A Chia a zsálya közeli rokona, régóta ismert élelmiszernek számít Mexikóban és Amerika délnyugati területein egyaránt. Az egyik legjobb forrása az Omega-3 zsírsavaknak, 7,5-szer nagyobb mennyiségben tartalmazza, mint a lazachús!
Omega 3
Bármilyen más magvakhoz képest a Chia fehérjetartalma a legmagasabb, ráadásul Chia esetén teljes értékű fehérjéről beszélhetünk.
Magas a rosttartalma, ami az egészséges emésztési folyamatokhoz nélkülözhetetlen.
Kálciumtartalma 5-ször magasabb, mint a tejé.
Bór- és B-vitamin tartalma pedig a csontok egészségére van jó hatással.
Omega 3 zsírsav
Tanulmányok bebizonyították, hogy a Chia magot tartalmazó diéta segít szabályozni a vércukorszintet, ezáltal az elhízás veszélyét is csökkenti. Mivel a Chia mag tömegénél 30-szor több vizet képes megkötni, ezért sokan fogyasztják intenzív edzést megelőzően is. Meghosszabbítja a test hidratálását és ezáltal csökkenti az elektrolit veszteséget is.
Nem próbáltad még a Chia magot? Itt az ideje, hogy beiktasd az étkezésedbe!
Egy könnyű és gyors receptötlet Chia-magból. Nagyon egyszerű elkészíteni, de ha nem találod fel jól magad a konyhában, szólj a barátnődnek, hogy dobja össze neked.
Chia puding
Hozzávalók:
- 1/3 csésze Chia mag
- 1 csésze zsírszegény tej, vagy szójatej
- 1 adag vaníliás fehérjepor
- vanília kivonat
- édesítő ízlés szerint
- opcionális ízesítők: szárított gyümölcsdarabok, mogyoró, dió, mák…
Elkészítés:
A tejet, vanília aromát, fehérjeport és édesítőt keverd össze, szórd bele a Chia magot és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Ezalatt az idő alatt jól megszívja magát, majd szórd meg tetszőlegesen gyümölccsel, mogyoróval vagy dióval és már kanalazhatod is. Kiváló reggeli tápanyagforrás!