Ahhoz, hogy helyesen tudj választani a szénhidrátokat tartalmazó táplálék kiegészítők között, ismerned kell valamennyire a kiegészítőkben használt anyagokat. A feliratok különbözőek a termékeken, a zavar pedig nagy a fejekben.
Tömegnövelő
Mi a különbség a nagymamád süteményébe kerülő kukoricakeményítő, és a tömegnövelődben lévő keményítő hidrolizátum között?
Első lépésként, ezt kell megértened. A kukoricakeményítő gyökeresen mást jelent, mint a kukoricakeményítő hidrolizátum! A kukoricakeményítő, akár a burgonyakeményítő és más keményítők, nagyon összetett szénhidrátok, azonban csak sütemény készítéséhez vagy a leves sűrítéséhez használhatóak jól, az inzulin és a hormonszinted szabályozásához már egyáltalán nem.
Már biztos vettél a szupermarketben kukoricakeményítőt és dextrózt. A kukoricakeményítő nehezen emészthető, nem édes, a nagymamád főz vagy süt vele. A dextróz, azaz szőlőcukor édes, és a tested 100%-ban képes azonnal hidrolizálni és felszívni. Emiatt, mint az előbb is említettem a kukoricakeményítő a sportban egyáltalán nem használható, mindössze csak a szószok sűrítésére alkalmas. Ezt elsőként megfőzni vagy hidrolizálni kell, hogy táplálkozásfiziológiailag értelme legyen a fogyasztásának.
Melyik a legelterjedtebb szénhidrát, amivel a leggyakrabban találkozhatsz a tömegnövelődben?
A maltodextrin nagyon gyakori a táplálék kiegészítők szénhidrát összetevői között. Ez pedig nem mást, mint keményítőből készült hidrolizátum. Főképpen kukoricából készül, de más keményítőből is gyártják savas vagy enzimes hidrolízisssel. A kukoricakeményítő egy polimer glukóz molekulákból és egy darab fruktóz molekulából áll. A maltodextrin tehát egy “nagymolekulás” szénhidrát polimer.
A kukoricakeményítő – hasonlóan a maltodextrinhez, glukózsziruphoz és a dextrózhoz – ugyanolyan nagymolekulás anyag, viszont egyáltalán nem tartalmaz glukóz monohidrátot.
A táplálékkiegészítőkben kémiailag a legtöbb használatos szénhidrát megegyezik egy nagymolekulás maltodextrin szerkezetével, tehát ezek keményítő hidrolizátumok. A legáltalánosabb a maltodextrin, azaz az egyszerű nagymolekulás kukoricakeményítő hidrolizátum.
Azt javaslom, hogy figyeld a végződéseket az összetevők között, ha erre figyelmet fordítasz. Ha hidrolizátumra (hydrolysat) végződik a szénhidrát összetevő vége, akkor az nem más, mint egy egyszerű nagymolekulás kukoricakeményítő hidrolizátum.
Milyen hidrolizátumok léteznek a csúcs táplálékkiegészítők között?
A hidrolizátumokban nagyon sokféle, különböző, összetett molekula van, mint pl. glukóz-monohidrát is. A keményítő hidrolizátumok különböző hidrolizálási fokkal rendelkeznek, ezek kb. DE 1 -DE 20 hidrolizálási fokú termékeket jelentenek. A DE 21 fokú hidrolizátumok, sűrűbbek már, mint a glukózszirup. Az ilyen fokú hidrolizátumok, mind nagyon jól felhasználhatóak, sokkal hatékonyabbak, mint a főzött keményítő. A hidrolzálás tehát, egy mesterséges emésztést jelent a keményítők esetében.
A DE rövidítés, a dextróz-ekvivalenciát jelenti, ez a szám fejezi ki a szénhidrátod hidrolizáltsági fokát. A DE fordítottan arányos a molekula a mérettel. Megmutatja, hogy a keményítő molekula hány százaléka alakult glukóz molekulákká. Tehát, a teljesen hidrolizált kukorica DE-je 100, mely így egyenlő a 100%-os dextrózzal. Általában a sportolók DE 16 – DE 19 fokú maltodextrint fogyasztanak. Ilyen a Glucofast is, illetve ez áll a Createston verziók tömegnövelő analízisében is.
Miért fontos figyelned, hogy milyen szénhidrát kiegészítőt használsz?
Valójában teljesen igazad van, minek ilyen mélyen belemenni a témába? Mert mostanra már teljességgel bizonyított és vitathatatlan, bárki számára elérhető tudományos információ, hogy a gyomorproblémák, a hasmenés és az ozmolaritás összefüggésben van egymással.
Szénhidrát a tömegnövelőben
A sportolóknak problémákat okoz, ha 40 – 50 g dextrózt (egyéntől függően) egyszerre vesznek be. Ez a mennyiség – az ozmolaritása miatt – rengeteg vizet von be a bélrendszeredbe. Ennél kisebb mennyiség esetén, egyszerre történő bevételkor, nem jön létre túl nagy ozmotikus nyomás, ezért ez nem fogja a gyomrodat terhelni.
Mit jelent ez számokban?
- 40 g dextróz még nem okoz problémát, de már 50 g dextróz általában igen.
- 200 g maltodextrin, mely DE 20 fokú, általában maximum 40 g dextrózt tartalmaz, még problémamentes mennyiség. Egyszerre bevéve érzékenyebb személynél azonban már problémát okoz.
- 2000 g maltodextrin, mely DE 2 fokú, pont 40 g dextrózt tartalmaz, ez a mennyiség már pont a határérték. Szinte biztos, hogy gomorpanaszod lesz.
A Glucofast a legjobb választás, hogy nem túlzott mennyiségekkel, hanem normál adagok fogyasztása által tökéletesen feltöltse az izomzatod glikogénraktárait.
Szénhidrátok esetében jelentéktelen, hogy DE 20, DE 10 vagy DE 2 hidrolizáltság fokú maltodextrint alkalmazol. A magasabb DE értékű vegyületek kevesebb édesítést igényelnek, az egyébként is édes ízük miatt. Az utóbbi három évben már tisztázták a tudósok, hogy az inzulin háztartás tekintetében, teljesen mindegy, melyik szénhidrát hidrolizátumot használod. A különböző maltodextrin vegyületek keverékei, a szervezeted inzulinháztartásra gyakorolt hatása alapján szinte egyenlőek voltak. Az eredmények csak abban az esetben javultak, ha a szénhidrát bevitellel egy időben whey proteint vagy/és szabad aminosavakat is fogyasztasz.
A szénhidrát mennyiségek túlzott emelése helyett, inkább a nagyon erős hatékonyságú növényi kivonatok inzulin háztartásra gyakorolt hatásait kihasználva kellene ezen felül még jelentősebb eredményeket elérned. Ebben gondolkodj!