Már említettem párszor, hogy a szénhidrátoknak milyen kulcsszerep jut a szervezetben. Továbbá azt is, hogy az emberi szervezettől függ nagyban, hogy kinek mennyi szénhidrátra van szüksége. Abban megegyezhetünk hogy átlagosan valamennyire mindenkinek szüksége van.
A cukortól és a keményítőtől eltérően a rostok nem bomlanak le glükóz, vagyis szőlőcukor molekulákra. Ehelyett ez a szénhidrát emésztetlenül jut át az emésztőrendszerünkön.
A rostok két fő kategóriába sorolhatók, mégpedig az oldható és a oldhatatlan rostok.
Az oldható rostok megtalálhatóak a zabban, hüvelyesekben, gyümölcsökben és a zöldségekben. Miközben halad át a testen vizet szív magába, amivel növeli a béltartalom mennyigét. Ezt elsőre olvasva nem biztos hogy örvendetes hírnek hallatszik.
Ám nagyon előnyös, mivel csökkenteni képes az emésztőrendszeri panaszokat és a sok rost hatására később érkezik el az éhségérzet, ami diétában főleg nagyon előnyös lehet. Emellett még csökkenti a bél felfújódásából fakadó fájdalmakat.
Az oldhatatlan rost pedig segíti azokat akik gyakran székelési nehézséggel, szorulással küzdenek. Manapság sok embertől hallom, hogy ilyen helyzetekkel találja szemben magát. Nekik mindenképp érdemes növelniük a rostbevitelt. Ez a rost megtalálható általánosságban a gabonafélékben, zöldségekben és gyümölcsökben egyaránt.
Egy kutatásból az derült ki, hogy az oldhatatlan rostok megfelelő mennyiségű bevitele a diverticolosis nevű betegség esélyét 37%-al csökkentette. A diverticulosis-t remélem sokan nem ismerik, mert akkor nem találkoztak vele. A diverticulosis a vastagbél kiöblösödése (diverticulumok kialakulása), amely gyakran eredményezi az adott bélszakasz gyulladását.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Kialakulásának legfőbb oka a rostszegény táplálkozás, idősebb korosztálynál gyakoribb az előfordulása. Ha mégis magadra ismertél, a kezelőorvosoddal beszéld meg az étrendi változtatásokat. Mivel, ha valaki a betegség állapotába kerül, valószínűleg nem megfelelően étkezik.
Szénhidrátokkal a szív egészségéért?!
Természetesen szénhidrátok alatt most nem a cukrokat és a feldolgozott szénhidrátokat értem – hanem a keményítőket, rostokat, amik zöldségekből, gyümölcsökből és gabonákból származnak.
A magas rostbevitel segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet, méghozzá azért mert elnyújtja a tápanyagok felszívódását és nem lesznek kiugróan magas értékek a vércukorszintben. Így akik valamilyen anyagcsere-betegséggel küzdenek, nekik is érdemes emelni a rostbevitelen.
Egy megfigyeléses vizsgálatban minden 7 g rostbevitellel, 9%-al csökkent a szívbetegségek kialakulásának a kockázata.
Emellett az éhgyomri vércukorszint is optimalizálódott a rostfogyasztóknál. Azért használom az optimalizálás szót, mivel olyan dolog alakult ki, mint ami a termosztát feladata: ha túl alacsony akkor emeli, ha túl magas akkor csökkenti és végül optimális lesz a vércukorszint.
Ugyancsak csökkentette a Hemoglobin A1c szintet is. Az A1C-teszt a glükóz hemoglobinhoz való kapcsolódásán alapul. A hemoglobin a vörösvértestek oxigénhordozó fehérjéje. Mivel általánosan a vörösvértestek élettartalma 3 hónap, ezért az A1C-teszt az elmúlt 3 hónap vércukorszint átlagáról nyújt információt.
Előnye, hogy nem igényel előzetes éhezési időszakot és a vérvétel a nap bármelyik időpontjában elvégezhető, ezért megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a vizsgálatot. Így több embernek van lehetősége a vizsgálatra, amivel csökkenthető a nem diagnosztizált cukorbetegek száma.
Ha nincs elég szénhidrát…?
A szénhidrátoknak legalacsonyabb napi beviteli értéke nincs, mivel a szervezet más anyagokból is képes az előállítására. Az agy előszeretettel használja a glükózt a működéséhez, persze az izmok mellett.
Ám ha valaki huzamosabb ideig nem jut szénhidráthoz akkor a szervezet ketontesteket kezd előállítani zsírból. Ezt ugyanúgy fel tudja használni a szervezet, csupán egy más anyagcserebeállítást követel. Nem összekeverendő a ketoacidózissal, ami a cukorbetegeket érinti és elég veszélyes folyamat.
Kellemes olvasást kívánok, ha tetszett oszd meg ismerőseiddel is!
Több infó a szénhidrát parásoknak ITT!
szénhidrát
egészséges szénhidrát
Referenciák:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21332763
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9521633
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18039988
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24355537