-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt időszakban rengeteget hallhattál arról, hogy milyen fontos az omega 3 zsírsavak rendszeres bevitele szervezetbe. Sajnos azonban még mindig sok tévhit él az emberek fejében a zsírokról. Nézzük, meg milyen zsírsavak léteznek és ezek közül is miért elengedhetetlen az omega 3 zsírok fogyasztása.

Omega 3

A zsírsavakat többfajta módon csoportosíthatjuk. Lehet állati vagy növényi eredetű; telített vagy telítetlen; esszenciális és nem esszenciális. Az esszenciálisak a legfontosabbak, ugyanis ezeket a szervezeted nem képes előállítani. Ezek az omega 3 és az omega 6. A 21. századi ember étrendje az omega 3 zsírsav szempontjából nézve hiányos, míg az omega 6 tekintetében rossz minőségű (pl. finomított étolaj).

Gyulladás = nem fogysz le! Ezért az omega 3-mal a gyulladás ellen léphetsz fel!

Rendkívül fontos, hogy milyen arányban viszel be az omega 3 és omega 6 zsírsavat a szervezetedbe. Ugyanis a sok omega 6 fogyasztás akár gyulladást is eredményezhet a szervezetedben. Számos kutatás bizonyítja, hogy az omega 3-hoz tartozó EPA és DHA zsírsavakból gyulladást csökkentő hatású “jó” hormonok keletkeznek, míg az omega 6-hoz tartozó arakidonsavból (ARA) viszont gyulladáskeltő “rossz” hormonok. Ezért nagyon fontos, hogy minél több EPA/DHA-t fogyassz, és minél kevesebb ARA-t.

Bizonyos növényi olajok, magok (dió, tökmag, napraforgó, szőlőmag, mák) magasabb omega 6-ot tartalmaznak, így rendszeres, napi fogyasztásukat nem javaslom. Ha ezek a napi elfogyasztott kalória 4%-át meghaladják, akkor nagyobb mennyiségű ARA képződik, és ez bizony a “rossz” hormonok képződésének kedvez.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Ha nyers étrend híve vagy figyelj oda, hogy ezen olajos magvakból ne egyél túl sokat. A napi rendszerességgel, huzamosabb ideig fogyasztott mákolaj vagy tökmagolaj sem feltétlenül kedvező. Bár a prosztatára és a csontritkulásra jótékony hatású, de fokozza az ARA képződését, ami kifejezetten gyulladást kelt. Persze 1-1 kúrát beiktathatsz, de ne ess túlzásba ezen olajok fogyasztásával.

Az omega 3 – omega 6 arány a következő magokban kedvező: mandula, lenmag, szezámmag, kesudió, földimogyoró, fenyőmag, makadámdió.  Így, ezeket bátran fogyaszthatod napi rendszerességgel is. Az omega 3 jelentősebb zsírsavai az alfa-linolénsav (ALA), amely csak növényekben fordul elő, valamint az EPA (Eikozapentaénsav) és a DHA (Dokozahexaénsav).

Az alfa-linolénsav növényi forrása a lenmag, a chia mag, a kendermag, a tökmag, és a zöld színű növények. A hideg éghajlaton élő növényekben jobban felhalmozódnak az omega 3 zsírsavak, mint pl. az őszi búzában. A szervezet többnyire az alfa-linolénsavat át tudja alakítani EPA-vá és DHA-vá.

Közvetlenül elérhető EPA/DHA, omega 3 forrás: lazac, makréla, szardínia, hering, szardella, vajhal, pisztráng, tonhal. Ezért olyan fontos a halfogyasztás, ami nem egyenlő a halrudacskákkal.

Omega 3 zsírsav

Miért fontos akkor az omega 3?

  • Erős gyulladáscsökkentő hatásánál fogva hatásos a  ízületi gyulladásokra.
  • A zsír és a koleszterin káros felhalmozódását csökkenti, és ezáltal elősegíti a szív- és érrendszer tisztítását.
  • Szabályozza  a szívritmust, csökkenti a trombózis, a stroke és az infarktus kockázatát.
  • Agyi és idegrendszeri problémák kezelésére is kiváló. Az agy tömegének kb. 15%-a DHA!
  • Segít megelőzni a fejlődő macula degenerációt, és jó hatású a szem hajszálereire.
  • Elengedhetetlen az immunrendszer normális működéséhez is, ellenállóbbá válsz a különböző betegségekkel szemben.

Te milyen formában viszed be az omega 3 zsírsavakat?


omega_3_halolaj

Forrás:

Pitchford, Paul : Healing Wholefoods

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!