Talán Te sem tudsz mondani olyan embert, aki ne szeretné a melegszendvicset. Ez a fogalom így elég tág, azonnal eszedbe jut róla rengeteg verzió. Sonka, sajt, szalámi, krémek stb. Az alapvető probléma a kérdés körül, hogy a krémek tele vannak felesleges tartósítószerekkel, amik körülbelül a háborús berendezkedés idejéig tartósítják azokat. Másfelől sok helyen az alap fehér lisztes pékáru margarinnal, aztán jöhet a többi haszontalan összetevő és feltét. Tudom, a kísértés örök lehet – éppen ezért olyan szendvicsreceptet hoztam, ami tökéletes tápanyagellátást biztosít. Nem kell lemondanod róla!
Melegszendvics
Alapanyagok:
- kókuszzsír
- 40 dkg darált marhahús
- vöröshagyma, fokhagyma
- 350 g sűrített, natúr (!) paradicsom
- zöld olívabogyó, ízlésed szerint
- só & zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó, rozmaring, zsálya, bazsalikom)
- zabpehelyliszt
- sótlan zöldség-alaplé
- mozzarella sajt
- tartósítószer nélküli, teljes kiőrlésű rozskenyér
Diétás melegszendvics
Elkészítés:
- A finomra vágott hagymát kókuszzsíron pirítsd le.
- Dobd hozzá az apróra szelt fokhagymát és amint kiadta az illatát, mehet is a serpenyőbe a darált hús.
- Jöhetnek rá a fűszerek, egy kevés só.
- Amint megpirult a hús, szórd le zabpehelyliszttel, add hozzá a paradicsomot és 3-4 merőkanál zöldség alaplevet.
- Mehet bele annyi olíva, amennyit az ízlésed megkíván.
- Hagyd legalább 15 percig fedő alatt főni, sózd és borsozd, ha kell még.
- Amint kész és már az egész krémes, ragu állagú, hagyd hűlni.
- Melegítsd elő a sütőt, kend a ragut/krémet kenyérszeletekre és vágj rájuk vékonyan mozzarellát.
- 15 percig süsd és kész!
Adott egy jó minőségű szénhidrátforrás, egy kiváló aminosav profilú marhahús alapú paradicsomos krém – és élvezetnek egy kis mozzarella, ami szintén jó fehérjeforrás.
Kell ennél jobb egy tápanyagban értékes melegszendvics recept?!