Ismerkedj meg az új kedvenc nassolnivalóddal: makadámia dió vagy más néven makadámdió. Makadámdióról lehet, hogy nem is hallottál még. Pedig akár a legkisebb is számít boltban is kapható. Magas kalóriatartalommal rendelkezik, tele van zsírral. Elsőre ez nem tűnik valami egészségesnek. De mielőtt leírnád, egyedülálló forrása néhány fontos tápanyagnak, ami igazából jót tesz a szívnek. Az egészséges táplálkozás keretein belül, a Makadámdió igazi rágcsálnivaló alternatíva.
A makadámia dió az egyik legzsírosabb mag. Meglepő módon, az olajos magvakat ez teszi egészségessé. A makadámdióban az egyszeresen telítetlen zsírsavak vannak túlsúlyban. Egy 2006-os kínai tanulmány szerint a makadámdió 82.6%-a egyszeresen telítetlen zsírsav.
Összehasonlításképpen az olívaolaj (amit legtöbben az egyik legjobb ilyen forrásnak tartanak) 55-83 százalékban tartalmaz minőségtől és ártól függően. Ezen zsírsavak típusa előnyösök a keringési rendszerben, és a makadámdió ára sincs az egekben.
Akár csak a többi mag, a makadámdió is sok rostot tartalmaz. 30 gramm kb. 2.3 grammnyi rostot tartalmaz. Ez nagyjából a napi igényed 10%-a. A rost tartja a beleket folyamatosan mozgásban. A 2007-es kutatás szerint fontos forrása a makadámia dió a magnéziumnak, kalciumnak, vasnak, réznek, krómnak, mangánnak és cinknek.
Számos más tanulmány összeköti a makadámdió fogyasztását a vérzsírprofiljának javulásával és a koronária betegség (szívkoszorúéren belüli véráramlás akadályozottság) kialakulásával. 100%-ig koleszterinmentes és nagy hasznos a koleszterin csökkentésében. Csökkenti a trigliceridek szintjét is, ami a testzsír egy változata.
A makadámdió 200 kalóriát tartalmaz 30 grammonként, így oda kell figyelni a mennyiségre. Természetesen sokkal jobb választás a kekszek és csokik helyett.
Magas flavonoid tartalma egy másik fontos tényező. A flavonoid természetesen előfordul ezekben a növényekben, megakadályozva a sejtek károsodását és a környezeti mérgek elleni védelemben játszik nagy szerepet. Átalakulhatnak antioxidánsokká a szervezetben. Ezek keresik és pusztítják a szabad gyököket és védi a testet különböző betegségek ellen, mint a rák bizonyos fajtái (mell, méhnyak, tüdő, prosztata és gyomor).
A foszfor különböző fontos szerepeket játszik az egészségmegőrzésben, köztük a csont és a fogak mineralizációja, anyagcsere és a tápanyagok szállítása és felszívódása. A kalcium táplálja a fogakat és a csontokat. A mangás segíti a test csontszöveteit, hogy a csontváz erős maradjon ahogy öregszünk. Az Omega-3 megakadályozza a csontritkulást és csökkenti az artritisz (különféle ízületekkel kapcsolatos betegségek) súlyosságát.
A makadámia dió olaj nagyon sokféle étel elkészítésére is alkalmas. Nagyon jól passzol a salátákhoz, mert édes és diós íze van. Nagyon jó serpenyőben vagy sütőben készült ételekhez is. Íze miatt kellemes társa a gyümölcsöknek, sajtoknak vagy zöldségeknek.
Adj egy próbát a makadámdiónak, nem fogsz csalódni benne!
makadámdió
egészséges makadámdió
Referenciák:
- Griel, A. E., et al. A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women. Journal of Nutrition. 138(4):761-767, 2008.
- Hiraoka-Yamamoto, J., et al. Serum lipid effects of a monounsaturated (palmitoleic) fatty acid-rich diet based on macadamia nuts in healthy, young Japanese women. Clin Exp Pharmacol Physiol. 31(Supplement 2):S37-S38, 2004.
- Seddon, J. M., et al. Progression of age-related macular degeneration: association with dietary fat, transunsaturated fat, nuts, and fish intake. Arch Ophthalmol. 121(12):1728-1737, 2003.