-+=
Olvasási idő: 3 perc

Beköszöntött az őszi évszak és vele együtt a szél, a hűvös levegő, az egyre gyakoribb esőzés. Ideje lassan visszacserélned ruhatárad elemeit a hosszabb és melegebb darabokra, ámde vajon elegendő-e ez annak érdekében, hogy elkerüljön a megfázás?

Természetesen túl rövid lenne cikkünk, ha egyszerű igennel felelnék, és ha te is biztosra szeretnél menni, nem felejted el bevenni a napi vitaminadagodat. Azonban hatékonyabb azok felszívódása, ha nem egyszerre vesz be rengeteget az ember, hanem napjában elosztva igyekszik folyamatos utánpótlással ellátni a frontvonalban küzdő immunrendszert.

Milyen ételeket fogyassz tehát ennek fényében?

Összegyűjtöttem neked néhány táplálékot, melyek igazi immunrendszer-erősítő hatással vannak felruházva. Amennyiben ezekkel ötvözöd ételeidet, biztosan nem fog térdre kényszeríteni a hűvös évszakkal érkező nátha.

Szardínia
Értékes omega-3 zsírsavakkal rendelkező kis halféle, mely a kutatások által bizonyítottan segít csökkenteni a szívbetegségek és gyulladásos megbetegedések kialakulásának esélyét a szervezetedben. Emellett az omega-3 képes erősíteni az immunsejtek funkcionalitását, ami már önmagában elegendő lenne, hogy erre a listára kerüljön, ám tovább megyek.

85 grammnyi adag tálalásával felkészülhetsz nem kevesebb, mint 1259 milligramm omega-3 bevitelére. Hogy legyen viszonyítási alapod, ugyan ekkora mennyiségű szivárványos pisztráng esetén ez az érték 905 mg, a lazacnál 840 mg, míg a konzerv tonhalnál 196 mg. A szardínia finom húsa nagyszerű kalcium és D-vitamin forrás is egyben.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Sárga paprika
Mikor a paprikára gondolunk rögtön előbukkan elménk zegzugaiból Szent-Györgyi Albert neve és a zöldség C-vitamin tartalma. A C-vitamin pedig nagyjából az első a listán, amihez az immunrendszer felerősítéséért nyúlsz s nem véletlenül. Nem csupán a megfázás tüneteire, de valóban az immunrendszer javítására szolgál az aszkorbinsav, csökkentve a betegség élettartamát és enyhítve a tüneteket.

100 g paprikában 242,5 mg C-vitamin található, míg csípős testvérében, ugyancsak 100 g csilipaprikában 143,7 mg, a kaliforniai (vagy bell) paprikában pedig 80,4 mg.
Idősek, dohányosok, atléták és gyermekek számára nagyobb mennyiségben ajánlott a C-vitamin fogyasztása.

Gombák
Nem állat és nem is növény, mégis fogyasztásával értékes antioxidánsokhoz juthatunk. A gombák jobbára bővelkednek B-vitaminokban és szelénben. Utóbbi nyomelem remek segítség pajzsmirigy gondokkal küszködők számára, de sok már betegség megelőzését támogatja. Sőt hozzájárul még a férfiak nemzőképességéhez is.

B-vitaminjai, a B3 (niacin) és a B1 (tiamin) nagyban segítik az immunrendszer erősítését. Legjobb választás a miatake és a shiitake gomba, melyek mindezeken felül még növényi nutrienseket is tartalmaznak, még jobban hozzájárulva a szervezetedhez a kórokozókkal vívott csatájában.

Citrusfélék
Természetes, hogy a citrom, a narancs és a grapefruit hallatán ismét a C-vitaminra asszociálsz, s rendszeres fogyasztásuk remekül hozzájárul a szervezeted egészséges működéséhez. Antioxidánsaik felveszik a kesztyűt a sejtromboló hatású szabad gyökök ellen, de a bennük foglalt vitaminokon túl ott van még egy hatóanyag, a limonén. Ez a természetes vegyület felelős a citrusok illatáért, de még fontosabb, hogy nagyszerű hörghurut kezelésekor, sőt, kutatások igazolják, hogy a daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszik.

Ehhez azonban nem elég a gyümölcs húsát elfogyasztani, ugyanis a citrusfélék héja bővelkedik a limonénben. Nem ismeretlen dolog a gyümölcs héját is felhasználni, elvégre megannyiszor láthattad már, miként reszelik bele desszertekbe. Ha pedig fogyasztani szeretnéd, javaslom, olyat válassz, ami nem volt kitéve vegyszeres kezelésnek, mert azt nem mosod le sima csapvízzel.

Gyömbér
Az egyik leghosszabb történelemmel bíró, sokoldalú és gyógyhatású fűszer, mellyel kétezer éve is számos negatív egészségügyi állapotot kezeltek sikeresen. Japán, Kína és sok más keleti régióban nyúlnak ehhez ma is a megfázás ellen.
Teaként elkészítve hatékonyan segít a letapadt nyálka és váladék felszakításában, enyhíti a hányingert és a diszkomfort érzést.
Tipp: ha teaként készíted el, jól passzol hozzá egy kis méz és egy kevés citromlé.

Ó, és természetesen a hideg időszakok élharcosa, a húsleves sem hagyható ki.
A fentebb leírtak jó része remek hozzávalói lehetnek egy forró, gőzölgő, gazdag húslevesnek, avagy más zöldség és fehérje tartalmú, a szervezetedet erősítő levesnek. A sok zöldség sok értékes antioxidánst, vitaminokat is jelent egyben, és bizonyítottan csökkenti a szervezetedben lévő gyulladásokat.

megfázás

megfázás ellen


Források:
Patricia Bannan: Surprising Foods to Combat Colds
Cynthia Sass: Delicious Spices That Make It Easy to Hold the Salt
Kelly Plowe: Foods That Boost Your Immune System

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!