-+=
Olvasási idő: 5 perc

Egy finom diétás reggeli vagy lehet akár nassolnivaló finomság is, amelyet még a diétás étrendebe is beilleszthetsz. Nem kell hozzá nagy konyhamesternek lenned, egyszerűen elkészíthető. Ő lesz a protein palacsinta!

Az első kérdés az, hogy MIÉRT zab?

Nem titok, mindenki érzi, hogy a gluténmentes étkezési módok, vagy diéták átveszik a vezetést azoknak az embereknek a körében, akik vigyáznak az egészségükre és a testükre. Az a kérdés, hogy Te is így étkezz-e?

Különféle kutatási anyagok elérhetőek, és sokféle cikk van az interneten. Mi is írtunk ilyet, ami fokozza a zavart (itt van egy ilyen!).

Ezért először is most ENGEDJÜK el magunkat. Nem idegeskedünk, nem félünk, nem aggódunk. Megnyugszunk, és nyugodt elmével olvasgatunk, mert az a férfi, aki úgy szörföl az interneten, hogy egyre jobban belecsavarodik az adott témába, arra fog eszmélni, hogy feszült és ideges, és lélekfacsaró dolgokat talált a Googleban.

Nem kell semmit csinálnod, csak hátradőlnöd, aztán megbeszéljük van-e egyáltalán ezzel dolgod.

Nem az a lényeg, hogy minden körülmények között, és akármilyen költséggel tartsd a gluténmentes diétád, vagy ragaszkodj a Paleohoz, vagy a fehérjediétához akkor is, ha ennek a kiadásait már nem bírod.

Ha visszaemlékszel mindig azt javasoltam, hogy alakítsd ki a TE-féle diétád.

Azt, amit tartani tudsz, azt amit szeretsz, teljesen mindegy, ki milyen keretszabályok közé próbál beszorítani. NEM! Szabadság van, és ehhez ragaszkodunk.

Először is MIBEN van glutén, és ezt egy diétázó, egészséges férfi szintjén, hogy kellene csinálnod?

2 mondat okoskodás jön, átugorhatod: Glutén a gabonában található, és a glutén is egy fehérje. Valójában két fehérje mixtúrája a glutén, prolamin és gliadin keveréke.

Mindenért a glutén, gliadin tartalmát hibáztatjuk, bár nem gondolom, hogy ilyen egyszerű a helyzet. Küldtem már arról levelet, hogy önmagában a BÚZA is megváltozott az utóbbi 100 évben. Most ebbe ne menjünk bele. De a témával kapcsolatban a legújabb kutatásokat mindig megosztjuk veled, a 11 részes táplálkozással és edzéssel kapcsolatos anyagot már most elkérheted ingyenesen, kattints a képre!

A legnagyobb glutén forrásod a normál BÚZA. A kenyér, liszt, péksütik, gabonapelyhek, kekszek, tészták. Ebből MI, az európai emberek kb. 60-70%-nyit fogyasztunk a jelenlegi étrendünkben.

Ez nyilvánvalóan túl sok, a megváltoztatott, génmódosított, vagy nemesített búzafajták sem segítenek, így kialakult az a helyzet, hogy mindenki glutén érzékeny lett, valamilyen formában és minőségben.

Még mindig nem gondolom, hogy ezzel készen is vagyunk, ugyanis betegség akkor jön létre, ha ehhez Te is valahogy hozzájárultál, és engedélyezted.

Tudom, hogy a jelen korban az erő és a szépség álarcát dívik viselni, és ezért nem tűrjük el a gyengeséget. Elfojtjuk, megtagadjuk, eltitkoljuk, ha valami fáj, bánt, nem tudjuk feldolgozni, arról nem beszélünk. Az ellátatlan lelki sebeid, ki fognak fejeződni a testedben előbb vagy utóbb, és ez akár egy ilyen betegségben is manifesztálódhat. Most ebbe se menjünk bele, különben a fejemre koppintasz.

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Menjünk gluténozni! Lassan szerencsétlen olyan, mint egy közös ellenség, amit mindenért hibáztatni lehet. A balfácán csak egy fehérje. :))

Árpa: nagyon kevés glutén van benne.
Zab: nagyon kevés glutén van benne.
Rozs: közepes mennyiségű glutén van benne
Búza: ez a glutén fő forrása!

4 dolog fog történni, ha kidobod a búzát az étrendedből!

1. Jobb lesz a hangulatod!

Ez igaz. Sok ember, aki szendvicseken él, ködös gondolkodást tapasztal, gyakoribb idegességet és depressziót. Mivel harmatgyengén állunk a saját testünk jeleinek észleléséből, a bonyodalom itt abból jön, hogy nem veszed észre, ha nem tetszik az immunrendszerednek a glutén.

Ilyenkor a szervezetedben gyulladás keletkezik a kakaós csiga elfogyasztása után, hiszen ekkor rendszerszinten antitest válaszreakció jön létre. Az agyszövet is begyullad, fájhat a fejed például.

Ha minden spagetti után fejfájást tapasztalsz, azonnal elimináld a búzás dolgokat az étrendedből!

2. Kockásodik a hasad!

A glutén tipikusan azokban a szénhidrátokban van jelen, amelyet egy diéta során NEM eszünk meg. A kenyér, kifli, sütemények, amelyek a glutént nagy adagokban szállítják, pont arra hajtanak, hogy meghízz.

Ezek a szénhidrátok, töméntelen vizet tartanak vissza a testedben. Tehát már másnap duzzadtabbnak és dagibbnak fogsz tűnni. Ha nem eszel ilyeneket, a felesleges víz is távozni fog.

3. Javul a vércukorszinted!

Tehát, amint nincs glutén, elfelejtjük a finom liszteket és a feldolgozott ételeket, melyek a vércukorszintedre jelentős hatással vannak. Nincs többé vércukor ingadozás, sem falási rohamok. Ennek mindenképpen fogyás vagy a súlyod normalizálódása a vége.

4. Javul az inzulin érzékenységed!

2011-ben jelent meg egy klinikai vizsgálat anyaga a Journal of Obesity-ban, mely szerint azok az emberek, akik kizárólag a hormonális egyensúlyukra fókuszáltak a szervezetükben, 65%-kal többet fogytak, mint azok, akik a kalóriákat számolgatták.

Az inzulin is egy hormon, amelyet a szénhidrátos ételeiddel elég jól lehet manipulálni. A glutén a szénhidrát alapú ételeidből érkezik főképpen, így ha ez megszűnik, a sejtjeid kénytelenek lesznek a minimális szénhidrát, és ezáltal alacsonyabb inzulin löketeidre is szuper-érzékenyen reagálni.

Ez a TERMÉSZETES állapotuk, úgyhogy ennek a változtatásodnak örülni fognak.

Visszalopakodik a glutén? Nem fog, ha megírom, hol surran be!

Nem néznek ki gluténforrásnak, pedig azok:

– salátaöntetek
– fűszerkeverékek
– előre készített rántott halak, és húsok
– orzo (rizs alakú tészta)
– levesek sok-sok tésztával
– előre csomagolt sült krumpli
– chipsek
– pudingporok

Jöjjön néhány alternatíva az étrendedbe!

Amint fentebb írtam, nem az a lényeg, hogy minden körülményt és költséget nem kímélve, minden egyes glutén molekulát elkerülj! Ez amúgy is nagyon nehézkes, egy étteremben sem tudsz majd enni.

Az a lényeg, hogy csökkentsd, vagy minimalizáld a fogyasztásod, mert nincs is rá különösebb szükségünk.

Próbálkozz ezekkel:

– édesburgonya
– barna vagy vadrizs
– bab vagy lencse
– zöldségek, gyümölcsök
– a zab, árpa és rizs kevés glutént tartalmaz, ezekkel dolgozunk diétakor a sportokban – ezért ZAB van a palacsintában – a Peak fehérjés palacsinta porban is!

Ha pedig Te készítenéd el a palacsintádat:

Hozzávalók a protein palacsintához:

Elkészítése:

A tojást és a tejet összekeverjük majd hozzáadjuk a külön összekevert darált zabpelyhet a fehérjeporral, sütőporral és a sóval. Egy kézi habverő segítségével összekeverjük. A serpenyőt felmelegítjük és az első palacsinta alá olívaolajat fújunk/cseppentünk. Mindkét felét a palacsintának 1-1 percig süssük, majd az elkészített palacsintákat tehetjük toronyba, majd ízesítjük kedvünk szerint!

> Peak-tipp: Ha időhiányos vagy, rohansz és akarsz vesződni az arányokkal, próbáld ki a már tökéletes összetételre fejlesztett fehérjés zabpalacsintaport! Ehhez csak víz vagy tej kell és pár perc türelem… és máris eheted a diétás zabpalkód!

A Peak protein palacsintapor 56%os fehérjetartalmával szuper jó ilyen gyors reggeliksütik megsütésére, fitté tételére! Ezt (is) tudja a Peak palacsinta – sőt, még többet!

  • cukormentes
  • laktóz és gluténmentes
  • akár sósan is készítheted!
  • és 100% lebomló, környezetvédős csomagolásban van!

Öntet-variációk a zabos protein palacsintához:

Csokis palacsinta recept ITT!

Zabos palacsinta

Fehérjés zabos palacsinta

 

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!

Referenciák:

Hadjivassiliou, M., et al. Headache and CNS white matter abnormalities associated with gluten sensitivity. Neurology. 56(3):385-388, 2001.
Challem, J. Gluten-free diet for headaches. Nutrition Science News. July 2001.
Journal of Obesity 2011