, mindenféle vércukor bomba nélkül.
sajt diéta alatt
A fenti sajtokat tehát moderált mennyiségben eheted, és a tükörbe nézve, még ezek után is tudod majd mondani, hogy: CHEEEEESSE! 🙂
Azt nem javaslom, hogy minden étkezésedben legyen sajt, ha diétázol. Végül pedig, a fenti 4 verzió mellett egyéb sajt opciók is lehetségesek.
→→♡ Például a Gouda sajt. A kemény sajtok azoknak az embereknek jöhetnek jól, akik emésztési gondokkal élnek. A kemény sajtokat tovább érlelik, hosszabb a fermentálási idő is, így ha fáj néha a hasad, ezekkel is próbálkozhatsz.
→→♡ Ha a tejjel problémád van, akkor nincs mit tenni, ki kell ezeket hagynod.
Próbáld ki azért, mert a kecske és juhsajtok esetében megesik, hogy valamilyen intolerancia esetén is emészthetőek a szervezetedben. A sajtok általában kevés laktózt, szinte csak nyomokban tartalmaznak, és tejfehérje érzékenyek sem fogyaszthatják. Aki nagyon érzékeny a laktózra, azoknak – ahogy ma már a legtöbb tejterméknél – laktózmentes opciók is kínálkoznak.
Nekem az a tapasztalatom, hogy mérsékelt laktóz intoleráns vagyok – azaz a tejtől, joghurttól és más tejtermékek fogyasztásakor erős puffadást és egyéb kellemetlenségeket érzek – azonban ilyet a sajtoknál nem tapasztaltam.
Még egy tipp: ha nem ehetsz tejtermékeket, akkor a Vegán fehérjék bevitele hasznos és könnyű módja a fehérjebevitelnek – itt nézd meg őket, nekem a Peak Vegán Yummy protein az abszolút kedvenc.
DIÉTÁS SAJTSZÓSZ – ez volt a tavalyi év legnagyobb durranása 🙂
Ha a gasztro kisangyaltól kívánhattam volna… hát tuti azt kértem volna: LEGYEN DIÉTÁS A SAAAAJTSZÓSZ! És lám, valahol teljesült is – hiszen a Peak sajtkrém levesport sűrűre kikeverve egy igazi, izgi PROTEINES nagyon finom sajtkrémet kapunk, amit bátran használhatunk zöldségek, krumplik tunkolására. A magas fehérjetartalom miatt nemcsak diétásabb, de TELJES ÉRTÉKŰ kaját is készíthetünk az amúgy “junk food”-okból. Hiszen egy sajtkrémes tészta, sajtkrémes hambi, sajtkrémes krumpli vagy nachos máris emeltebb szinten lesz, ha van benne fehérje is!
Plusz: isteni sajtkrémes ízt kapunk – de ha nem elég, pici sajttal így is turbózhatod, Rád van bízva!
Amúgy a Peak levesekből sajtkrémes és gombakrémes is van – itt tudod megnézni, és kedvezményesen elvinni!
Még egy tipp, ha diétázol!
A sajtokből a zsírszegényebbek is azért valamennyi zsírral rendelkeznek – de egyszer-egyszer a zsírosabb verzióktól sem kell félni. Ha diétázunk, akkor a zsírokat különítsük el a szénhidrátos étkezéstől! Így például egy sajtos vacsi tökéletes bármilyen idényzöldség, saláta mellé! Ha túl száraznak ítéled, akkor itt találsz MCT olajos, diétás majonézt is!
Referenciák:
https://www.sciencedirect.com/ science/article/abs/pii/ S088915759890802X
.Dr. Atkin's New Diet Cookbook
https://link.springer.com/ book/10.1007/978-1-4899-7681-9
https://www.sciencedirect.com/ science/article/abs/pii/ S0924224409001770
https://www.sciencedirect.com/ science/article/abs/pii/ S0958694698000806
Handbook of cheese in health: Production, nutrition and medical sciences
Victor R. Preedy,Ronald Ross Watson,Vinood B. Patel