Ha tudnánk mi az a pohárkrém, többször csinálnánk. 🙂 Hogy ne kelljen főzös oldalakról kiollózni bizonyos részleteket, elmagyarázom: a pohárkrém az, amikor mindenféle gyümölcsöt, krémet, lekvárt, bármit ami otthon van, pohárba rétegezünk, és egy mutatós édességet kapunk. Most két egyszerű változatot hoztam, amibe nagyon könnyen bele tudod csempészni a napi fehérjeadagod egy részét.
Pohárkrém diétához
ÁFONYÁS – CITROMKÉRMES POHÁRKRÉM
Hozzávalók a citromkrémhez:
- 70 ml frissen facsart citromlé (kb. 2 nagyobb citrom leve)
- 1 (kezeletlen héjú) citrom reszelt héja
- 1 egész tojás + 2 tojássárgája
- 3 dkg eritritol édesítőszer 1:1
- 5 dkg kókuszolaj
Egyéb hozzávalók:
- 15-20 dkg áfonya
- 5-6 evőkanál zsírszegény natúr joghurt
- 15 dkg diétás keksz (teljes kiőrlésű, zabkeksz, zabkorpa stb.)
- 2-3 evőkanál citromos-túró ízű Peak Slim Secret Protein fehérjepor
- 2 dkg eritritol édesítőszer
Fehérjés pohárkrém
Először a lemon curdöt, vagyis főzött citromkrémet készítünk: a citromlevet, a citromhéjat, a tojást, a tojássárgáját és az édesítőszert habverővel simára keverjük, majd egy kis lábosban alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett puding sűrűségűre fűzzük. Ekkor adagoljuk hozzá kis adagokban a kókuszzsírt, mindig megvárjuk, míg az előző darab elolvad. A kész krém felületét fóliával letakarjuk (így nem bőrösödik), majd hűtőbe tesszük néhány órára.
Ha a citromkrém kellően kihűlt és megszilárdult, konyhai mixer segítségével hozzákeverjük az édesítőszert, a natúr joghurtot és a fehérjeport. Az összeállítás során a pohár aljára teszünk egy réteg apróra tört kekszet, erre krémet kanalazunk, majd áfonyát és megint krémet. A tetejét pedig ismételten áfonyával díszítjük, tálalásig pedig hűtőben tartjuk.
BARACKOS – KÓKUSZOS POHÁRKRÉM
Hozzávalók a kókuszos krémhez:
- 5-6 evőkanál zsírszegény natúrjoghurt
- 3 dkg kókuszreszelék
- 3 dkg Peak Coconuty kókuszmassza
- 3 dkg eritritol édesítőszer
- 2-3 evőkanál (tejszínes, vaníliás vagy kókuszos ízű) Peak Delicious Whey fehérjepor
Egyéb hozzávalók:
- 15 dkg diétás keksz (teljes kiőrlésű, zabkeksz, zabkorpa stb.)
- 20-25 dkg felkockázott őszibarack
A krémhez a kókuszmasszát megolvasztjuk, majd konyhai mixer segítségével hozzákeverjük a natúr joghurtot, a kókuszreszeléket, az édesítőszert és a fehérjeport. A felkockázott barack felét botmixerrel leturmixoljuk (ez a lépés elhagyható, de így könnyebben tudunk csíkos desszertet készíteni).
Összeállítjuk a pohárkrémet: a poharak aljára darabokra tört kekszet szórunk, majd krémet teszünk rá, amire barackpürét kanalazunk. Megint krém jön, majd a maradék felkockázott barackkal díszítjük, tálalásig pedig hűtőben tartjuk.