-+=
Olvasási idő: 2 perc

Minél több csípős ételt eszel, annál tovább maradsz távol a haláltól.

Ha szereted a csípős ételeket, az évek során annál jobban élvezed. Az új University of Vermont kutatása szerint, a felnőttek akik csípős chili paprikát fogyyasztottak 13%-al kevesebb eséllyel halnak meg ahhoz képest akik nem fogyasztottak. És itt tényleg rendes kutatásról beszélünk, 16.178 ember vett részt benne.

Nem meglepő módon, nem számít a kultúra, hagyományos vagy modern életmód (itt a fűszerezés változatosságára és erősségére kell gondolni), de egy kínai kutatás kiterjedt a makro- és mikrotápanyagok szintjére is. Itt inverz kapcsolatot találtak a chili paprika fogyasztás és a halálozás között. Ilyen szintű kutatás nem történt még Észak-Amerikában vagy Európában még.

Minden 3. CSAK 1 FT + Totálisan INGYENES kiszállítás a Peakshopban, Valentinra! Szép Valentint!

A kutatások része, hogy az adatokat a National Health and Nutritional Examination Survey III (NHANES) kérdőív alapján szedték, amely 1988-tól 1994-ig futott, és a vitális eredményt 2011-ben hozták nyilvánosságra. A 16.000 résztvevőt megkérdezték, milyen sűrűn esznek erős piros chili paprikát, nem beleszámítva a sima piros paprikát, ami a magyarok egyik kedvenc fűszere.

Az eredmények a felnőtt korosztály körében azt mutatták meg, hogy akik fogyasztották, később haláloztak el. Az ok egyenlőre nem teljesen tiszta, a kutatóknak van pár ötlete. A kapszaicin (a fő komponense a chili paprikának, ami az erősségét adja) valószínűleg serkenti az elhízás ellen felelős mechanizmusokat, ami csökkenti szív- és érrendszeri, a metabolikus és tüdőbetegségeket.

Érdekes még, hogy a “tipikus” normális chili paprika-evők általában valamilyen kockázatos egészségviselkedésben vettek részt, mint a dohányzás vagy az alkohol. Az erős chili paprika evők általában teljesen egészséges élelmiszereket fogyasztottak a paprika mellé, legyen az zöldség vagy hús alapú, további védelmet biztosítva a szervezet számára.

Ahogy említettük, ez a tanulmány 1988 és 1994 között futott. Ekkor változott a leginkább az amerikaiak egészségtudatossága. De kétségtelen, a chili paprika fogyasztása sokkal népszerűbb lett azóta és sokkal több etnikai hátterű személy eszi rendszeresen.

chili paprika

chili paprika hatása

Töltsd le most Dávid Kornél étrendjét és életmódtippjeit!
Kérd el INGYEN a tudásanyagot!

Referenciák:

Mustafa Chopan , Benjamin Littenberg: The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study. January 9, 2017

YJ Surh, SS Lee - Food and Chemical Toxicology, 1996 - Elsevier: Capsaicin in hot chili pepper: carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?

Jun Lv, Lu Qi, Canqing yu, Ling Yang, Yo Gou: Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study - BMJ 2015