Sör edzés után? Van megoldás, bár az alkoholos verziókat el kell dobni – az alábbiakban magyarázom miért, azonban már sörözhetsz, proteinnel is. DE DE DE sör ízű protein is létezik!
Nincs is jobb, mint a haverokkal legurítani egy jó kis sörikét egy kiadós edzés után, ugye? Vagy a nagy melegben lefutott maratoni táv, kerékpározás után is ez tűnik a legjobb rehidratálásnak, nem? Vannak kifejezetten olyan sportesemények, ahol motivációként is a folyékony kenyér vár a célban, akkor mi lehet vele a probléma?
Az alkohol nem a legjobb barátja a sportolóknak, főleg nem közvetlenül az edzés után. Az izmok fejlődése mechanikájának hátterében az áll, hogy az igénybevételtől a rostokban mikroszkópikus szakadások, gyulladások keletkeznek (nem, nem a savasodástól :)). Ezeket a szakadásokat pedig úgy regenerálja a szervezeted, hogy az adott rostokat vastagabbra építi vissza (hogy legközelebb ellenállóbb legyen, ezért kell időről időre keményebben edzeni, hogy a fejlődést fent tudd tartani).
Az edzés során csökken a glikogén (ez az anyag látja el az izmaidat energiával), folyadék és elektrolit szinted is. Ha keményen meggyötröd magad, akkor a testednek akár egy hétre is szüksége lehet a teljes regenerációhoz. Természetesen hogy a lehető legnagyobb sebességgel tudj növekedni mindent meg kell tenned, hogy a regenerálódási folyamathoz szükséges időt csökkentsd: pihenés, hidratáció, fehérje…
Az alkohollal azonban éppen ellenkező hatást érsz el, mint amit szeretnél (legalábbis ha az a célod, hogy minél hamarabb mehess újra edzeni, és nem az, hogy a lehető legtovább halogasd a következő órát).
sör edzés után
Egy 2014-es tanulmány rámutatott, hogy az alkohol lecsökkenti a regenerálódás sebességét, még akkor is, ha fehérjetartalmú italt fogyasztasz. Sőt, akár ki is ürítheti a glikogén raktáraid azáltal, hogy gátolja a tested a szénhidrát megfelelő feldolgozásában.
És akkor még nem is esett szó az alkohol legismertebb hatásáról, hogy dehidratál. A kiszáradás által pedig csökken a testedben keringő vér mennyisége, ami egyrészről azt jelenti, hogy a szívednek keményebben kell dolgoznia, másrészt így kevesebb tápanyagot tud a szervezeted szállítani a regenerációhoz.
“Szuper, akkor ezentúl egy pohár vörössel ünneplem az edzés végét!”.
Hát sajnos el kell, hogy keserítselek, de itt nem a sörről magáról van szó, hanem a benne található alkoholról, így sajnos minden alkohol tartalmú ital érintett.
Természetesen itt nem arról van szó, hogy a haverokkal ne guríthatnál le néha pár pohárkával (csak mértékkel, természetesen 🙂 ), hanem arról, hogy ha nagyon keményen edzel, szoros menetrend szerint, akkor jobb ha félreteszed (- és akkor az alkohol testsúlyra mért hatását még nem is említettem).
Tehát ha éppen egy nagyobb sporteseményre készülsz keményen, de a mindennapi kenyerünket folyékony formában szeretnéd, akkor jobb, ha kis kompromisszumot kötsz és kipróbálod az alkoholmentes sört, vagy még jobb a SÖR ízű fehérjepor.
Egy 2011-es tanulmány arra jutott, hogy az alkoholmentes sör fogyasztása edzés mellett kisebb gyulladást okozott, és alacsonyabb is volt a résztvevők fehérvérsejt száma (tehát jobban működött az immunrendszerük). Ez többek között azért volt, mert a szervezetük profitált a sörben alapvetően megtalálható polifenolokból (növényi részecske, az emberi szervezetben antioxidánsként hat), csak mindezt az alkohol kártékony hatásai nélkül.
Természetesen most nem azt mondom, hogy minden edzés után kötelező egy korsó alkoholmentes. Ha alapvetően se vágysz a sörre, akkor most ne kezdj el inni. Ha csak valamit szeretnél, amit lehet edzés után kortyolgatni, akkor próbáld ki például a sportitalokat, az edzés utáni Createstont vagy fehérjéket, amiket kifejezetten úgy találtak ki, hogy az edzés során elhasznált anyagokat pótolják.
Tehát mindent összefoglalva:
- A sörfogyasztás edzés után gyakori jelenség, azonban tudományos vizsgálatok szerint ez hátrányosan befolyásolhatja a regenerációt és a sportteljesítményt.
- Az alkohol dehidratáló hatású, mivel fokozza a vizeletkiválasztást, így gátolja a megfelelő rehidratációt és az elektrolitok pótlását.
- A fehérjeszintézis csökkenése miatt az izomregeneráció lassul, ami negatívan hat az izomnövekedésre és a teljesítményre.
- Az alkohol csökkenti a glikogénraktárak visszatöltésének hatékonyságát, ami elengedhetetlen az energiaszint helyreállításához. Az alvásminőség romlása miatt a szervezet nem tud megfelelően regenerálódni, ami hosszú távon fáradtsághoz és sérülésveszélyhez vezethet.
- Az alkohol csökkenti a reakcióidőt és a kognitív funkciókat, ami a sportteljesítmény romlását eredményezheti.
- A gyulladásos folyamatok fokozódása miatt a sérülések lassabban gyógyulnak, növelve a sportból való kiesés kockázatát.
- A szervezet immunrendszere is gyengülhet, ami fogékonyabbá teszi a sportolókat fertőzésekre.
- Bár a sör bizonyos vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaz, a benne lévő alkohol káros hatásai felülmúlják az esetleges előnyöket. Sportolóknak ezért érdemesebb edzés után alkoholmentes alternatívákat, például vízben gazdag elektrolititalokat vagy fehérjében gazdag regenerációs italokat fogyasztani.
Tehát mi ez a SÖR ízű Whey Protein a Peaktől? Kiváló minőségű tejsavófehérje izolátum a sportcélokhoz!
A kiváló minőségű tejsavófehérje-izolátum fő összetevőjével, amely a termék 96%-át teszi ki, a Beer Whey biztosítja a szervezeted számára szükséges esszenciális aminosavakat az izomnövekedés és -fenntartás elősegítéséhez.
Ezen kívül a Beer Whey sörélesztőt és élesztőkivonatot tartalmaz, amelyek nemcsak a jellegzetes sörízért felelősek, hanem rengeteg tápanyagot is biztosítanak, amelyek támogathatják az egészségedet. A sörélesztő gazdag B-komplex vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben, amelyek most a Peak Beer Proteinbe is belekerültek.
Ezt a MAGAS MINŐSÉGŰ SÖR fehérjét ihatod:
— munka közben is!
— vezetés közben is!
— ha szereted a sör ízét, a habját, de nem akarsz plusz tetemes kalóriát bevinni, hogy elrontsd a formád, vagy rontsd a sportteljesítményedet!
— természetesen edzés előtt és után is ihatod!
— GLUTÉNMENTES!
A Mr. Olympia 2. helyezett, és Arnold Classic győztes Mike Sommerfeld tippjei, Neked is elérhetőek!
Kérd el INGYEN a tudásanyagot!

Referenciák:
- Kanti Bhooshan Pandey, Syed Ibrahim Rizvi: Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease
- Gina Kolata: How Long Does It Take to Recover From a Marathon?
- Evelyn B. Parr, Donny M. Camera, José L. Areta, Louise M. Burke, Stuart M. Phillips, John A. Hawley , Vernon G. Coffey: Alcohol Ingestion Impairs Maximal Post-Exercise Rates of Myofibrillar Protein Synthesis following a Single Bout of Concurrent Training
- Ashley Hamer: Here's Why You Should Rethink That Post-Workout Beer