Nem kérdés, hogy a tejfehérjék élen állnak a fehérjefogyasztás rangsorában. Nem véletlenül, hiszen tökéletes kombinációja az izomépítő aminosavaknak, egyúttal erősítik az immunrendszer is. Rendkívül gyors felszívódásának köszönhetően szinte a legjobban hasznosuló fehérjeforrás a tejsavó fehérje. Nem is vitatjuk, tény. De azért nem árt, ha egy kicsit nagyobb figyelmet fordítunk a szójának, pontosabban a szójafehérjének!
Szójafehérje
A testépítés és átfogóan a sport témájában nagyon sok dolog van, ami úgymond túl sok figyelmet kap, vagy éppen túl keveset. Beszélünk róla, de valójában senki sem tudja, hogy mi az igazság. Bármiről is legyen szó, az biztos, hogy minden tény mellett állnak majd pro és kontra érvek is. Végül is, ez teljesen normális. Azt hiszem a szója körül forgó állításokat nyugodtan felírhatjuk erre a bizonyos listára. A szója és maga a szójafehérje témája széles körben megosztja az embereket. Kezdjük azzal, hogy a szója nem megfelelő a sportolóknak, folytassuk azzal, hogy mégis tökéletesen megállja a helyét a sporttáplálkozásban. Biztos azért, mert nagyon sok egészségvédő hatása van. Nem, a szójafehérje mégsem asszimilálódik az emberi testben megfelelően. Ugye? Most akkor mi is a helyzet a szójával? Mivel a “jó-e a szója” kérdés önmagában tág fogalom, így a tökéletes választ nem fogjuk tudni megadni a kérdésedre. Viszont menjünk bele egy kicsit jobban abba a témába, miszerint hasznos-e a szójafehérje a sportolók táplálkozásában?
A szójafehérje leginkább azért terjedt el a sportolói körökben úgy, mint női protein, miszerint rossz hatással van a szervezet tesztoszteron szintjére, ezáltal az izomtömegre is. Nos, a legújabb kutatások más eredményt mutatnak!
A szója fő negatív szempontja a benne található fitoösztrogének, és azok negatív hatása a tesztoszteron szintjére. Az izoflavonok (előbb említett fitoösztrogének) továbbá kihatással vannak a pajzsmirigy problémákra, a stresszhormonokra, meddőséget és más betegségeket okozhatnak. A kutatások érmének másik oldalán viszont az áll, hogy viszonylag ártalmatlanok, sőt, kifejezetten jó hatással vannak egyes betegségekre. Akkor most mi is az igazság?
A szójafehérjét a szójababból vonják ki, amely már mintegy 5000 éve fontos táplálék az emberiség számára, a szinte egyetlen kiváló minőségű növényi alapú fehérjét, rendkívül jó aminosav profillal. A szója tápanyagtartalmát tekintve 30% szénhidrát- (15% rost), 38% fehérje-, 18% zsír- (85% telítetlen) és 14% nedvességtartalom értékekkel számolhatunk. A szója tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat a legtökéletesebb arányban. Mindezek mellett nagy arányban tartalmaz káliumot, cinket, vasat, E-vitamint, foszfort, valamint a B-vitaminokat.
A legoptimálisabb, ha a tejsavó fehérjét együtt alkalmazod a szójafehérjével, hogy a maximálisan kiegészítsék egymást. A tejfehérje igen magas elágazó láncú aminosavprofiljához tökéletes kiegészítést jelent a szójafehérje arginin és glutamintartalma, ami a legintenzívebb edzésekhez is energiát biztosít a szervezet számára.
Szójafehérje sportolóknak
A legújabb tanulmányok igazolták, hogy a szójafehérje nincs csökkentő hatással a tesztoszteronszintre, mint ahogyan azt korábban gondolták! És ezt nem brit kutatások támasztották alá…
Az American College of Sports Medicine (ACSM) találkozóján az Egyesült Államok Nemzeti Dairy Tanácsa kinyilatkozta, hogy az edzés után fogyasztott izonitrogén és isoenergetic szója italok statisztikailag szignifikáns tömegnövelő hatással voltak az izom-és csontsűrűségben más tejfehérjéket tartalmazó készítmények előtt. Hatékonyságot tekintve azonban mindkettő típus ugyanolyan jónak bizonyult. A vizsgálat során kimutatták, hogy mind a szójafehérje, mind pedig a tejfehérje hatékonyan támogatja az izom hipertrófiát.
2005. április 5-én a Solae Company nyilatkozata alapján a napi szójafehérje fogyasztás (illetve szója és tejsavó fehérje együttes fogyasztása), növekedését eredményez a zsírmentes testtömegben és nincs negatív hatással a tesztoszteron vagy ösztradiol szintre. Mindezt a 41 férfi sportolókkal folytató tömeg-képzési program során született eredmények támasztják alá. Egy 12 hetes program során 41 testedzést végző alany fogyasztott szója-és tejsavó fehérje turmixot naponta kétszer, és három hipertrófia-orientált vizsgálaton vettek részt heti szinten. A változás szinte mindenkin kimutatható volt; sovány testtömeg-index növekedés, míg a tesztoszteronszint a kiinduló állapothoz képest nem változott.
Milyen típusú fehérjére van tehát szükséged? Szója vagy tejsavó?
A legoptimálisabb, ha felváltva, vagy kevert formában fogyasztod mindkét fehérjeforrást, hiszen így szervezetedet a lehető legjobb aminosav profillal látod el. Míg a tejfehérje emésztése gyorsabb, addig a szójafehérje fokozatosabb emésztést biztosít számodra.
- Anderson, JW, Johnstone BM, Cook-Newell ME. Meta-analysis of effects of soy protein intake on serum lipids in humans. N Engl J Med 1995; 333:276-282
- Aronson, W.J., Tymchuk, C.N., Elashoff, R.M., McBride, W.H., McLean, C., Wang, H. and Heber, D. (1999) Decreased growth of human prostate LNCaP tumors in SCID mice fed a low-fat, soy protein diet with isoflavones. Nutr Cancer. 35: 130-136.
- Barnes S. The chemopreventive properties of soy isoflavonoids in animal models of breast cancer. Breast Cancer Research and Treatment 1997;46:169-179.
- Dwyer JT, Goldin RB, Saul N, Gaultieri L, Barakat S, Adkercreutz H. Tofu and soy drinks contain phytoestrogens. J Am Diet Assoc 1994; 94:739-743.
- Goodman, M.T., Wilkens, L.R., Hankin, J.H., Lyu, L.C., Wu, A.H. and Kolonel, L.N. (1997) Association of soy and fiber consumption with the risk of endometrial cancer. Am J Epidemiol. 46: 294-306.
- Joseph W. Hartman, David Bruinsma, Amy Fullerton, Jenn G. Perco, Randa Lawrence, Jason E. Tang, Sarah B. Wilkinson, Stuart M. Phillips.(2004). The Effect of Differing Post Exercise Macronutrient Consumption on Resistance Training-Induced Adaptations in Novices Department of Kinesiology, McMaster University, Hamilton, ON, Canada.
- Messina M. Modern applications for an ancient bean: soybeans and the prevention and treatment of chronic disease. J Nutr 1995; 125:567S-569S.
- Rossi A.,Disilvestro R.A., Blostein-Fugii A. Effects of soy consumption on exercise-induced acute muscle damage and oxidative stress in young adult males. FASEB J 1998:12(5); A653
- Samantha Rubin, Douglas Kalman, Michele Martinez, Diane R. Krieger, Nutrition Miami Research Associates.(2005). A Randomized Double-Blind Clinical Pilot Trial Evaluating the Effect of Protein Source when Combined with Resistance Training on Body Composition and Sex Hormones in Adult Males. Experimental Biology 2005, April 5.
- Segounis, S.(2004). The Scoop on Protein Powders. True Star Health. [Online] http://www.truestarhealth.com/members/cm_archives12ML3P1A8.html
- The Solae Company.(2004). Soy Essentials. [Online]
- Wilcox JN, Blumenthal BF. Thrombotic mechanisms in atherosclerosis: potential impact of soy proteins. J Nutr 1995; 125:631S-638S.