-+=
Olvasási idő: 2 percHa húsvét, akkor kalács. Lehet sós vagy édes de mindenképpen velejárója az ünnepnek.
Ha pedig édes akkor miért ne készítenénk el a kalácsok királynőjét, a babkát?
Ez a kelttésztás finomság persze igényli a törődést, nem 5 perc elkészíteni de minden falat megéri a fáradságot.
A jó hír, hogy el lehet készíteni egészségesebben és mégis finoman!
- A sima liszt nagy részét lecseréljük a teljes kiőrlésű tönkölylisztre
- A cukrot természetes édesítőszerre
- A krémbe pedig került egy kis hozzáadott fehérjepor is, rumos-csokis ízben.
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 35 perc |
Pihentetés | 10 óra |
Mennyiség |
db
|
Hozzávalók
A kalácshoz
- 400 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 100 g liszt
- 30 g búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 3 db tojás
- 120 ml víz
- 100 g vaj
- 30 g negyedannyi édesítő
A töltelékhez:
- 50 g vaj
- 20 g Peak Slim And Beauty Protein fehérjepor Csokis-rumos
- 20 g holland kakaópor
- 120 g étcsoki
- 150 g apróra tört dió
Hozzávalók
A kalácshoz
A töltelékhez:
|
Elkészítés
- A liszteket szitáljuk át, majd tegyük hozzá az édesítőt, sót, élesztőt, búzasikért.
- A vizet, tojásokat a lisztes keverékhez adjuk és nagyjából összekeverjük. Végül a szobahőmérsékletű vajat pár adagban hozzádolgozzuk a tésztához.
- Egy enyhén kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Másnap, mielőtt nekiállunk a tésztának, elkészítjük a tölteléket. A csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd az összekevert fehérjéhez, kakaóporhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
- A tésztát ketté osztjuk. Az egyik adag tésztát lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk majd téglalap alakúra nyújtjuk. (vékonyra, körülbelül 40x30 cm) Megkenjük a kakaós krém felével és megszórjuk a durvára vágott dió felével.
- A hosszabbik oldalánál fogva elkezdjük szorosan feltekerni, majd egy éles késsel hosszában félbevágjuk. Figyeljünk rá, hogy a miközben összefonjuk a két tésztacsíkot, mindig töltelékkel felfelé nézzenek. (A másik adag tésztával is ugyanezt a folyamatot végigcsináljuk)
- Egy sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük és letakarva 1-1,5 órán keresztül kelesztjük.
- Az idő leteltével kenjük meg a tetejét felvert tojással, végül 180 fokon, alsó-felső sütésen 35 perc alatt készre sütjük.