A közepes láncú zsírsavak, azaz közismertebb nevén az MCT-k a zsírok egy különleges formái, amik segítségével számos pozitív egészségügyi előnyre tehetsz szert. Mindazonáltal eddig sokak által nem, vagy csak korlátozottan ismert az MCT-k öregedés gátló hatása, ezért kattints, ha szeretnél többet olvasni az egészséges zsírsavakról. Köztük a speciális MCT olajról.
Zsírsavak
A zsírsavak több formában léteznek, de Neked csak néhány kell!
A zsírsavak különálló szénatomokból alkotnak láncot, melyek 2-22 szénatom hosszúságúak lehetnek. A hosszú láncú zsírsavak (LCT), amik 12 és 18 szénatom hosszúságúak az amerikai étrend alapját képezik szemben az MCT-kel, amikhez 6-10 szénatom kapcsolódik. Az MCT-knek rengeteg olyan előnyös és egyedi tulajdonságai vannak, amik az LCT-khez viszonyítva segíthetnek Neked a legkeményebb diéták ideje alatt is.
Az 1980-as évekig az MCT-k leginkább, mint a vaj alkotóelemként, a kókuszolajból és egyéb természetes forrásokból voltak ismertek. Viszont Dr. Vigen K. Babayan a Harvard Egyetem Táplálkozási Laboratóriumának vezető professzora kifejlesztett egy különleges eljárást, amely segítségével nagy mennyiségben is képesek MCT-ket előállítani – főként gyógyászati célokra.
Hogyan dolgozik benned az MCT olaj?
Az MCT-k fogyasztásával 10%-kal kevesebb kalóriát juttatsz be a szervezetedbe, mint a hagyományos LCT-kkel, ami grammonként 0,7 kalóriát jelent. Ám ezzel koránt sincs vége az MCT-k előnyeinek. Ennél sokkal fontosabb számodra, hogy a rövidebb szénatom lánc miatt az MCT-k gyorsabban, nagyobb hatékonysággal szívódnak fel a szervezetedben és így hamarabb is bomlanak le, ami elengedhetetlen a sikeres diétádnál, hiszen felgyorsul az anyagcseréd. Ennek eredményeképpen nem tárolódik el zsírként, hanem nagy hatékonysággal átalakul a számodra hasznos üzemanyaggá, táplálva ezzel szerveidet és izmaidat.
Az MCT-k energiaszint növelő tulajdonsága annak a ténynek tulajdonítható, hogy rendkívül gyorsan átlépik a kettős mitokondriális membránt, így nem igénylik a karnitin jelenlétét, akárcsak az LCT-k. Ennek eredménye a feleslegessé váló acetil-koenzim A molekula, mely fontos szerepet játszik az anyagcsere folyamataiban.
Fő feladata a citromsavciklusban az acetilcsoport oxidálandó szénatomjának szállítása az energiatermelés céljából. Az acetil-koenzim A az aerob sejtlégzés második lépésében, a piruvát dekarboxiláció során keletkezik, mely a mitokondriális mátrixban megy végbe. Ezután az acetil-koenzim A belép a Krebs-görbébe.
Speciális zsírégető olaj
A tudósok szerint az MCT-k fogyasztásával megnövekedett energiaszint hozzásegít a gyors keton testek formálódásához. Az MCT-k így jó választásnak bizonyulnak azok számára, akiknek megnövekedett az energiaigényük, mint például egy nagy műtét után, sportteljesítmény fokozására és az öregedés okozta energiacsökkenés ellensúlyozására is kiváló lehet.
A sportolók felfigyeltek az MCT hatékonyságára, alkalmazd Te is!
Az utóbbi években az MCT-k népszerűek lettek azon atléták köreiben, akik a maximumra törekedtek az energiaszintjüket tekintve, ezáltal fokozzák kitartásukat a magas intenzitású edzések során. Emellett az MCT-k kitűnő alternatíva lehet energiaforrásként a magas fehérjetartalmú, illetve az alacsony szénhidráttartalmú diétáknál. Korábban már állatokon kimutatták, hogy az MCT-k képesek növelni a fizikai teljesítőképességet. Azt is kimutatták, hogy azon állatok izmai, amik MCT-kel voltak táplálva sokkal nagyobb mennyiségű emésztőenzimet juttattak a Krebs-görbébe, vagyis egyértelműen felgyorsult az anyagcseréjük. Ugyanezt tapasztalták a zsírégető tulajdonságnál, azaz az MCT-ket rendkívül jó zsírégetőként is ismerik.
Legyen a teljes kontroll a Tiéd a súlyod felett
Az LCT-khez képest jóval kisebb kalóriatartalmuk mellett az MCT-k nem tárolódnak el zsírként se a szervezetedben, így például az MCT olaj kiválóan alkalmas bármely diétához. Továbbá az MCT-k elősegítik a termo genezist, így erősítve a zsírégetést. Ezek alapján az MCT hármas erővel segít számodra a fogyókúrádhoz!
Ez a hármas erőhatás annak a ténynek köszönhető, hogy az MCT-k metabolikus viselkedése nagyon hasonló a szénhidrátokéhoz, valamint azok előmozdítói, a ketonok fejlődésében is. A keton termelés egyik sarokköve az Atkins diéta, mivel az MCT-k segítik az Atkins program gyorsabb hasznosulását és könnyebb betartását.
Az MCT zsírsavak segítenek jótékony hatásukkal megelőzni az érszűkületet, illetve alvadás gátló hatásai is vannak, így védik az ér-, és szívrendszert a megbetegedésektől. Az MCT-k antioxidáns hatásukról is ismertek.
Készítsd el, vagy készíttesd el a Peak MCT- s mediterrán pulykamellet. Kattints és olvass tovább!
Peak Hungary
References
1. Babayan, V.K. Medium chain fatty acid esters and their medical and nutritional applications. J Am Oil Chem Soc, 1981, 58: 49A-51A.
2. Kaunitz, H. Dietary use of MCT in “Bilanzierte Ernaehrung in der Therapie,” K. Lang, W. Fekl, and G. Berg, eds. George Thieme Verlag, Stuttgart, 1971.
3. Fushiki T, Matsumoto K, Inoue K, Kawada T, Sugimoto E. Swimming endurance capacity of mice is increased by chronic consumption of medium-chain triglycerides. J Nutr 1995 Mar;125(3):531-9.
4. Baba, N., Bracco, E.F., Seylar, J., Hashim, S.A. Enhanced thermogenesis and diminished deposition of fat in response to overfeeding with diets containing medium chain triglycerides. J Am Soc Clin Nutrition, 1981, 34: 624.
5. Bach, A.C., and Babayan, V.K. Medium-chain triglycerides: An update. Am J Clin Nutr, 1982, 36: 950-962.
6. Kaunitz, H., Slanetz, C.A., Johnson, R.E., Babayan, V.K., Garsky, G. Nutritional properties of the triglycerides of medium chain-length. J Am Oil Chem Soc, 1958, 35: 10-13.
7. Scalfi L, Coltorti A, Contaldo F. Postprandial thermogenesis in lean and obese subjects after meals supplemented with medium-chain and long-chain triglycerides. Am J Clin Nutr 1991 May;53(5):1130-3.
8. 6. Yost TJ, Eckel RH. Hypocaloric feeding in obese women: metabolic effects of medium-chain triglyceride substitution. Am J Clin Nutr 1989 Feb;49(2):326-30.
9. Hainer V, Kunesova M, Stich V, Zak A, Parizkova J. The role of oils containing triacylglycerols and medium-chain fatty acids in the dietary treatment of obesity. The effect on resting energy expenditure and serum lipids. Cas Lek Cesk 1994 Jun 13;133(12):373-5.
10. Stubbs RJ, Harbron CG. Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men. Int J Obes Relat Metab Disord 1996 May;20(5):435-44.
11. Kaunitz, H., Slanetz, C.A., Johnson, R.E., Babayan, V.K. Interrelations of linoleic acid with medium chain and long chain saturated triglycerides. J Am Oil Chem Soc, 1959, 36: 322-325.
12. Stewart, J.W., Wiggers, K.D., Jacobsen, N.L., Berger, P.J. Effect of various triglycerides on blood and tissue cholesterol of calves, J Nutr, 1978, 108: 561-566.
13. Kaunitz, H. Medium Chain Triglycerides in Aging and Atherosclerosis, in: Advances in Human Nutrition, Vol 3, by J. Kabara (ed), Chem-Orbital, POB 134, Park Forest, IL 60466.