Tudtad, hogy a D-vitamin valójában nem is vitamin? A valódi vitaminoktól eltérően az emberi szervezet képes az előállítására. Tulajdonképpen egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez az emberi szervezetben. Talán fontosabb ez a vitamin, mint gondolnád!
D-vitamin
Létezik a D2 az ergokalciferol és a D3 a kolekalciferol, melyek közül a biológiai hatást tekintve a D3 az aktívabb. A D3- vitamin a bőrben az ultraibolya sugárzás hatására keletkezik a 7-dehidrokoleszterinből, ami a májban, majd a vesében alakul tovább, az aktív 1,25-dihidroxi-D-vitaminná. Ez a kalcitriol. A D-vitamin képződését a napsugárzás UV-B spektruma váltja ki. Ezért jó tudnod, ha szoláriumba mész, az nem helyettesíti a természetes napfényt, mivel ott döntően UV-A sugarak érik a bőrödet. Hazánkban késő ősztől tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez.
D-vitamin szerepe
A legújabb kutatások szerint, a D-vitamin nem csak a csontok egészségéhez járul hozzá. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint a D-vitamin a következők miatt fontos:
• hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához, hasznosulásához,
• elősegíti a vér normál kalciumszintjének fenntartását,
• szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában,
• fontos az egészséges izomfunkció fenntartásához,
• elengedhetetlen a normál fogazat szempontjából,
• szerepet játszik a sejtosztódásban és hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
Kevesebb napfény éri bőrünket. Sajnos az utóbbi évtizedekben megfigyelhető, hogy egyre kevesebb természetes napsugárzás éri a bőrünket. Hogy miért? Ennek több oka is van, nézzünk meg ezek közül néhányat!
• A légkondicionálók nagy elterjedése miatt kevesebbet vagyunk a szabad ég alatt.
• A szabad levegőn való munkavégzés csökkent, egyre több az irodai munka.
• Kisebb a koleszterinbevitel, ami viszont szükséges a D-vitamin előállításához.
• Több az elhízott ember, akiknek viszont magasabb a D-vitamin igénye.
• A gyakori üdítőital-fogyasztás, ezáltal fokozott foszforbevitel.
A D-vitamin hiány veszélyei
A D-vitamin hiányának súlyos következményei lehetnek, ezek közül csak az egyik a csontritkulás és a csontlágyulás. Megnő ilyenkor a csonttörések kockázata is és a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken. Egyes kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát is. Ha valaki vesebetegségben szenved, akkor számára nagyon fontos a megfelelő D-vitamin pótlás. A D-vitamin hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a nőknél a teherbe esést.
Ha már ennyit beszéltünk a D-vitamin fontosságáról és a hiánya miatt fellépő lehetséges betegségekről, nézzük végül, hogy melyek azok az élelmiszerek, amiket érdemes fogyasztanod, hogy jó eséllyel elkerülhesd a fent említett betegségeket. A felsorolás a legmagasabb D-vitamin tartalmútól a legkisebb felé halad:
• tőkehalmáj olaj,
• lazac, roston, sült,
• makréla, roston, sült,
• szardínia, konzerv, sós lében,
• margarin, dúsított,
• korpapehely,
• tyúktojás,
• borjúmáj, sült.
Te mit teszel a D-vitamin pótlása érdekében?