Itt a tavasz, már nem vágyunk annyira a nehéz eltelítő fogásokra. Azt bizonyára Te is tudod, hogy a gabonafélék mellett a hüvelyesek is milyen jó, komplex szénhidrátforrások, azzal viszont lehet nem vagy még tisztában, hogy a mungóbabnak, milyen pozitív hatása van a szervezetre.
Amellett, hogy mint a legtöbb hüvelyesnek, viszonylag magas a fehérjetartalma, kiváló magnéziumforrás. Mivel alacsony a glikémiás indexe, ezért IR-s és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, a fogyókúrázóknak pedig segít, hogy még tovább jóllakottan érezzék magukat. Csökkenti a máj-, gyomor-, vastagbél és méhnyakrák kockázatát is, úgy, hogy a szervezetben elősegíti a butirát nevű rákellenes anyag termelődését.
Ezek után pedig jöjjön a recept!
Hozzávalók (6-8 adaghoz):
- kb. 20 dkg mungóbab (felhasználás előtt érdemes beáztatni)
- 4 retek
- 2 paradicsom
- 1 fél kígyóuborka
- 1 fél fej lilahagyma
- 1 zöldpaprika
- 3 evőkanál MCT olaj (ha nincs lenmagolajjal is helyettesíthető)
- 1 evőkanál mustár
- fél citrom leve
- +fűszerek
Elkészítés:
Sós, kicsit szódabikarbónás vízben főzzük puhára a mungóbabot.
Közben vágjuk a hagymát igazán apróra a többi zöldséget, pedig tetszőleges nagyságúra.
Készítsük el az öntetet: keverjük össze az MCT olajat és a mustárt, hígítsuk a fél citrom levével. Ha nagyon szereted a savanykás ízeket, mehet bele egy egész. Tetszőlegesen fűszerezzük az öntetet. A saláta fűszerezése akkor lesz megfelelő, ha önmagában az öntetet megkóstolva túl intenzív ízűnek találjuk.
Amikor a mungóbab megfőtt – kb. 15 perc, szűrjük le és még melegen keverjük össze az öntettel és a zöldségekkel.
Hagyjuk kb. 10-30 percet összeérni, de akár egy éjszakát pihenhet is a hűtőben és szobahőmérsékleten tálaljuk.