-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az édesburgonya az elmúlt években a superfood listák élére tört. Hozzátenném: joggal. Számtalan egészségre gyakorolt előnyös hatása mellett azt hiszem sikerét a nagyszerű ízének is köszönheti. Bár a sütőtökös-édeskés ízvilága miatt nálam jellemzően őszi asszociációkat hív elő és ilyen receptekben gondolkozom, ha előkerül, mint alapanyag, ezúttal egy szezontól független ötletért nyúltam.

Meglepődtem rajta, hogy milyen gyorsan elkészültem ezzel a főétellel, úgy rémlett, gnocchit gyúrni és formázni minimum évezredekbe telik. Ehhez képest az édesburgonyaporral nagyjából 25 perc volt az egész művelet, főzéssel együtt.

Házi készítésű arrabiata szósszal tálaltam, de nagyon jól megy hozzá bármilyen krémesebb szósz, vagy a klasszikus pergelt vaj és zsája kombináció.

Hozzávalók:

  • 80 g Sweet Potato Powder édesburgonyapor
  • 40 g Nocarb Rostmix
  • 2 közepes tojás
  • 20 g folyékony kókuszolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • kevés bambuszrostliszt vagy Nocarb Rostmix a nyújtófelület szórásához
  • további 20 g zsiradék pirításhoz (pl.: kókuszolaj )

Elkészítés:

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

A hozzávalókat egy edénybe mérjük és egyneművé dolgozzuk. 15-20 percet pihentetjük.

Liszttel szórt nyújtófelületen a tészta negyedéből rudat sodrunk, majd 1,5 cm hosszú darabokat vágunk belőle. Tetszőleges formára alakítjuk. A képen látható gnocchikat villával formáztam, hogy klasszikus gnocchi külsőt kapjanak. A formázás befejeztével hagyjuk a kész golyókat szikkadni.

Egy edényben 2 liter vizet felforralunk , bőségesen sózzuk. Mikor felforrt, csökkentjük a hőmérsékletet, hogy a víz ne lobogjon, csak gyöngyözzön. Egyszerre maximum egy maréknyi tésztát dobunk a vízbe.

Amikor felúsznak a víz tetejére, még 1-2 percig hagyjuk főni, majd egy szűrő segítségével felhevített zsiradékba szedjük őket és aranysárgára pirítjuk.

Így készül 4 fő hozzávalóból 25 perc alatt egy elképesztően laktató, különleges ízvilágú fogás, ami különböző szószokkal, mártásokkal és egyéb hozzávalókkal kedvünk szerint tovább variálható. A receptet kezdőknek is ajánlom, nagyjából elronthatatlan, viszont nagy sikerélményt nyújt elkészíteni ezeket a szépen formázott, házi készítésű kis csodákat. 🙂

Tápérték adatok 100 grammra vonatkoztatva:
302 kcal, 6,7g fehérje,19 g zsír, 26 g szénhidrát

édesburgonya

édesburgonya gnocchi

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.