-+=
Olvasási idő: 3 perc

Egyesek szerint a glutén nagyobb károkat okoz a szervezetedben, mint mi kezdőként a konyhában életünk első rántottájával… még mások szerint ez túlzás, és nem mindenkinek kell tiltólistára küldenie a friss, ropogós kenyér pajtást. Nézzünk utána, hol az igazság!

Jó jó, ne együk, de mégis miért is ne? Hol vannak a konkrétumok?!

Az ember általában kétféle motivációval változtat az életén:

– Az egyik a legáltalánosabb: kényszerből, mert már beteg és ugye akkor muszáj.

– A másik pedig a szerencsésebb: prevencióból. Megérti, hogy – jelen esetben – miért és milyen károkat okozhat a glutén – de ennek ellenére a glutén nem az ellenségünk, aki ránk vadászik.

Csupán az evolúciós fejlődés során a növények azt a fajta védekezési mechanizmust fejlesztették ki, hogy például toxinokat ( mérgeket) termelnek, hogy ne egyék meg őket.

Mivel a pázsitfűfélék, mint a búza, kukorica, rizs, árpa, cirok, zab, rozs és köles nem tudnak elfutni előled – mert ugye le akarod őket vadászni reggelire – így ők azt a stratégiát választották, hogy mérget termelnek: aki megette így járt… rosszul lesz tőle és legközelebb nem lesz kedve őket molesztálni.

> Peak-tipp! Képzeld, nálunk rengeteg gluténmentes fehérjét és tömegnövelőt találsz! Ha izmosodni szeretnél csúcsminőségű tápanyagokkal, de glutén nélkül, akkor a Peak Supreme Mass lesz a Te társad!

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Tudtad, hogy a búza egyébként mérgező minden emlősre? Igen, igen…de akkor a tehenek és a kérődzők miért nem lesznek tőle rosszul?

Azért, mert nekik más az emésztőrendszerük, mint a miénk. Nekik az emésztőrendszerüknek van egy olyan része, hogy bendő. A bendőben a glutén baktériumok segítségével megemésztődik és a baktériumokra nem mérgező.

Ebből is látszik, hogy a baktériumok nem ellenünk, hanem értünk vannak sok esetben.

Milyen toxinok vannak a búzában?

A búzában és az árpában található fehérjék 80%-a glutén. A glutén a bél sejtjeit károsítja, megakadályozza a sejtek osztódását, fokozza a sejtben az oxidációs folyamatokat és a bélbolyhokat károsítja. A belek károsodása által egy olyan kórkép alakul ki, amit áteresztő bélnek nevezünk.

Miért fontos az, hogy a belünk ne legyen áteresztő?

Egyszerű a válasz: azért mert a beleink az egyik védelmi vonala a szervezetünknek. Ha például valami mérgezőt eszünk, viszont a belünk jól funkcionál, akkor az a toxin kiürül a széklettel, mivel a bélsejteken keresztül nem kerül a véráramunkba.

Viszont, ha a belünk áteresztő, akkor a gyulladáskeltő anyagok illetve a mérgek minden gond nélkül átjuthatnak rajta. Ezért van az, hogy a glutén hatására immunrendszeri folyamatok indulnak be.

Mivel a glutén mérgezi a szervezetünket, így az immunrendszer gyulladással és hasonló védőfunkciókkal reagál. Ha glutént fogyaszt valaki, akkor a tejérzékenység, tejcukorérzékenység is komolyabb reakciókat produkál. Egyszóval a glutén súlyosbítja a többi emésztőrendszeri betegséget is.

A glutén okozhat a szervezetben neuropátiát is, anélkül hogy egyáltalán súlyosabb gluténérzékenységi tüneteket észlelnénk magunkon, vagy azt diagnosztizálnák.

(A neuropátia az idegsejtek elhalását sérülését jelenti. Ha érző (szenzoros) neuropátiája van valakinek akkor a zsibbadás, bizsergés, extrém érzékenység, égő érzés és a gyengült érzékelés a tünetek. Ha ellenben motoros, vagyis mozgató neuronok sérültek, akkor az ideg által behálózott izmok mozgatása, funkciója elkezd gyengülni, vagy akár el is maradhat és a szerv megbénul.)

A megoldás erre az, hogy hagyjuk el a glutént és a tünetek enyhülni fognak, majd egy idő után fél-1 év is lehet akár, az érző és mozgató funkció maradéktalanul visszatér.

> Peak-tipp! Könnyű és finom lesz a gluténmentes élet, ha van a tarsolyodban Peak édesburgonya por! Bizony, palacsinta, pogi, nokedli és kenyérfélék is pikk-pakk süthetőek belőle! ( 😛 )

Szóval! Fontold meg a viszonyodat a gluténnal! A glutén elhagyása nem csak azért érdekes, hogy fitt alakunk legyen, hanem azért is, hogy 90 éves korban lehessen az unokák után futni, nem pedig a reumakenőcsért imádkozni…

gluténmentes

gluténmentes élet

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077388/

http://www.greenmedinfo.com/article/gluten-sensitivity-associated-sporadic-cerebellar-ataxia-taiwan

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16835287