-+=
Olvasási idő: 7 perc

Egy nagyszerű hétvége van mögöttünk, ami verőfényes napsütésben és jó hangulatban telt. Itt a nyár, a kedvenc évszakom és imádom a meleget. Erre vártunk egész évben, napsütésre! Még el sem kezdődött ez a pár rövid nyári hónap, de sokan már most szenvednek a melegtől. De hát kérem, ilyenkor kell feltöltődni, hiszen lassan már háromnegyed évig tart a tél. Persze, értem én, hogy tikkasztó a hőség és a munkahelyen meleg van, vagy a klímában megfagy az ember, aztán megüti a hőguta, amikor kilép a friss levegőre. Sokakat megvisel ez a hőingadozás, de ez van.

Nyár van! Télen meg hideg van és sok a ruha. Szóval, ahelyett, hogy mindenben a rosszat látnánk, próbáljuk meg inkább kihozni a helyzetből a legjobbat és élvezzük a napsugarak éltető hatását, amitől a közérzetünk és a hangulatunk is jobb lesz. Egy kicsit el is tértem a témától, mert igazából a nyárhoz hozzátartozik a hűsítő, jeges édességek fogyasztása, amiről most szó lesz.

Alig várjuk, hogy kinyisson a fagyizó, ugye? Elárulom, én is imádom a fagylaltot, az egyik kedvenc édességem. Nem múlhat el nyár, a színes, krémes, édesség nyalogatós életérzés nélkül, ahogy megpihensz a fagyalaltozó árnyékában, egy székben, amibe éppen belehuppantál és szíved szerint végig ennéd a pultból a kínálatot, mert alig tudsz választani az ínycsiklandozó és gyönyörű látványt nyújtó édes színkavalkádból. Nagyon vártad már az andalgós sétákat, néhány gombóccal a kezedben, amikor csak élvezed az ízeket és elmerengsz a kirakatokon. Melletted, elsuhanó emberek árnya és kizárod a külvilágot, mert csak egyre koncentrálsz, hogy egy csepp se folyjon le ezekből a kerek kis szivárványszínű gömbökből, mert minden pillanata egy boldogságmámor, ahogy hűsítő édes íze elvarázsol. Aztán felébredsz, és bosszankodva látod, hogy a ruhádon éktelenkedik egy folt. A gyerekek meg nyúznak, hogy kérnek még… De sebaj, nyár van és semmi gond! Ragozhatnám napestig, szeretjük a fagyit és kész. „Mert nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket”. A nyár esti séták, nyaralások, vízparti élvezetek, városlátogatás, baráti bandázás, családi fagyizások és még sorolhatnám, mind egy nagyszerű alakalom a kikapcsolódásra és egyben egy jó kis lehetőség egy vidám hangulatú fagyizásra, mert ettől lesz kerek az egész.

Honnan származik a fagyi?

Nem is gondoltad volna, hogy mintegy ötezer évvel ezelőtt készítették először hóból, jégből és tejből az első fagyi különlegességet. Azt pedig legkevésbé sem képzelted volna, hogy bizony a kínaiak készítették el legelőször. Nincs új a nap alatt, minden Kínából jön, még a fagyi is. A Földközi-tenger térségében valószínűleg a perzsák és arabok közvetítésével jutott el. Az ipari forradalom tette lehetővé, hogy gépi eszközökkel megoldható legyen a fagyi előállítása, tárolása, hűtése. Az európai térségben, Párizsban volt a legelső kávéház, ahol stílusosan már fagylalttal is szolgálhattak a vendégek örömére. Magyarországra a 18. században hozták be osztrák közvetítéssel. A 19. század végére, már a legtöbb igényes kávéházban lehetett kapni fagylaltot.

A történelmi áttekintés után igazából arra voltam kíváncsi, hogy mit is eszünk valójában, amikor fagylaltot nyalogatunk? Egyik alkalommal, amikor fagyizni indult a család, elgondolkodtam, miután belekóstoltam a gyerekek nyalánkságába – ami sajnos bűn rossz volt és vizes – hogy mit is eszünk, amikor fagyi lázban égve, belevetjük magunkat a gombócok közé. Bizony, mi sem vagyunk kivételek és olykor megengedhetjük magunknak, hogy együnk egy-két gombóc fagylaltot. Ha tudatosan étkezel és figyelsz magadra, azt is tudni fogod, mikor és mit engedhetsz meg magadnak. Mi az, ami még belefér az életviteledbe, még akkor is, ha esetleg valamiféle betegségben, allergiában szenvedsz.

Személy szerint, én mindig megkérdezem, hogy van-e diabetikus vagy paleo fagyi, melyikben nincs cukor és így tovább. Készségesen segít a felvilágosításban a személyzet, és általában teljes körű választ szoktam kapni. Ezután, eldönthetem, hogy eszem vagy nem eszem. A gyerekek persze hisztiznek, hogy nekik a „Hupikék törpikék” elnevezésű természetellenesen kék massza kell, amin még cukorbogyó is van, hiába próbálom lebeszélni őket, hogy a paleo csoki jobb. Na jó, de csak egy gombóc és mára befejeztük. Folyik a tölcséren az a ragacsos kék izé, le a ruhájukra, persze „jó anyuka” körbenyalja. Úristen, ez szörnyű! Megállapítom, hogy soha többet nem kapnak ilyen cukorbombát, amitől összeragad az ember szája. Szerencsére, felénél a kezembe nyomják, hogy nem kell. Jé, ez már nekik is túl édes. Hurrá, ebbe a fagyizóba sem kell többet jönnünk. Keressünk már egy jó helyet, de ezt messze kerüljük el és legalább megúszom az éktelen hisztit is. Ezek után, este hazaérve, belevettem magam a nagy fagyi történelembe.

Miből készül a fagylalt?

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Gyakran keveredik a fagyi és a jégkrém fogalma a köztudatban, azonban fontos tudni, hogy mind elkészítésében, mind összetételében eltérnek egymástól. A fagylaltot cukrászati technológiával, speciális fagyasztással és keveréssel állítják elő, amely készülhet tejjel, tejszínnel, pasztőrözéssel vagy hideg eljárással. Sűrítmények, paszták, gyümölcsök, magvak, aromák, fűszerek és egyéb élelmiszeripari adalékanyagok, (pl.: sűrítők, habosítók), felhasználásával állítják elő. Az ízesítésüket tekintve, a szakemberek fantáziája korlátlanul szárnyalhat. A krémfagylaltok alapját a zsíros tej és a tejszín adja, amit tojással és cukorral együtt főznek krémmé. A tejes fagylaltokhoz, még fagyasztás előtt gyümölcsöket, ízesítőket, aromákat adnak. Ezekkel elkeverik vagy krémmé főzik. Az igazán finom fagyinak 15-20%- a zsír, amely a tej és tejszín zsírtartalmából származik. A könnyebb elkészítést segítve megjelentek a piacon a fagyiporok, melyek minden említett összetevőt tartalmaznak, de sajnos több adalékanyaggal is rendelkeznek, amelyek stabilizálják a fagylalt szerkezetét. Általában, tartalmaznak aromát, zselésítő anyagot, színesítő anyagokat és cukrot. A tojást felváltották a keményítők. Sok esetben a szentjánoskenyérmag – lisztet (E410) használnak, időnként pektinnel (E440) és zselatinnal (E-430) keverve. Ha egy jégkrém címkéjét elolvasod, a fent említett adalékanyagokkal biztos találkozhatsz. Ezeken kívül, tartalmazhat még: guargumit (E-412), propilénglikol-alginátot (E405), nátrium-alginátot (E401), karboximetil-cellulozt (E466), karragént (E407), étkezési zsírsavak mono- és digliceridjeit (E471), mely utóbbi a zsír és a víz keveredését és fenntartását segíti elő. Nem hangzik jól, ugye? Az E számokat tekintve, E 400 – 495-ig, sűrítőanyagokról, emulgeálószerekről és stabilizátorokról beszélünk. De nézzük csak tovább.

Vannak joghurt alapú, gyümölccsel megbolondított fagylaltok, melyek szintén nagyon népszerűek. Ezek talán kevésbé kalóriadúsak, de adalékot még tartalmazhatnak. Illetve, sorbet fagyik, amik vizes alapúak és gyümölcsöt vagy pürét adnak hozzá. Gyakorlatilag gyümölccsel vagy pürével dúsított cukros víz. A legtöbb hozzáadott adalékanyag, feltehetően csak nagyon kis arányban van jelen a fagylaltban, ez körülbelül 0,5%. Azaz a cukrászdákban kapható gombócos verzió, még mindig jobb választás, mint a nagyáruházak pultjában kapható jégkrém desszertek. Az üzletekben kapható termékek ugyanis sokkal több adalékanyagot tartalmaznak, hogy hosszabb ideig tárolhatóak legyenek. Legtöbbjük tartalmaz emulgeáló- és stabilizáló szereket. A jégkrémgyártók sok esetben a szigorú előírásoknak megfelelően, mikrobiológiailag kezelt tojáslevet, tojásport és tej helyett pedig steril tejport hasznának.

A cukor- és laktózmentes jégkrémek esetében, az állagmegtartás érdekéken előfordulhatnak még a termékekében, a következő adalékanyagok: dextróz, tejpor, glukóz-fruktóz szirup, maltodextrin, növényi zsír, citromsav, savópor. Sajnos, sok esetben előfordul, hogy a gyümölcs „fagyiként” eladott termék, csupán a színező anyagoktól gyümölcs ízű és még nyomokban sem tartalmaz gyümölcsöt. Ezek a színező anyagok, citromsav és társai, a távol keletről is érkezhetnek és olykor beazonosíthatatlan vegyületeket is tartalmaznak. Derül ki egy felmérésből, melyet Dr. Miskucza Mária, a HVG által megbízott SGS Hungária Kft. élelmiszer – vizsgáló laboratóriumának vezetője által alátámasztott jégkrém vizsgálattal kapcsolatos felmérésben publikáltak. Továbbá, nyilatkozott (név nélkül), a témában jégkrémgyár volt élelmiszer mérnöke is.

Akkor most milyen fagyit válassz?

Láthatjuk tehát, ha már az édes ízek élvezetének hódolunk, hogy itt is jobb választásnak tűnik, ha maradunk a hagyományos gombócos fagyiknál, amik a cukrászdákban kaphatók. Viszont, ha már a hagyományosról esik szó, akkor általában a jó öreg főzött fagyikat emelném ki, aminek teljesen más az íze, mint a porból, vízből, cukorból és egyéb mű masszából készült tömeg termékeknek. Fagylaltozásnál is érdemes szem előtt tartani, illetve utána járni, hol van a környéken jó minőségű kézműves fagylaltozó. Általában, ezeknél a fagyiknál fokozottan figyelnek az előállításuk során a megfelelő és minőségi alapanyagok hozzáadására és elkészítésének folyamatára. A lehető legjobb munkára törekednek a fagylalt előállítása során, mert ami szívvel – lélekkel készül az az igazi remekmű! Egy szó, mint száz, ha szeretjük a fagyit, tiszteljük meg magunkat azzal, hogy jó minőségű „hideg nyalatot” választunk, mert ez teszi igazán élvezetessé a fagylaltozás hangulatát. Sőt, mi több, sokkal kevesebb káros anyagot eszünk meg és élvezhetjük az igazi gyümölcsök felhasználásával készült karakteres ízeket. A rossz hír az, hogy cukor, fruktóz és zsiradék nélkül nem igazán lehet előállítani az efféle édességeket.

A zsiradék, sok esetben, növényi olaj, mivel a sovány tejporok mellé szükséges valamiféle zsiradékot is adagolni. Néhány esetben, ezek az olajok, tartalmazhatnak szójaolajat, amit pedig fel kellene tüntetni az allergén összetevők között. A különböző porok és adalékanyagok összetételét tekintve, néha még rutinvizsgálatokkal sem lehet kimutatni a mérgező vagy allergén összetevőket. Emiatt, létkérdés, hogy ellenőrzött forrásból készült anyagokkal dolgozzanak a szakemberek. A zsiradék, azért is fontos, mert a krémemben lévő zsírcseppek tartják meg a levegőt, amitől habosabbnak tűnik az édes desszert. Annak érdekében, hogy minél szebb látványt nyújtson a pultban a fagylalt, sok esetben emulgálószerekkel dúsítják, ilyen például, a Jilk elnevezésű anyag, ami arra szolgál, hogy több levegőt tartson meg a fagylaltban, ami több mint 40%. Ez az anyag viszont ront a fagylalt állagán és képes egy filmszerű réteget képezni az ember szájpadlásán. Ezek után, láthatjuk, hogy egy színes levegő buborékkal állunk szemben, ami adalékanyagokkal és mesterséges színezékkel, cukorral van felfújva.

Nem szeretném elvenni a kedvedet a fagyizástól, de ajánlom figyelmetekbe, hogy válaszd a kézzel készített megbízható forrásból gazdálkodó, neves és elismert szakemberek termékeit ezen a téren is. Lehet, hogy az ő cukrászdáikban tömött sorban kígyóznak az emberek, de megéri kivárni a sorod. Itt biztos, hogy jó alapanyagból készült, finom és minőségi fagylaltot fogsz kapni. A valódi kézműves termékek szakszerűen, otthoni vagy kisüzemi körülmények között minőségi alapanyagokból előállított élelmiszerek. A kézműves fagylaltok készítésénél szigorúan be kell tartani az előírásokat és a megfelelő anyaghányadot. Nem lehet benne egy dekával sem több, sem kevesebb összetevő, mert így lesz megfelelő az állaga és az íze. Ezek főzött fagylaltok és lehet nem annyira krémes a fagyi, de sokkal teltebb ízű, főként, ha nincs habosítva.

Biztosan megvan a maga szerepe is porfagylaltoknak, de az már nem a jó cukrászmesterek kiváltsága. Az csak „egyenfagylalt”! Szerencsére, már rengeteg helyen elérhetők a finom kézműves fagylaltok, amiknek íze valóban teljesen más, mint a fent említett poros, vizes, színes masszáknak. Érezhető a különbség a fagylaltok között. Ha pedig tényleg szeretnéd tudni, hogy valójában mit tettek bele és miből készítették az adott terméket, nyugodtan kérdezz rá. A legtöbb cukrászdában készségesen válaszolnak és felvilágosítanak arról, hogy mit használnak és mit is eszel valójában. Így megkérdezheted, hogy van-e a kínálatukban, cukormentes, tejmentes, gluténmentes, szójamentes termék. A paleo fagyik is egyre inkább terjednek és szélesedik a skála, hiszen a piac szeretné kielégíteni az igényeket. Ezek a fagyik, egyre finomabbak és ízletesebbek. A cukrász szakemberek, igyekeznek egyre jobb minőségű termékeket kikísérletezni, hogy önfeledten nyalogathassuk a kis gombócainkat. Egyre több helyen látom, hogy a „jó” cukrászdákban bővül a paletta a kínálatot illetően és törekednek a nagyfokú tisztaságra, az előírások pontos betartására.

A leírtak után, egy tanulságot kell levonni kedves olvasó, hogy mindig részesítsd előnybe a „kézműves” fagylaltokat és azokba a cukrászdákba térj be, ahol biztosan tudhatod, hogy legjobb tudásuk szerint, sok munkával, szívvel készítették ezeket a hideg krémeket, hogy lássák a boldogságot az arcodon, amikor átveszed az igazi málna, csoki vagy éppen levendula ízű hűsítő édes kis gömbjeidet. Az elégedett fogyasztó nekik is fontos, ezért készítik oly lelkesen ezeket a finomságokat, hogy aztán pár perc alatt tovatűnjön a kehelyben olvadozó szivárványmámor, amiben pillanatnyilag lebegsz. Szárnyalnak a boldogsághormonok, ha csak egy kis időre is, de megpihensz és tovatűnnek a negatív gondoltak, majd jön helyette egy kis megnyugvás, szabad teret adván a mosolynak az arcodon.


fagylalt

fagylalt diétában

Forrás:

Ernest wan der Kwast: DE IJSMAKERS

Dr. Dunszt Károly – Gyenge Csaba: Cukrászati ismeretek

Bikini Zenekar: Fagyi, Album: Mondd el (idézet)

Simai Kristóf: Némely étkek készítési módja

www.wikipedia.org

www.origo.hu (HVG, 2010. május 8.)

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.