Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi.
Antioxidáns hatásának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de bőrödet is hidratálja, és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A bőröd megfiatalításán kívül az őszibarack hajad és körmöd egészségét is óvja. Hidd el, a nők számára ápoltság az egyik legfontosabb tényező a férfiben! Kanyarodjunk vissza a barackhoz… Magas szelén- és cinktartalma serkenti a köröm és a haj növekedését, valamint erősíti azokat. Érdemes rendszeresen fogyasztanod.
Megállj a helyét a barack a diétában?
Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetedet, így kitűnően alkalmazhatod a fogyókúrák során is. Ráadásul az őszibarack 85-90%- a víz, ettől lesz olyan lédús és szomjoltó gyümölcs. De nem csupán a fogyást könnyíti meg, egyúttal erősíti a csontjaidat is. Az őszibarackban található kalcium és magnézium aránya is kiemelkedő, ezért kitűnő hatással van a csontok regenerálódására. Amennyiben megelőznéd a csontritkulás kialakulását, valamint szeretnél fitt maradni, az őszibarack nem maradhat ki az étrendedből.
Még az anyagcserét is felpörgeti!?
Az őszibarack magas rosttartalmának köszönhetően kiváló választás, ha emésztésed lelassult, és gyakran van székrekedésed. Pektintartalma szintén segít abban, hogy anyagcseréd felpörögjön, és megszabadulj a kellemetlen tünettől. Célszerű két-három órával az étkezés után fogyasztani, hogy a gyomor akkor már csak a könnyen emészthető barack hatására összpontosíthasson.
Magas magnézium-, szelén- és cinktartalmának köszönhetően javítja a közérzetedet, és segít megszabadulni a feszültségtől. Fogyasztásának köszönhetően tehát nyugodtabb leszel, csökken a vérnyomásod, így szíveddel is jót teszel. Természetgyógyász szakemberek nem véletlenül írnak fel gyakran pácienseiknek barackfogyasztásra épülő gyümölcsnapot. Az ínycsiklandó finomság ugyanis segít eltávolítani a szövetekből a megrekedt vizet, így tehermentesítve a szívet és az érrendszert.
Ha önmagában nem szereted, íme egy recept, aminek nem mondasz nemet: Fehérjés őszibarack-krémleves!
Hozzávalók:
- 8-10 db őszibarack
- 5 dl víz
- 1 csapott teáskanál fahéj
- 2 evőkanál édesítőszer
- 2 evőkanál Biorganik BIO Agavé szirup
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 adag fehérjepor (legjobb a vaníliás)
- 2 dl alacsony zsírtartalmú tejszín, de készítheted tejjel vagy kókusztejjel is
Elkészítés:
A barackokat megpucoljuk, a magot eltávolítjuk, majd nagyobb darabokra vágva egy fazékba tesszük, és kevés vízben az édesítőszerrel és a fahéjjal felfőzzük. A tűzről félrehúzva leturmixoljuk. A pudingport és a fehérjeport kikeverjük a tejjel vagy tejszínnel. A tűzre visszahelyezzük az edényt, ízesítjük még agavé sziruppal, és behabarjuk levest.
Pár óra alatt lehűtjük, és mandulával tálaljuk.