Alapjában véve a tejsavó és a kazein fehérje a két legjobb fehérje típus, a kettő ötvözete pedig csak egyesítené a jó tulajdonságaikat!?
Ha a testépítésről, jobban mondva az izomépítésről beszélünk, akkor a sikereket figyelembe véve a két alapvető tényező a rendszeres súlyzós edzés, valamint a megfelelő táplálkozás. Magyarul szólva, ha nehéz súlyokkal edzel az izomzatod fejlődni fog, mindaddig, amíg megfelelő mennyiségű fehérjét juttatsz a szervezetedbe.
Ennek hiányában a tested negatív fehérje egyensúlyba kerül, éppen ezért a tápanyagok – főként a fehérjék fogyasztása kulcsfontosságú tényező a test izomfehérje szintéziséhez. Ez eddig számodra sem lehet újdonság.
Súlyzós edzést követően a tejsavó és a kazein fehérje elfogyasztása pozitív aminosav egyensúlyt eredményez a vérben, támogatva ezáltal az izomfehérje szintézis folyamatát. Ennek ellenére több tanulmányban is kimutatták, hogy maga a fehérje típusa, közvetetten az azokat felépítő aminosavak eltérő hatással modulálják a test anabolikus válaszát.
A legfrissebb állítás szerint a tejsavó fehérje az, amely a leghatékonyabb és leggyorsabb anabolikus választ váltja ki, tehát gyorsabb módja az izomfehérje szintézis beindításának, mint amit a szója és kazein fehérje idéz elő. A tejsavó fehérje gyors stimuláló hatása a benne található magas leucin aránynak, valamint a gyors emészthetőségi tulajdonságának köszönhető. A kazein ezzel szemben már nem olyan gyorsan szívódik fel, de hatása elnyújtott, akár 7-8 órán át is a véráramban marad.
Évszázadok óta fennálló, megdönthetetlen érvek a tejsavó fehérje és kazein kapcsán
A kazeint úgynevezett lassú felszívódású fehérjének is nevezik, hiszen emésztése a szervezet számára lassabb folyamat, ami lehetővé teszi az aminosavak lassabb áramlását a véráramba egyaránt. A kazein “adatbankjában” az aminosavprofil egy kicsit más, mint a tejsavó fehérjében, például több glutamint és kevesebb leucint tartalmaz.
Lesarkítva tehát a kazein több, regenerálódást támogató antikatabolikus fehérjét tartalmaz, mint anabolikusat. Ezért is a lefekvés előtt időszak a legoptimálisabb a kazein fehérje fogyasztására.
Mit jelentenek az antikatabolikus folyamatok?
Az antikatabolikus, egyszerűbben csak katabolikus folyamatok tulajdonképpen a fehérjék, az izomzat lebontását jelentik, míg az anabolikus folyamatok ezzel szemben éppen az ellenkezőjét, azaz a sejtek, izomzat építését az aminosavakból. A két folyamat teljesen más, és a fehérjék típusuktól függően eltérő hatással is vannak rájuk. A tejsavót gyors felszívódásáról ismerheted, amit a tested a leggyorsabban – főként izolátum formájában – képes lebontani, és hasznosítani egyben. Legoptimálisabb időszak a fogyasztására éppen ezért az edzés előtti és edzés utáni időszak.
Egyes termékek keverten tartalmazzák a tejsavót és kazeint egyaránt, amelyekre tejfehérjék néven találhatsz rájuk. Ezek a kiegészítők magukban egyesítik a két fehérjetípus pozitív tulajdonságait, a legtöbb esetben azonban csak 20%-uk tejsavó, így csökkent leucintartalommal és lassabb felszívódással kell számolnod.
A legjobb megoldás az lenne, ha a tejsavó fehérje gyors felszívódású tulajdonságát ötvözni lehetne a kazein izomvédő hatásával. Vajon lehetséges?
Pontosan ez az, amin a kutatók folyamatosan dolgoznak, hogy megalkossák az anabolikus folyamatokat gyorsan beindító, mégis a véráramba lassan és folyamatosan kerülő fehérjét. A módosítás folyamatában a tejsavó fehérjét vették alapul, hogy megtartsák a magas leucin tartalmat, mégis a kazeinhez hasonló lassan felszívódó fehérje legyen az eredmény.
A kazeinsavó tehát tejsavó fehérje, ami egy speciális szűrési technológián ment keresztül. Az eljárás során a fehérje polimerizációs technológiáját használják fel, végeredményben pedig olyan tejsavó fehérje részecskék jönnek létre, amelyek kettős molekulatömeggel rendelkeznek a hagyományos tejsavó fehérje részecskéihez képest. Ezáltal felszívódásuk és egyben lebontásuk hosszabb folyamat, a véráramban tovább maradnak az aminosavak, megvédve ezáltal az izomzatot a leépüléstől.
A kazeinsavó lesz a második legjobb dolog a szeletelt kenyér után?
A preklinikai vizsgálatok bár ígéretesnek tartják a “kazeinsavóhoz” fűzött reményeket, de még nagyon gyerekcipőben jár a fejlesztés folyamata. Egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy könnyebb dolgunk lesz a jövőben, és egy fehérje minden gondunkra megoldást nyújt majd, de egy biztos, az elgondolás jó.
Mi kíváncsinak várjuk az eredményeket, szerinted van jövője?
kazein fehérje
tejsavó fehérje
Referenciák:
Tang, J. E., Moore, D. R., Kujbida, G. W., Tarnopolsky, M. A., & Phillips, S. M. (2009). Ingestion of whey hydrolysate, casein, or soy protein isolate: effects on mixed muscle protein synthesis at rest and following resistance exercise in young men. Journal of Applied Physiology, 107(3), 987-992.
Pennings, B., Boirie, Y., Senden, J. M., Gijsen, A. P., Kuipers, H., & van Loon, L. J. (2011). Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men.The American Journal of Clinical Nutrition, 93(5), 997-1005.