A sima burgonya nem, az édesburgonya viszont barátod a diétában!

Ha még nem kóstoltad az édesburgonyát, bátran ajánlom neked, hiszen nemcsak rendkívül finom, hanem még fantasztikusan egészséges is. Felhasználhatósága széleskörű, akár édesen, akár sósan készíted, nem fogsz csalódni!

Édesburgonya

Miért is érdemes édesburgonyát fogyasztanod?

1. Nagy mennyiségű béta – karotin található benne, ami az A-vitamin elő vitaminja (azaz a testünk alakítja át A-vitaminná). Az A-vitamin erősíti az immunrendszert, valamint fontos tápanyag az egészséges fogaknak, csontozatnak, bőrnek, és fontos szerepet játszik a látásban is. A-vitamin zsírban oldódó vitamin, így mindig ügyelj arra, hogy az édesburgonyát egy kis egészséges zsiradékkal (pl. olíva olaj, kókusz olaj) együtt fogyaszd.

2. Gazdag C és E-vitaminban, antioxidáns is egyben, ami ugyancsak az immunrendszer támogatója, és megvédi a sejteket a sérülésektől.

3. Gazdag mangánban, amely segíti a normális vércukorszint fenntartását, hozzájárul az egészséges csontokhoz, a normális agy- és ideg funkciókhoz, és az öregedést is késlelteti.

4. Nagyon magas a rosttartalma, melynek előnye, hogy hosszú órákig biztosítja a jóllakottság érzését, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.

5. Komplex szénhidrát, ami olyan energiával lát el, amely fokozatosan szabadul fel a szervezetedben, hosszú időre energiával lát el.

6. Igen alacsony a glikémiás indexe, lassan bomlik le a testben, stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulinrezisztenciát, éppen ezért a cukorbetegek is nagyon jó.

További előnye még, hogy bárhogyan is készíted el, mindig egy ízletes-laktató finomság lesz. Én ezennel sósan készítettem, pikáns köretnek és nagyon finom lett.

Paprikás édesburgonya recept

Hozzávalók:

  • 1 édesburgonya
  • ízlés szerint hagymás pirospaprika
  • őrölt fekete bors

Elkészítése:

Pucold meg az édesburgonyát, szeleteld fel, és tedd egy tepsibe. Ízesítsd pirospaprikával (én hagymás pirospaprika fűszerkeveréket használtam) és borssal. Adj hozzá egy csapott evőkanál kókuszolajat, jól dolgozd össze. Sütőben 150 fokon 30 percig süsd.

Tálald kalóriamentes szósszal, mártogatóssal.

edesburgonya_paprikasan_dietas_recept

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projektvezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
A sima burgonya nem, az édesburgonya viszont barátod a diétában!
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

5 hozzászólás

  • Gabi szerint:

    Szia!
    A felső képen található étel receptjét esetleg elkérhetném? 🙂 Nagyon gusztán néz ki!

  • Dóri szerint:

    A lassú felszívódás 70 körüli GI érték mellett igencsak nagy kamu. Rosszabb, mint a sima krumpli.

  • katicabogár szerint:

    Szia!
    Kíváncsiságból összehasonlítottam a burgonyát és az édesbugonyát:

    http://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/edesburgonya-kaloria-fott.php

    http://www.kalóriaguru.hu/kaloriatablazat/edesburgonya-kaloria-fott.php

    Ez alapján nem értem, miért jobb az édesburgonya. Pusztán kíváncsi vagyok, nem kötekedni akarok, mert tényleg nem tudom, csak mindenki azt mondja egyek inkább édesburgonyát, de ahogy látom, se kalóriában, se szénhidrátban, sőt még glikémiás indexben sincs nagy különbség. Akkor miben? Ha több benne a vitamin, jobban lehet tőle fogyni? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Nagy Csilla Nagy Csilla szerint:

      Szia!
      Bár látszatra a tápanyagban nincs nagy különbség, az édesburgonya rosttartalma magasabb, szemben a burgonyával, ami inkább keményítőben gazdag. Az édesburgonya vitamintartalma is kiemelkedő, nem beszélve a béta-karotin mennyiségétől. Egy nagyobb darab édesburgonya fogyasztása fedezi az A-vitamin szükségletünk akár 400%-át is. Nem a vitaminoktól fogysz, hanem ezek jótékony tulajdonsága van pozitív hatással a diétára, hiszen jobb lesz a tápanyagok felszívódása, nem leszel fáradékony és éhes, ami miatt jobban kívánod a szénhidrátokat.

      • Dóri szerint:

        Igen, keményítő helyett van benne cukor, ami rosszabbá teszi. A keményítőt nehezebb megemészteni és lassabban emeli a vércukor szintjét. Szimpla vércukorméréssel bizonyított tény. Sokan mondják, hogy nincs cukortartalma. Dehogy nincs. másképp hogy lehetne karamellizálni?

A sima burgonya nem, az édesburgonya viszont barátod a diétában!
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)
5572
Egytálételek, Tudatos táplálkozás
, ,