-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az ősz számtalan finomságot tartogat számunkra, hiszen ott van a sütőtök, a naspolya, füge és az elképesztően finom birsalmát se feledjük! Ezen felbuzdulásból készült ez a recept is, ami megállja a helyét a gluténérzékenyek tányérján is, hiszen az alapja a köles. 

A birsalmával pedig megbolondítottuk még egy csöppet, de természetesen más fanyar szósszal is elkészíthető, vagy akár egy finom proteinnel is nyakon önthetjük.

Tápanyagtartalom a teljes adagban – ahány golyód lesz, matekold ki a darabra jutó mennyiségeket! 🙂 + hempergetéshez a mák/kakaó illetve a Mootella – figyelem, a Mootella nem mindenmentes – glutén és cukor nincs benne!

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Tápanyagadatok
Csokoládéval töltött kölesgombóc fanyar birsalmapürével
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 1276 Ebből zsírsavak (kcal) 288
% DV (napi érték)*
Összes zsír 32g 49%
Szénhidrát 198g 66%
Fehérje 29g 58%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A kölest alaposan mossuk meg és tegyük fel annyi vízzel főni, hogy ellepje, de főzés közben pótoljuk a folyadékot, mert jócskán magába kell szívnia, hiszen a cél, hogy ragacsos állagot nyerjünk.
  2. A birsalmákat mossuk meg és fosszuk meg a magházától, ezután kevés vízzel pároljuk puhára. Picivel több idő kell neki, mint a sima alma, de amúgy ne egy vészes idővel kalkulálj.
  3. Egy jó tanács azonban: ennek a receptnek ne éhesen állj neki, mert mire kihűl, az nem egy fél órás mutatvány lesz...
  4. Mikor kész a kölesünk és a ragacsos állagot is felvette hagyjuk hűlni! Ugye mondtam:-)
  5. Addig a puhára párolódott birsalmát tegyük egy hengeres tálba és botmixerrel adjunk neki. Ez a része kész is van. Aztán visszatérve kéz meleg köleshez adjuk hozzá a kezeletlen citrom reszelt héját, felének levét, az édesítőszert, vanília aromát, fahéjat és mézeskalács fűszer keveréket!
  6. Amennyiben Te extra fehérjésen szeretnéd akkor egy adag fehérjeport is adhatsz hozzá, de mivel nekem többnyire csokis van, így ezzel nem rontottam volna el. Viszont egy vaníliás vagy citrom-túróssal simán el tudnám képzelni.
  7. Keverd össze, és egy kanál útifüvet adj még hozzá, hogy szép gombócokat tudj formázni belőle. Az étcsokit törd apró darabokra és egy-egy kockát nyomkodj a gombócok belsejébe. Mivel a kölesünk kéz meleg, így a tálalásig pont meg fog olvadni a belsejében:-)
  8. Ezután ízlés szerint forgathatod mákba, kakaóporba, de akár kókuszreszelékbe is.
  9. Én a Mootellát mellé ettem, de ha ügyes vagy azzal is megtöltheted! Én éhes voltam, hogy pepecseljek most vele:-)

Több Mootella recept ITT!

kölesgolyó

csokis kölesgolyó

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.