Ha manapság valaki tájékozódni szeretne a diéták útvesztőjében, arról, hogy most akkor mi is a jó az ő szervezetének, elég nagy a dilemma, mivel mindenki mást mond, mert valaki azt mondja, hogy egyél szénhidrátot, valaki azt mondja egyél zsírt és te nem tudod melyik a neked helyes? Erre a legegyszerűbb módszer mindenképp az, hogy próbáld ki!
Viszont itt egy érdekes tanulmány, ami arról számol be, hogy a zsír nem a szív és érrendszer ellensége, hanem arról, hogy inkább egészségessé teszi. A cím kicsit megtévesztő lehet, mert a tudósok nem találtak összefüggés a boldogság és a zsír között, viszont, ha már hosszan élsz, többet tudsz azon is dolgozni, hogy az boldogsággal töltsön el 🙂
A tanulmány részletei
Azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a makrotápanyagok, amik a fehérje, zsír és a szénhidrát illetve a halálozás között. Mondhatom, hogy nagy számú résztvevő volt, ami 135 335 számú embert jelent, 35-70 éves korig. Beosztották őket több csoportba, amivel nyomon tudták követni a bevitt tápányagok arányát. Elég hosszú volt, mivel 2003. január 1-től egészen 2013. március 31-ig tartott. Tíz év alatt már meglehetősen pontos adatokkal lehet szolgálni én úgy gondolom.
Figyelembe vették a halált, illetve azt, hogy történtek-e a tanulmány során súlyosabb kardiovaszkuláris események, mint például a végzetes kardiovaszkuláris betegség, nem halálos szívinfarktus, stroke, és szívelégtelenség. Egyszóval nyomon követték ezt is, hogy a tesztelés során ki milyen helyzetekkel találta szembe magát az élete során. Itt a betegségekre godolok.
Azt találták, hogy 5796 halál és 4784 főbb kardiovaszkuláris kór ütötte fel a fejét a magasabb szénhidrátot fogyasztók körében. A legmagasabb mortalitás a magas szénhidrátbevitelű csoportban adódott. A legkisebb mortalitás pedig abban a csoportban, amelyben magas volt a zsírbevitel, érdekesség még az, hogy az összes fajta zsírbevitel lehetett magas. Ez alatt értendő, hogy a telített vagy akár a telítetlen zsírok bevitele volt magas. Magas telített zsírbevitel mellett a legalacsonyabb a stroke-ra, vagyis az agyvérzésre az esély.
Ez szerintem az egyik leginkább magáért beszélő tény, amit sok fitneszedzőnek érdemes lenne elolvasni. Mivel az olyan embereknek nagy a felelőssége, akiket sokan követnek, azáltal, hogy hozzájuk mennek edzeni, tőlük kérnek étrendet, az instagram posztjai alapján készítenek ételeket illetve hagynak ki az étrendjükből. Mivel ők viszonyítási pontokká válnak az életükben. – A teljes zsír, telített és telítetlen zsírok nem voltak szignifikáns összefüggésben a szívinfarktus vagy a kardiovaszkuláris betegségek mortalitásának kockázatával.
A magas szénhidráttartalmú étrend
Összefüggésbe hozható a magasabb mortalitásal, azaz halálozással, habár a zsírbevitel, a zsírok egyéni aránya pedig csökkenti a halálozás lehetsőségét. Egyszóval inkább az a lényeg, hogy zsírt fogyasszunk, mintsem az, hogy milyen forrásból származik, a telített vagy telítetlenségét illetően.
Ezt azért érdemes kiemelni, mivel régebben mondták, hogy a telített (állati) zsírok problémát okoznak, ellenben a növényi zsírok, mint például a repce, szója, kukorica stb olajak meg jók. A növényi olajak közül az olíva, tökmag olaj bizonyosan jók, viszont a szója, kukorica, repce, nem feltétlenül, nem csak a génmódosítás miatt, hanem a magas omega-6 arány miatt is.
A globális táplálkozási irányelveket ezen kutatás alapján újra kell gondolni. Ezt az érdekes megállapítást ugyancsak a cikkből merítettem. Ami szerintem egyéni szinten is beigazolódni látszik. Nem kell mindent elhinni, amit mondanak, azt hidd el, amit te magad megtapasztaltál és soha többet nem fognak átverni.
Kellemes olvasást, fejlesszétek magatokat és éljetek egészségesen!
zsír
zsír szerepe
Forrás:
The Lancet: Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
Published: 29 August 2017 – PlumX Metrics – DOI: dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32252-3