-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ha húsvét, akkor kalács. Lehet sós vagy édes de mindenképpen velejárója az ünnepnek.
Ha pedig édes akkor miért ne készítenénk el a kalácsok királynőjét, a babkát?
Ez a kelttésztás finomság persze igényli a törődést, nem 5 perc elkészíteni de minden falat megéri a fáradságot.

A jó hír, hogy el lehet készíteni egészségesebben és mégis finoman!

33% OFF az Őszi Életerődért! + akár Ingyenes kiszállítás! Le a betegségekkel!


Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Pihentetés 10 óra
Mennyiség
db
Hozzávalók
A kalácshoz
  • 400 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 100 g liszt
  • 30 g búzasikér
  • 1 cs szárított élesztő
  • 3 db tojás
  • 120 ml víz
  • 100 g vaj
  • 30 g negyedannyi édesítő
A töltelékhez:
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 35 perc
Pihentetés 10 óra
Mennyiség
db
Hozzávalók
A kalácshoz
  • 400 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 100 g liszt
  • 30 g búzasikér
  • 1 cs szárított élesztő
  • 3 db tojás
  • 120 ml víz
  • 100 g vaj
  • 30 g negyedannyi édesítő
A töltelékhez:
Elkészítés
  1. A liszteket szitáljuk át, majd tegyük hozzá az édesítőt, sót, élesztőt, búzasikért.
  2. A vizet, tojásokat a lisztes keverékhez adjuk és nagyjából összekeverjük. Végül a szobahőmérsékletű vajat pár adagban hozzádolgozzuk a tésztához.
  3. Egy enyhén kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. Másnap, mielőtt nekiállunk a tésztának, elkészítjük a tölteléket. A csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd az összekevert fehérjéhez, kakaóporhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
  5. A tésztát ketté osztjuk. Az egyik adag tésztát lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk majd téglalap alakúra nyújtjuk. (vékonyra, körülbelül 40x30 cm) Megkenjük a kakaós krém felével és megszórjuk a durvára vágott dió felével.
  6. A hosszabbik oldalánál fogva elkezdjük szorosan feltekerni, majd egy éles késsel hosszában félbevágjuk. Figyeljünk rá, hogy a miközben összefonjuk a két tésztacsíkot, mindig töltelékkel felfelé nézzenek. (A másik adag tésztával is ugyanezt a folyamatot végigcsináljuk)
  7. Egy sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formába helyezzük és letakarva 1-1,5 órán keresztül kelesztjük.
  8. Az idő leteltével kenjük meg a tetejét felvert tojással, végül 180 fokon, alsó-felső sütésen 35 perc alatt készre sütjük.

Babka
Cukormentes babka

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!